• szoknyas-haranglab-pankasz

Pankaszi szoknyás harangláb

Pankaszt Őriszentpétertől 6 km-re találjuk, Zalalövő irányába kell tartanunk. Az Őrség jelképévé vált szoknyás haranglábat a település legmagasabb dombjára építették, idestova 265 évvel ezelőtt. Az őrségi haranglábak közül a pankaszi a legrégibb és még ma is igen látványos.

Mint tudjuk, egy időben a protestáns templomok csak harangtorony nélkül épülhettek. A Zala völgyében fekvő Pankasznak nincs temploma, csak ez az igen értékes műemléke.

Az Őrséget (és Göcsej tájait) járva számos településen láthatunk a templomtól elkülönülten álló haranglábakat. Elterjedésük a reformáció térhódításával függ össze, miután kőtornyot II. József türelmi rendeletéig csak a katolikusok emelhettek.

A pankaszi harang toronysisakját fazsindely védi, a harangozót és az építményt pedig rozsszalmából készült zsúp. A harangot 4 oszlop tartja, melyek egymást keresztező tölgyfa talpon állnak, mint ahogyan a szoknya tíz oszlopa is. A harangtartó oszlopokat andráskeresztek merevítik ki,  a szoknyát pedig kézi cséplésű rozsszalmával fedték.

A szoknyás harangláb szabadon látogatható, nincs elkerítve. Közvetlenül mellette áll egy kovácsműhely, amely egyetlen helyiségből áll, egy lebontott szőlőhegyi pince borona falának gerendáiból építették még a 19. században.

orseg-szalafo-pityerszer-tajhaz