• sopron-flaszter-nepfoiskola

Az egykori népfőiskola épülete, a Pflaster

Ez a különös, elhagyatott, de egykor nagyon szép épület Sopronban valamikor iskola volt.  1887 tavaszán adták át, a Szent Mihály Katolikus elemi iskola működött benne, tantermekkel és szolgálati lakással.

A Pflaszter (Am Pflaster) vélhetően a jégveremről kapta a nevét. A helyiek úgy emlékeznek, hogy a mai Jégverem utca ezen oldalát hívták így, majd mikor eljött a 19. század, magyarosították „Kőrakásra”.

Az iskolaépület tervezésével Sopron egyik neves építőmesterét, Handler Nándort bízták meg. Handler a romantikus historizmus legjelentősebb hazai képviselői közé tartozik, bár munkássága jobbára csak Sopronra korlátozódott. A Várkerület számos lakóháza született a keze nyomán és több egyházi épületet tervezett Sopronban.

Az iskola 4 tantereme közül az egyik leányok számára volt fenntartva, melyet a diákok egy kizárólag számukra fenntartott „lányos kapun” át , a Jégverem utcai főbejárattól elkülönítve használhattak. A Pflaszter épülete sajnos idővel egyre jobban leromlott. Az államosítás után még egy közeli általános iskola részeként zajlott itt oktatás, de 109 év működés után az impozáns épületre végleg lakatot tettek.

Egyelőre nem is történik vele semmi érdemleges.

Hol találom?

A Pflasztert Sopron belvárosában, a Szentlélek-templom szomszédságában találjuk, néhány lépésre a Várkerülettől, ha arról letérünk az Ikvahíd utcából az egykori poncichter-negyed felé.