• puchberg-am-schneeberg

Puchberg, a Schneeberg-túrák legjobb kiindulópontja

A Schneeberg a Bécsi Alpok királynője, Alsó-Ausztria legmagasabb hegyvonulata. A kétezer méter magasságban húzódó hegyet gyalogosan, vasúttal, libegővel vagy akár kerékpárral is bejárhatjuk, az élményben valószínűleg nem fogunk csalódni.  Ha a Schneeberget választjuk úti célnak, akkor Puchberg am Schneeberg és a Sebestyén-vízesés egészen biztosan jó választás. Nagy előnye a kirándulásnak, hogy gyorsan elérhető a nyugati határszéltől.

wieneralpen.at

wiener-alpen
puchberg-am-schneeberg

Amit érdemes tudnunk a tájról:

Innen, a Schneeberg-Rax-Schneealpe és a Hochschwab területéről ered a fehér aranynak is nevezett forrásvíz, ami 36 óra alatt, szivattyúk használata nélkül jut el Bécsbe. Ennek köszönhető, hogy a bécsiek  Európában is egyedülálló módon hegyi forrásvízhez jutnak, ha megnyitják a csapot. A víz egy 1873-ban épült, 120 km hosszú vízvezetékrendszeren keresztül jut el Bécsig, s az már csak hab a tortán, hogy közben vízierőműveken haladva át, nem kevés energiát is termel.

A történelmi vízvezetékrendszer mentén amúgy végig lehet vándorolni a „bécsi vízvezeték” elnevezésű túraútvonalon. Ez nagyjából 4-5 órás gyalogtúra és számos, lenyűgöző természeti látnivaló mentén vezet egészen Bécsig.

puchberg-am-schneeberg
puchberg-am-schneeberg

Valójában nem is egyszerű elsőre kiválasztani a nekünk megfelelő túraútvonalat, mindenesetre tény, hogy a Schneeberg-túrák egyik legjobb kiindulópontja a nagyon szép kis település, Puchberg am Schneeberg. Már csak a fogaskerekű, a Schneebergbahn miatt is. Ide Soprontól alig 1 órányi, a  kicsit délebbre fekvő nyugati határszéltől úgy másfél, Budapestről pedig 3 órányi autózással érkezhetünk meg.

puchberg-am-schneeberg
puchberg-am-schneeberg

Egy kis történelem

Mátyás király is járt erre, bár kézzel fogható emlék nem maradt utána. Puchberget – ami akkor a Stájer hercegség határtérségéhez tartozott – Stixenstein várából igazgatták. Mivel a várat 1488-ban Mátyás elfoglalta, Puchberg is az ő fennhatósága alá került. A kis falu a 16. század elejéig tartozott a magyar korona alá. Leginkább a Bécs felé tartó török portyák és a pestis zavarta meg a helyiek életét, a török ellen a Schneeberg barlangjaiban húzták meg magukat, a pestis ellenében azonban ez már nem volt hatékony.

Ezt leszámítva Puchberg mindig is csöndes kis település volt a meseszép Schneeberg lábánál. 

puchberg-am-schneeberg

A Schneebergbahn

Egészen addig, míg a hegyi vasút véglegesen meg nem változtatta az életet. A fogaskerekű Puchbergből (577 méter tengerszint feletti magasság) kapaszkodik fel egy nagyjából 10 km-es, igen meredek szakaszon az 1800 méter tengerszint magasságban fekvő Hochschneebergre.

Az egykori gőzmozdonyos vasút Baumgartnerig tartó első szakaszát 1879-ben adták át, építésével Leo Arnoldi építőmestert bízták meg. Ferenc József császár 1902-ben tette meg vele az első utat, egészen a hegy tetejére.

puchberg-am-schneeberg

A fogaskerekű vasút, a Schneebergbahn Puchberg am Schneeberg első számú nevezetessége. Puchberg számos túra indulópontja, amire a helyiek fel vannak készülve, a településen bőven találunk autóparkolót. Puchbergbe megérkezhetünk vonattal is, miután Wiener Neustadt (Bécsújhely) állomásról közvetlen járat közlekedik a puchbergi vasútállomásra, a Szalamandra indulópontjához.

A Schneebergbahn 1998-ban kapta meg ezt a nevet és dizájnt, s innentől kezdve minden, ami a vonattal kapcsolatos, a szalamandra logót viseli. Még a modern dízelmozdonyok is. A puchbergi vasútállomást a település közepén találjuk.

puchberg-am-schneeberg
puchberg-am-schneeberg
puchberg-am-schneeberg

Különlegessége a vasútnak az úgynevezett fogazott sínek. Ezek teszik lehetővé, hogy a vonat a meredek pályán is biztonsággal kapaszkodhasson felfelé azokon a pontokon is, ahol a szokásos súrlódásos hajtás esetleg megcsúszna. A Schneeberbahnak – ahogy említettük – 10 km hosszú útvonalon 1223 méter szintkülönbséget kell leküzdenie.

puchberg-am-schneeberg

Salamander Zug április végétől november végéig közlekedik, de csak naponta ötször. Egy one way jegy, amivel fel tudunk jutni a legfelső pontra, a Hochschneebergre 28 euró, de így meg kell oldani a hegyről való visszajutást. A return jegy ára 38 euró, persze vannak különféle, csoportoknak, gyermekeknek és 62 év felettieknek járó kedvezmények. Lehet szakaszolni is az útvonalat, a megállóhelyekről érdemes tájékozódni a Puchberg központjában (a tó mellett) lévő turisztikai irodában, bár a szalamander vonathoz amúgy is csak ezen keresztül juthatunk ki. Puchbergtől a Hochschneebergig 40 perc az út, ugyanennyi vissza is.

További információkat a schneebergbahn.at oldalon lehet találni.

Egyedi élményt nyújt a nosztalgia járat (Nostalgie Dampfzug). A gőzőssel való utazás árát azért néhány euróval meg kell toldani. A gőzöst csak június elejétől szeptember elejéig indítják, de megérheti az élmény, úgy juthatunk fel a hegyre, mint bő száztíz évvel ezelőtt Ferenc József is tette.

puchberg-am-schneeberg

A Schneeberg már az 1800-as végén is nagyon kedvelt volt, a hegy, a gyógyító klíma és a csodálatos táj vonzotta ide az embereket – az uralkodókat, tudósokat, művészeket és gyárosokat különösképpen. Ezekből az időkből maradtak meg Puchbergben is a 19. század jellemző szép alpesi házak. Sok híres család itt töltötte a nyarat, nem csoda, hogy gyönyörű villákat építtettek. Nevüket ma is őrzik sétautak, kilátók vagy éppen hegyi menedékházak. Évekig Puchbergben működtett cukrászdát a magyar Szabó Károly cukrászmester. Híres cukrászműhelye és marcipánmúzeuma a magyarok körében is igen kedvelt volt, sokan csak ezért jöttek ide fel.

puchberg-am-schneeberg
puchberg-am-schneeberg
puchberg-am-schneeberg

Puchbergben van egy szép kis múzeum is: érdemes megnézni a Schneeberg múzeumot (Burggasse 9.a), ahol a vidék múltjába, a hegyi világ kultúrájába pillanthatunk be. A kis múzeum nincs állandóan nyitva, június közepétől szeptember közepéig szombatonként 15-17 óra között látogatható.

A Schneeberg-túrák lehetőségeinek tárházából nagyon sokan a Sebastian-wasserfall, azaz a közelben lévő Sebestyén-vízesés túrát választják.

Puchberg mellett talán ez számít a mindenkinek bátran ajánlható, legszebb látványosságnak. Gyalogtúra keretében is könnyű, változatos program átmenni Puchbergből. A Sebastian vízeséshez Puchberget elhagyva Losenheim felé kell indulni. A vízesés mindössze 4 km távolságra van Puchberg központjától.

puchberg-am-schneeberg
puchberg-am-schneeberg