• esterhazy-kastely-fertod

2021.03.30.

Rangos építészeti díjat kapott a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója

BigSEE Architecture Award 2021 díjat kapott a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának rekonstrukciója, Köz- és kereskedelmi épület kategóriában.

Régóta zajlik a kastély turisztikai és infrastrukturális fejlesztése. Nemrégiben bejelentették, hogy a következőkben helyreállítják az épület középső tömbjének azon helységeit, termeit, melyek még nem kerültek restaurálásra, valamint a Belvederét és az óratornyot.

A kastély nyugati, patkószárny képtárának és látogatóközpontjának rekonstrukciója és átépítése a 3h Építésziroda tervei alapján valósult meg. A díj azt bizonyítja, hogy nemzetközi viszonylatban is mennyire magas színvonalú volt a rekonstrukció.

Az épületrész a múltban sok évig tető nélkül állt, így megmentendő érték nem nagyon maradt. Az Esterházy-kastély 3800 négyzetméteres patkószárnyának rekonstrukciója azért is figyelemre méltó, mert az épületbelsőkről minimális dokumentáció maradt csak fenn – födémjéről pedig semmilyen. Így az eredetileg részben reprezentációs célokat ellátó, részben pedig személyzeti lakrészként szolgáló szárnyat – melyben később, 1946-tól egészen 2013-ig egy kertészeti szakközépiskola tornaterme működött – viszonylagos alkotói szabadsággal közelíthették meg, és alakíthatták képtárrá és időszakos kiállítótérré a 3h építésziroda tervezői – írja az octogon.hu, aki a díj kapcsán a felújításról Csillag Katalin vezető építésszel készített interjút.

A „magyar Versailles”-ként is emlegetett, egyik legjelentősebb hazai barokk-rokokó kastély különböző részeinek stílusa eleve több korszakot ölel fel.

Már Esterházy „Fényes” Miklós is egy meglévő kastélyt kezdett el bővíteni, majd a tervei alapján az 1770-es évekre épült fel teljes pompájában az a palota, amit ma ismerünk. Halála után a kastély elhanyagoltan állt, és csak ritkán használták – mondta Csillag Katalin a kastélyról. Ezt Fényes Miklós unokája, II. Miklós empire stílusban átépíttetette, de halála évében adósságai miatt a birtok zálog alá került, és csak 1898-ban, IV. Miklósnak sikerült kifizetnie annak utolsó részletét.

Cziráky Margit grófnő 1898-ban ment feleségül Esterházy Miklós herceghez, az ő hozománya teljes mértékben ráment a kastély modernizálására és felújításra. Például a patkószárnyban lévő színes, patronos falfestéssel díszített térsorok, amelyeket a mostani felújítás során restauráltunk, már a Cziráky Margit féle felújítás időszakából származnak.

A most kapott díj azt is jelenti, hogy a projekt bekerült a BigSEE Grand Prix döntőjébe, melynek eredményét októberben hozzák nyilvánosságra.