2020.12.08.

Síelés? Inkább csak jövőre

A nyugati határszéltől és Soprontól mindössze 1 – másfél órányira elérhetők az osztrák sípályák, ilyentájt már érkeznek a foglalások a határközeli szállásokra, indulnánk síelni. Idén – miközben hatalmas mennyiségű friss hó hulott Ausztriában a kedvelt síterületekre – decemberben erről biztosan le kell mondani. Nézzük, mi a helyzet síelés fronton és mi várható a közeljövőben.

A járvány miatt a sípályák jelenleg Európa nagy részében zárva tartanak, a kérdés jelenleg az, hogy az ünnepi időszakra újranyissák-e őket – a döntés néhány országban már megszületett.

Ami a hazai síelést illeti, örömhír, hogy december 4-től megnyílt az eplényi Intersport Síaréna és Mátraszentivánon is beindították a hóágyúkat. Eplényben üzemel a síkölcsönző, a síiskolaés a felvonó, elkészült a járványprotokoll is.

És akkor nézzük Ausztriát.

Ausztria – egyelőre csak osztrákoknak

Jelen pillanatban úgy tudni, hogy december 24-től nyithatnak a magyarok által is kedvelt osztrák síterepek, ám egyelőre csak a helyiek számára. A határon túlról, egyszerű turistaként nem érdemes elindulni: 10 napos kötelező kartantén vár ránk síelés helyett, amiből legkorábban az 5. napon elvégzett, negatív PCR teszttel szabadulhatnánk. Hazatérve aztán újra a 10 napos karantén, ami két, 72 óránál nem rövidebb időn belül elvégzett COVID-19 teszttel váltható csak ki.

A sógoroknak sem lesz az igazi az idei szezon, szigorú előírások várnak rájuk: kötelező maszkviselés, ülőhely-korlátozások, távolságtartást ellenőrző kamerák, elviteles kiszolgálás a hüttékben… A pályaüzemeltetők hónapok óta komoly pluszkapacitásokkal készülnek e furcsa szezonra. A december 19-től érvényes beutazási korlátozások egyelőre január 10-ig érvényesek, ezután akár még egy jó síszezon is ránk köszönthet.

Szlovákia – van remény

Közel van, olcsó, a pályák európai színvonalúak – magyarok ezrei síelnek Szlovákiában évről évre, az idei extra körülményeket pedig kicsit enyhíti a tény, hogy a V4 országaként könnyebb az átjárás. A pályaüzemeltetők is készen állnak, már csak a politika döntésére vár a szektor, és lehet, hogy nem hiába. A kormány – egyeztetve az egészségügyi szakemberekkel – hajlik a nyitás felé, mondván: az Ausztriába vagy Olaszországba induló szlovák turisták nagyobb kockázatot jelentenek, mint a szigorú szabályok szerinti hazai síelés. Döntés napokon belül várható.

Szlovénia – nem igazán

Az ország több mint egy hónapja szinte teljesen leállt: éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, zárva tartanak az oktatási intézmények, leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.
Ilyen körülmények között érthető, hogy a síközpontok sem üzemelnek. Ugyanakkor a helyzetet hétről hétre értékelő szlovén kormány bejelentette: lát esélyt a sípályák megnyitására december folyamán. Szlovénia november elejétől piros zónában tartja Magyarországot: odautazó honfitársainkra 10 nap karantén vár, ami kiváltható egy 48 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatásával a határon, belépéskor.

Svájc – esélytelen

Jelenleg az egyetlen ország az Alpokban, ahol szabadon lehet síelni, sőt a szektor vállalkozói kampányt is indítottak az idei szezon érdekében. Válaszul a szomszédos országok megtiltani ugyan nem tudják állampolgáraiknak a svájci kiutazást, különböző karantén-szigorításokkal azonban megnehezíteni igen: a francia kormány például 7 napos karanténra kötelezi a síelésből hazatérőket.
A svájci sípályák szigorú biztonsági protokoll szerint működnek a fertőzés megakadályozása érdekében. A foglalások, bérletvásárlások jellemzően online történhetnek, különféle applikációk segítik pl. a nyomonkövetést, létszámkorlátozás érvényes a pályákon és a liftekben, folyamatos az ózonfertőtlenítés.
Szállások és vendéglátóhelyek nyitva, Svájcban tehát szabadon síelhetnénk, de a magyar vírushelyzet számadatai alapján december 14-től fekete listára tesznek minket, így Svájc is kiesett.

Franciaország – zárva

A világ legnagyobb sípályarendszerével büszkélkedő országban már október elején kinyitott néhány pálya, ám a járványhelyzet súlyosbodása miatt be is zártak. A francia kormány a karácsonyi, év végi időszakra dodonai döntést hozott: a síterepek fogadhatnak vendégeket, de a sílifteket tilos elindítani. A szektor képviselői erős lobbizásba fogtak a döntés finomítása érdekében – kérdés, hogy változik-e az álláspont az ünnepekig. A szigor nem látszik enyhülni:a síelni külföldre utazó francia állampolgárokra 7 nap karantén vár hazaérkezésük után.
Az országban tehát legkorábban januártól indulhat el a síszezon.

Fotó: pixabay