Sopron, a Zuhatagi Tigris

A Sopron nevű hajó egy időben a Duna legmodernebb és legerősebb hajójának számított. Zuhatagi vontató volt, bivalyerős, a Láng Gépgyárban készült dízelmotorokkal. Minden porcikájában színtiszta magyar fejlesztés, a kor világszínvonalán. Hogy a 60-as évek zászlóshajója miért kapta épp a Sopron nevet, rejtély. Mint ahogyan első hallásra az is, hogy minek kellett zuhatagi hajó a Dunára, mikor azt gondolja az ember, hogy nincs is rajta klasszikus értelemben vett zuhatag (meredek víz.)

1962 – Duna, Vaskapu-szoros hajózó csatornája, Forrás: Fortepan – Droppa Kálmán felvétele 

Márpedig a Sopron valóban zászlóshajó volt és 1973-ig szolgált a Zuhatagon. A Zuhatag valójában a Vaskapu, az al-Dunának Ómoldova és Szövényvár közötti hosszú szakasza. A Vaskapu, melyért Széchenyi István oly sokat tett, és amit Széchenyi Vásárhelyi Pállal készíttetett tervei alapján szabályoztak. Első szakasza 1896-ra készült el. Miután a csatornákat robbantották és mederrendezést végeztek, a folyás sokkal gyorsabb lett. Az erős zuhatagi vontatók azért kellettek, mert az egyszerű vontatóhajók a nagy sodrás miatt nem tudták átvinni a terhet, ellenben a zuhatagi vontatók persze igen.

1964 – Duna, a Vaskapu-szoros hajózócsatornája. A Sopron vontatóhajó és a norvég megrendelésre készült Sagahorn és Sagafjell tengeri áruszállító hajók.  Forrás: Fortepan – Droppa Kálmán felvétele.

Az 1600 lóerős Sopronnak az volt a dolga, hogy a hegymenő vontatmányokat előfogatolja, vagy felhúzza. Amit biztosan tudni lehet a róla, hogy ebben az időben kapta a Zuhatagi Tigris nevet.

Aztán mikor megépítették a Vaskapu zsilipjét, a folyás lelassult és a vontató Sopronra már nem volt szükség. Átkerült a felső Dunára, 2001-ben állították le, mert addigra a vontatóhajózás már nem ment annyira.

1962 – Ómoldva, Forrás: Fortepan – Droppa Kálmán felvétele.

A 70 tonnás hajó óránként akár 200 liter gázolajat is elfogyasztott, ez attól függött, mekkora volt a terhe. A fedélzeten konyha, legénységi és tiszti étkező, zuhanyzók, WC, és 20 darab kétágyas kabin is volt, melyek a komfortot szolgálták.

Címlap fotó: Fortepan, 1960 – A Sopron és a Komárom hajók

Az 1960-ban készült egykori MAHART zászlóshajó 2012-től védett műszaki érték. Megmentésében a Magyar Hajózásért Egyesület tagjai közreműködtek.

A Sopron 2021-ben BudapestenForrás: hajoregiszter.hu, Felvétel: Kosztolicz Péter.

A Sopron 2022-ben BudapestenForrás: hajoregiszter.hu, Felvétel: Kosztolicz Péter.

2021 – Vác, Felvétel: Kurdi Csaba