Sopronban és Fertődön is forgatták a II. Erzsébet-film egy epizódját

sopron_filmforgatas

A Korona című, II. Erzsébet életét feldolgozó sorozat második évadját Magyarországon forgatták 2017 májusában. Ehhez a kosztümös történelmi képivilághoz adott csodás hátteret a fertődi Esterházy-kastély, és a teljes egészében horogkeresztes zászlókkal fellobogózott soproni történelmi belváros.

A The Crown című sorozat nagyon népszerű, hatodik évada már éppen gyártás alatt volt, II. Erzsébet királynő halála miatt azonban leállították. A sorozat showrunnere közleményt adott ki, amiben többek között azt írta: „A Korona egy szerelmes levél neki, és egyelőre nincs mit hozzátennem, csak csendet és tiszteletet.”

A Korona 2016 óta fut a Netflixen, rengeteg díjat, többek között Golden Globe-ot, BAFTA és Emmy díjat is nyert.

www.express.co.uk 

A sorozatot különben maga a királyi család is figyelemmel kisérte Windsorban, a brit sajtó szerint II. Erzsébet is megtekintett családi körben néhány epizódot. A szakértők az eddigi leghitelesebb alkotásnak tekintik, a forgatókönyvbe állítólag számos, korábban kevésbé vagy egyáltalán nem ismert magánéleti sztori került. Az mindenesetre tény, hogy a világ eddig leghosszabban uralkodó királynőjének életéről szóló sorozat 2016-ban a drámai sorozat kategóriában elvitte a Trónok Harca elől a Golden Globe díjat, sőt még a legjobb színésznőnek járó elismerést is a II. Erzsébetet alakító Claire Foy kapta.

De térjünk rá a Magyarországon forgatott epizódra.

A Fertődön és Sopronban forgatott epizód sztorija

A The Crown második évadjának 9. részéről van szó, melynek egyik fonala II. Erzsébet későbbi férje, a még fiatal Fülöp életébe kalauzol minket. A fertődi és soproni jelenetek Fülöp herceg nővérének, Cecíliának a temetése körüli eseményeket dolgozzák fel.

A képkockák, melyeket a fertődi Esterházy-kastélyban vettek fel, valójában a németországi Wolfsgarten kastélyban történt eseményeket jelenítik meg 1934-ben. Ez Fülöp nővérének és családjának vadászkastélya volt.

 A helyszín: a fertődi Esterházy-kastély

Miután a Fülöpöt érintő epizód maga is bátran ugrándozik az időben, tegyünk így mi is: érdemes felidézni, hogy a valóságban Fülöp (görög és dán királyi herceg) 1946. nyarán kérte meg VI. Györgytől Erzsébet kezét.

A szerelem és a leánykérés, Fülöp német-görög származása és rangja miatt rendkívül kényelmetlen ügy volt a II. világháború utáni években. Az életrajzi mesélők szerint Fülöp, akit alig másfél éves korában egy narancsos ládába rejtve menekített ki az angol Királyi Haditengerészet egy hajója Korfu szigetéről, később lemondott a görög és dán királyi rangjáról. Megszabadult a Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glücksburg vezetéknévtől és az anyai nagyszülők vezetéknevét, a Mountbattent vette fel. 1947. november 20-án vette aztán feleségül Erzsébetet.

A királyi menyegzőre persze nem hívták meg Fülöp nővéreit, akik német hercegek, arisztokraták feleségei voltak. Őket nem látta szívesen a háború utáni Anglia, ahol a britek ekkor még a jegyrendszert nyögték és gyászolták a nácik elleni harcokban elvesztett katonáikat.

Innen vegyük fel a szálat a nálunk forgatott jelenetekhez.

sopron_filmforgatas

A képen a fiatal Fülöpöt látjuk, harmadik nővérének, Cecíliának és családjának hatalmas és impozáns kastélyában. A jelenethez a fertődi kastély adta a hátteret.

Fülöp nővére, Cecília (görög-dán hercegnő) a németországi Darmstadtban ment feleségül a hesseni és rajnai nagyhercegség trónjának várományosához, György Donáthoz. Mindketten a náci párt tagjai voltak, a férfj magas tisztséget viselt.

sopron_filmforgatas
sopron_filmforgatas

 A fertődi kastélyban felvett jelenetek.

Visszatérve a filmre:

Fülöp nővére, Cecília 1937-ben repülőgép-balesetben vesztette életét, nyolc hónapos terhesen. A család Londonba, egy esküvőre tartott, mikor a gép menet közben kigyulladt és lezuhant. A szerencsétlenségben meghalt a férje, két kisfia és meg nem született magzata. A film felidézi a borzalmas eseményt, majd Cecília hercegnő temetését is, amely a valóságban Darmstadban volt, a filmben azonban a temetési menetben a koporsót kísérő Fülöpöt Sopron utcáin látjuk.

sopron_filmforgatas

A gyászmenet a soproni történelmi belváros egyik legszebb, az egykori nemesi paloták és díszes polgárházak, valamint a Bencés (Kecske) templom rendháza övezte Kolostor utcán át tart a Fő tér felé.

sopron_filmforgatas
sopron_filmforgatas
sopron_filmforgatas

A temetési jelenetet 2017. februárjában forgatták Sopronban, mindössze néhány nap alatt, a forgalom és legfőképp a kíváncsi szemlélődők előtt erősen elzárt utcákon. Az epizódban néhány percig látható csak a náci zászlókkal illusztrált Kolostor utca és természetesen a patinás Fő tér. Egy villanásnyira a szállingózó hóban megpillanthatjuk a Tűztornyot is, ám leginkább náci katonák, tisztek és csaholó kutyák vannak jelen a Fülöp számára elviselhetetlenül nyomasztó jelenetben.

sopron_filmforgatas

A filmkockákon a gyönyörű Gambrinus-ház is feltűnik, erkélyén a náci tisztek állnak,  horogkeresztes zászlókkal. Ez a Fő térre tekintő épület egykor városháza volt, Zsigmond király adományozta Sopronnak még 1422-ben. A gyönyörű épület több mindenről híres, de talán ellenpontként érdemes kiemelni, hogy egykor ez az épület a helyi szociáldemokrata párt székháza volt Sopronban.

sopron_filmforgatas
sopron_filmforgatas
sopron_filmforgatas

A karok felett feltűnik a Tűztorony és a Hűségkapu.

sopron_filmforgatas

A filmből az is kiderül, Fülöp önmagát is hibáztatja nővére haláláért, úgy gondolja ugyanis, hogy a repülőszerencsétlenség előtt a dolgok alakulhattak volna másképp is.

De nem is meséljük tovább a történetet, aki teheti, nézze meg a sorozatot. Az ötödik évadot 2022. novemberében mutatják be. Legalábbis így tudni. Ez az évad az 1990-es évek eseményeit dolgozza majd fel, benne Diana 1997-es halálával, valamint Vilmos és Harry herceg tinédzser éveinek történéseivel. A hatodik évad pedig…ki tudja, II.Erzsébet halála után lesz-e még.

sopron_filmforgatas

Fotók forrása maga a film.