• ogabona-ter-sopron

Ógabona tér – soproni belváros

Az Ógabona tér, ez a kedves kis placc, már csak nevében őrzi az egykori soproni gabonapic helyét a Várkerületen.

ogabona-ter-sopron
ogabona-ter-sopron

Amikor a soproni várnak nem volt már miért állnia, a soproni polgárok elkezdték beépíteni a várárok belső oldalát. Kezdetben vásáros bódékat állítottak csak fel, de idővel már kőházakat építettek. Így született meg a Várkerület: szép, olykor keskeny emeletes kőházak, földszinti boltokkal. A középkori soproni várat a mai Várkerület helyén egykor még vizesárok vette körül. A hadászati szempontok miatt széles, beépítetlen terület a középkor után aztán a kereskedés és a vendéglátás színtere lett. A Várkerület külső ívén már a 15. században épületek sora állt, a 18. századdal pedig megkezdődött az egykori várfalnak támaszkodó kereskedő bódék és boltok betelepülése, melyeket a házak földszintjén alakítottak ki.

A soproni Várkerület házsorai a 18. század közepén más-más városnegyedhez tartoztak, saját nevük volt. A nyugati első negyed házsora a mai Ógabona tér, egy másik negyed volt a Kovácsok utcája, és volt Vendégfogadó szer és a Hosszú sor. Érdemes elsétálni az ide közeli Festőközbe is.

A mai Ógabona tér egykori neve 1400-ban jelenik meg először forrásokban Gabonapiacként (Kornmarkt).

A 17. századig működött itt a város gabonapiaca, s miután ezt áthelyezték, elvesztette piac funkcióját és lassan elkezdték házakkal beépíteni ezt a teret is. Először a nyugati oldala épült be, majd a keleti várfal vonalában és a két házsor között is. Így jött létre a Színház utca is, amely a Széchenyi tér felé vezet.

A kis téren áll a Sörmester, az egyik leghangulatosabb szobor Sopronban. Talán egyetlen szépséghibája, hogy a kútból nem sör folyik. Kampfl József alkotása a Soproni Sörgyár 100 éves fennállása évfordulóján került ki az Ógabona térre 1995-ben. A térnek egy híres lakója is volt, a Ógabona tér 32. számú házban lakott rövid ideig Goldmark Károly zeneszerző az 1848/49-es szabadságharc után.

Hol találom?

A Színház, a Lackner Kristóf utca és a Várkerület torkolatában.

Fotók frissítve: 2023.08.24.