Soproni egyetemi botanikus kert

A Soproni Egyetem botanikus kertje egy több mint 100 éves, minden évszakban más arcát mutató csodálatos élő növénygyűjtemény. Természetvédelmi oltalom alatt áll, egyben az egyetemi campus központja Sopron szívében, az alsó-Lőverekben.

botanikus-kert-sopron

A botanikus kert örökzöld gyűjteménye Európa szerte ismert, nagyjából hatezer növényfaj és taxon található meg itt, s egyedülálló fenyő- és örökzöld gyűjteménnyel rendelkezik. Ez harmincnál több lucfenyő félét, két tucat jegenyefenyő fajt, számtalan borókafajt, borbolyát, több száz lombhullató fafajt és cserjét jelent, melyekről pontos leírást is adnak a kertben elhelyezett információs táblák. Kuriózum az ország legnagyobb tengerparti mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) példánya.

Valójában egy élő növénykertet, a hazai erdőflórát szemléltető oktatókertet járhatunk be, amely eredeti funkcióját tekintve az erdőmérnök képzést nyújtó intézmény oktatókertje is.

botanikus-kert-sopron-egyetem
soproni-egyetem-botanikus-kert

Az Építőipari Nívódíjjal is kitüntetett impozáns, üvegfalú épület a Ligneum Látogatóközpont 2012-ben nyílt meg.

A mai botanikuskert eredetileg is park volt, helyén valamikor katonai gyakorlóterep húzódott, tölgyesekkel borított, enyhén lejtős területtel, melyben némi gyümölcsöst és konyhanövényeket is gondoztak. A terület a m. kir Honvéd Főreáliskola tulajdonában állt, melynek még uszodája is volt. Ám ez a park csupán esztétikai szempontok alapján született.

1922-ben, az I. világháborút követően a reáliskola megüresedett épületeibe költözött a Selmecbányáról menekülni kényszerülő Bányászati és Erdészeti Akadémia.

Az akadémiának már Selmecbányán is Európa hírű, tudományos igénnyel kialakított arborétuma volt. Az ottani növénygyűjteményt hozta tulajdonképpen magával a költözködő intézmény Sopronba, már ami a szaporítóanyagokat illeti.

Innentől tudományos alapon, növényrendszertani szempontok szerint fejlesztették  a kertet. Sopronnak igen kedvező a mikroklímája, s e miatt számos botanikai ritkaság jól érzi magát itt.

Az egyetemi épületeket is körülvevő területre az évtizedek alatt folyamatosan és tudatosan, eredeti termőhelyről gyűjtöttek és telepítettek különféle növényeket.

2021-ben bővült a kert gyűjteménye is: az amerikai, az ázsai, az üvegházi és a mediterrán növénygyűjtemény gazdagodott új egyedekkel. A Botanikus Kertben egy 16 állomásból álló tanösvényen sétálhatnak az érdeklődők.

A Soproni Egyetem botanikus kertje nyitva tartási időben szabadon látogatható, az egyetemi főbejáratnál elhelyezett térképen pontosan meg tudjuk tervezni a sétautat és a látnivalókat, de csoportok számára szakvezetés is kérhető.