Soproni egyetemi botanikus kert

A Soproni Egyetem botanikus kertje egy csodálatos, minden évszakban más arcát mutató élő növénygyűjtemény. Természetvédelmi oltalom alatt áll ez az óriási terület, amely az egyetemi campus központja, az utóbbi időben minden égtáj felé hatalmasat nyújtózkodó Sopron szívében, az alsó-Lőverekben.

botanikus-kert-sopron

A botanikus kert örökzöld gyűjteménye Európa szerte ismert, nagyjából hatezer növényfaj és taxon található meg itt, s egyedülálló fenyő- és örökzöld gyűjteménnyel rendelkezik. Ez harmincnál több lucfenyő félét, két tucat jegenyefenyő fajt, számtalan borókafajt, borbolyát, több száz lombhullató fafajt és cserjét jelent, melyekről pontos leírást is adnak a kertben elhelyezett információs táblák. Kuriózum az ország legnagyobb tengerparti mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum) példánya.

Valójában egy élő növénykertet, a hazai erdőflórát szemléltető oktatókertet járhatunk be, amely eredeti funkcióját tekintve az erdőmérnök képzést nyújtó intézmény oktatókertje is.

soproni-egyetem-botanikus-kert

Az Építőipari Nívódíjjal is kitüntetett impozáns, üvegfalú épület a Ligneum Látogatóközpont 2012-ben nyílt meg.

A mai botanikuskert eredetileg is park volt, helyén valamikor katonai gyakorlóterep húzódott, tölgyesekkel borított, enyhén lejtős területtel, melyben némi gyümölcsöst és konyhanövényeket is gondoztak. A terület a m. kir Honvéd Főreáliskola tulajdonában állt, melynek még uszodája is volt. Ám ez a park csupán esztétikai szempontok alapján született.

1922-ben, az I. világháborút követően a reáliskola megüresedett épületeibe költözött a Selmecbányáról menekülni kényszerülő Bányászati és Erdészeti Akadémia.

Az akadémiának már Selmecbányán is Európa hírű, tudományos igénnyel kialakított arborétuma volt. Az ottani növénygyűjteményt hozta tulajdonképpen magával a költözködő intézmény Sopronba, már ami a szaporítóanyagokat illeti.

Innentől tudományos alapon, növényrendszertani szempontok szerint fejlesztették  a kertet. Sopronnak igen kedvező a mikroklímája, s e miatt számos botanikai ritkaság jól érzi magát itt.

Az egyetemi épületeket is körülvevő területre az évtizedek alatt folyamatosan és tudatosan, eredeti termőhelyről gyűjtöttek és telepítettek különféle növényeket.

A botanikus kertben van az egyetem központja, épületeiben oktatás zajlik.

A Soproni Egyetem botanikus kertje térítésmentesen látogatható, az egyetemi főbejáratnál elhelyezett térképen pontosan meg tudjuk tervezni a sétautat és a látnivalókat, de csoportok számára szakvezetés is kérhető.