2021.02.26.

Sózással mentenék meg a Fertőzug egyik tavát

Öt tonna sót szórtak bele, és így szeretnék megmenteni a Fertő tó osztrák oldalán a Fertőzug veszélyben lévő egyik sós tavacskáját. A szakértők szerint azonban a fő probléma a fogyatkozó vízszint.

Az ausztriai Fertő tó-Fertőzug Nemzeti Park (Nationalpark Neusiedler See Seewinkel) területén, a Fertőzugban számos kisebb szikes sósvízű tó található. Ezek természetvédelm alatt álló területek a UNESCO világörökség területén. 

A pannon sósvízi élőhelyek Európa-szerte egyedülállóak, ilyen szikes tavak az európai kontinensen egyedül csak a Fertő-tónál, illetve még Közép-Magyarországon vannak.

Az évszakok váltakozásának megfelelően általában ezek a vizek a 70 centiméteres vízszint és a teljes kiszáradás állapota között ingadoznak, viszont egyedülálló növény és állatvilág jellemzi őket és páratlan vegetáció jött létre bennük.

neusiedlersee-seewinkel

Jellemző tájkép a Fertőzugból/ Élmény Nektek

A talajvíz csökkenése, a vízelvezetés és a mesterséges édesvíz beáramlása súlyosan károsította a Fertőzugban több tavacska sóháztartását. A mostani akcióval elsősorban az édesvíz beáramlása miatt károsodott talajt állítják helyre, ezért kézzel szórtak 5 tonna sót a burgenlandi Mosonbánfalvánál (Apetlon) lévő Moschado-tóba. 

Az akciótól azt várják, hogy helyreálljanak a természetes folyamatok, mondta Harald Grabenhofer, a nemzeti park kutatásokért felelős koordinátora és Bernhard Kohler, a WWF szakértője. Azonban ez csak rövid távú mentési intézkedés, mert csak a magas talajvízszint segíti elő a sók megújulását.

Fotó: Marlon Schwienbacher / WW