• balf-szent-farkas-templom

Fertő-tó – Látnivalók

Szent Farkas-templomerőd, Balf

Balfon a szőlőhegy és a Temető-domb tetején áll ez az egyszerű gótikus templom, melyet egykori erődfal töredéke véd. Balf korábbi elnevezésére utal a templom neve: Szent Farkas. A Fertő-táj egyik leghangulatosabb települését Farkasdnak, később Wolfsnak, majd Balfnak nevezték el.

Szent Farkas püspök (Szent Wolfgang) Gizella királyné nevelője és lelkiatyja volt, aki a hagyomány szerint ezen a vidéken remetéskedett. A forrásvízéről is nevezetes Sopron közeli Balf gazdag múltú település, három templommal is büszkélkedhet.

A temetőkertben álló gótikus Szent Farkas templomról egy okiratból tudunk először, 1336-ból. A templomot lőrésekkel épített fal vette körül, ezért valószínű, hogy a templomtorony egyben őrtorony is volt. Ez a lőréses erődfal jórészt ma is áll, vélhetően a török támadások ellen emelték. (Hasonlóakkal találkozhatunk még a Fertő-tájon, Burgenlandban például  Fertőszéleskút, Oka, Feketeváros megerősített erőd jellegű templomainál.)

A templom 1578-ban az evangélikusoké volt, majd 1673-ban a katolikusok kezére került.

Tornya alul négyszögletes, majd az első párkányzat fölött nyolcszögűvé válik, emeletén pedig tágas gótikus ablakok helyezkednek el. Egyhajós, dongaboltozatú, nyolcszögletű szentélye a 14. századból származik. Itt a 20. században többször is végeztek falkutatásokat, valamint a padlózatot is felbontották, mert korábban a templombelsőt temetkezési helyként használták.

1944–1945-ben Balfon volt a környék egyik legnagyobb munkatábora, a foglyok az erdőben és a balfi dombokon ásták a mai „zsidóárkoknak” hívott erődrendszert. Az itt meggyilkolt közel kétezer munkaszolgálatos, közöttük Szerb Antal író-irodalomtörténész emlékére emelték a templom kőkerítése mellett a balfi nemzeti emlékhelyet.

Az egykor híres balfi fürdő területén álló fürdőkápolna megépítését követően a Szent Farkas-temlomerőd fokozatosan elvesztette jelentőségét, ma csak a temetések alkalmával tartanak szentmiséket.

Hol találom?

Balf településközpontjából, a Fő útcáról egy keskeny kis utcán juthatunk fel a dombtertőre. A kesekeny utca autóval is járható, a temető előtt néhány autó számára van parkoló. A dombon találjuk a nemzeti emlékhelyet, s innen nyílik a temetőkapu.

A Fertő-tó kerülő kerékpárút itt vezet el, kikerülhetetlen látnivaló.

Balfról itt olvashat bővebben.