• balf

Települések a Fertő parton

Balf

Balf évezredes múltjában mindig is meghatározó volt a szőlőtermesztés és borkészítés, no és a híres balfi víz, melyet már a rómaiak is felfedeztek és azóta italként palackozzák és gyógyászati célokra is alkalmazzák. 

Balf magyar neve a Wolfs német névből származik, ami Szent Wolfgang (Szent Farkas) püspök kultuszához kötődik. Szent Wolfgang Szent István királyunk feleségének, Gizellának nevelője volt.

A település ősidők óta lakott, házai az évszázadokig itt élő német szőlőműves lakosság emlékét őrzik. Ezer szállal kötődik Sopronhoz, ma is a város településrésze.

A balfi ásványvizet már a II. században a rómaiak is fogyasztották és fürdőztek benne. Marcus Aurelius császársága idején fejlett fürdőélet zajlott, majd a 16. században a soproniak kedvelt fürdőhelye lett. Balf lehetett az ország első fizetős fürdőhelye, miután már belépődíjat szedtek a fürdőházba. A balfi vizet 1900-tól palackozzák, 1975-ben kapott gyógyvíz minősítést. A településen több forrás is van, a kénes víz mozgásszervi, neurológiai problémák kezelésére alkalmas, a gyógyfürdőkórház 1975 óta működik és van itt egy palackozóüzem is.

A II. világháborúban munkaszolgálatos tábort állítottak fel a községben, ahol közel kétezer ember lelte halálát, közöttük Szerb Antal író, irodalomtörténész.

A falu a soproni borvidék szíve, legismertebb fajtája a kékfrankos. 

Látnivalók Balfon

Aki kerékpárral érkezik, pihenjen meg a Zsolnay ivókútnál. A kútból bárki szabadon fogyaszthat, vihet magával az útra. A díszes ivókutat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra készítette, környékén pihenőhelyet alakítottak ki.

A kúttól nem messze a temetőben áll a Szent Farkas templom, amely valószínűleg a 14. században épült gótikus stílusban. A temető előtt találjuk a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok – köztük Szerb Antal – emlékére emelt Nemzeti Emlékhelyet. 

Érdemes sétát tenni a balfi szanatórium angolparkjában, ahol a Dorffmeister István freskóival és oltárképeivel díszített Szent József fürdőkápolnát kereshetjük fel. A gyógyparkot kis patak szeli át, itt találjuk a fürdőszanatóriumot, azaz a Rehabilitációs Gyógyintézetet és az 1700-as években épített híres kastélyszállót.

Balf a 7 km-re fekvő Sopronból könnyen elérhető autóval. Kerékpárral a Fertő tó kerülő kerékpárút (B10) vonalának egyik legszebb állomása. Ha Fertőd felöl érkezünk autóval, akkor a Fertő parton húzódó 8518-as, azaz a Balfi úton közelíthetjük meg. Érkezhetünk Fertőrákosról is, kerékpárral vagy autóval a 8526-os mellékút kapcsolja össze a két települést.