• balf

Balf

A Sopron közelségében fekvő Balf évezredes múltjában mindig is meghatározó volt a szőlőtermesztés és borkészítés, no és az országszerte ismert Balfi víz, melyet anno, még a rómaiak fedeztek fel. A vizet még a közelmúltban is italként palackozták, de a balfi fürdőkórházban ma is alkalmazzák gyógyászati célokra.  

Ha kicsit kutakodunk a település történetében, valóban egészen a rómaiakig jutunk, bár Balf magyar neve a Wolfs német névből származik, ami Szent Wolfgang (Szent Farkas) püspök kultuszához kötődik. Szent Wolfgang Szent István királyunk feleségének, Gizellának volt a nevelője.

Ami a forrásokból feltörő vizet illeti: a balfi ásványvizet már a II. században a rómaiak is itták és fürdőztek benne. Marcus Aurelius császársága idején fejlett fürdőélet zajlott már itt, később, a 16. században pedig a soproniak kedvelt fürdőhelye lett. Annyira közkedvelt volt, hogy Balf lehetett az ország első fizetős fürdőhelye, miután belépődíjat kellett fizetni a fürdőházba.

Különben a balfi vizet 1900-tól palackozták (jelenleg éppen nem), 1975-ben kapott gyógyvíz minősítést. A településen több forrás is van, a kénes víz mozgásszervi és neurológiai problémák kezelésére alkalmas. A híres gyógyfürdőkórház 1975 óta működik és van itt egy kútra épült palackozóüzem is.

A település történetének talán legszomorúbb időszaka a 20. század volt, a II. világháborúban munkaszolgálatos tábort állítottak fel a községben és a környéken, ahol közel kétezer ember lelte halálát, közöttük számos művész, így Szerb Antal író, irodalomtörténész is.

A falu a soproni borvidék szíve, az itteni szőlő legismertebb fajtája természetesen a kékfrankos. 

Mit érdemes megnézni Balfon?

Aki kerékpárral érkezik, az biztosan ki fog kötni a Zsolnay ivókútnál. A kútból bárki szabadon fogyaszthat, vihet magával az útra. A díszes ivókutat a Zsolnay Porcelánmanufaktúra készítette, környékén egy szemrevaló pihenőhelyet alakítottak ki.

balfi-zsolnay-ivokut

Zsolnay ivókút

A kúttól nem messze a temetőben áll a Szent Farkas templom, ide mindenképpen menjünk fel, mert 14. századi, gótikus stílusban épült erődtemplom. A temető előtt találjuk a meggyilkolt zsidó munkaszolgálatosok – köztük Szerb Antal – emlékére emelt Nemzeti Emlékhelyet. 

balf-szent-farkas-templom

Szent Farkas erődtemplom és az emlékhely

Érdemes sétát tenni a balfi szanatórium angolparkjában, ahol a Dorffmeister István freskóival és oltárképeivel díszített Szent József fürdőkápolnát kereshetjük fel. A gyógyparkot kis patak szeli át, itt találjuk a fürdőszanatóriumot, azaz a Rehabilitációs Gyógyintézetet és az eredetileg az 1700-as években épített híres kastélyszállót.

szent-jozsef-furdokapolna-balf
balf-szent-jozsef-furdokapolna

Szent József fürdőkápolna

balf-gyogyfurdo-szanatorium-park

Szanatórium parkja

balf-furdo-elmenynektek
balf-furdokorhaz-angolpark

Kastélyszálló

Balf a 7 km-re fekvő Sopronból könnyen elérhető autóval. Kerékpárral a Fertő tó kerülő kerékpárút (B10) vonalának egyik legszebb állomása. Ha Fertőd felöl érkezünk autóval, akkor a Fertő parton húzódó 8518-as, azaz a Balfi úton közelíthetjük meg. Érkezhetünk Fertőrákosról is, kerékpárral vagy autóval a 8526-os mellékút kapcsolja össze a két települést.

balf-kerekparut