• szent-miklos-kortemplom-nagytotlak

Szent Miklós körtemplom – Nagytótlak (Selo)

Az Őrségbe látogató turisták többnyire nem is tudják, hogy a határhoz közeli helyeken még számos szép nevezetesség van, melyet érdemes felkeresni. Egy ilyen különleges örökség Szlovéniában, a muravidéken a román stílusú nagytótlaki (Selo) Szent Miklós rotunda, körtemplom.

Muravidék a mai Szlovénia legészakibb régiója, 1920 előtt a Magyar Királyság része volt. Ma egy őrségi látogatás alkalmával érdemes átruccanni a határ másik oldalára, mert Muravidék több értékes felfedezni valót is rejteget.

A nagytótlaki körtemplom Szlovéniában a jelentősebb román stílusú építészeti emlékek egyike, a maga nemében egyedülálló látványosság. Egy 1698-as egyházi vizitációról készült feljegyzésből úgy tudni, hogy a templomosok építtették.

A román stílusú Szent Miklós-körtemplom – kerekegyház vagy rotundaa – a 13. század első felében épülhetett. Freskói egyedülállóak, a belső falát az 1300-as évek elején, illetve 1400 körül díszíthették falfestményekkel.

Ezek a kupolában és a falfülkékben lévő festmények viszonylag jó állapotban megmaradtak, egyébként ma is miséznek itt. Lábazata vulkáni kőzetből épült, falait téglából rakták. A templom belsejében, a falat tíz különböző nagyságú, félköríves fülke tagolja, amelyek egykor ülőhelyként is szolgálhattak.

A képek Jézus életútját és szenteket ábrázolják. A kupola festményei maradtak fenn a leginkább, melyeket 1980-ban restaurálták. A csúcspontban hatalmas mandorlát találunk, amelyben Krisztus egy szivárványon áll. Rajta kívül a hold és a nap, valamint a négy evangélista jelképe látható. A kupola ívének mezőin Krisztus szenvedése van lefestve, kezdve a Jeruzsálembe való bevonulástól, a Passió-ciklus pedig a henger alakú falon folytatódik. Itt a Háromkirályok hódolatából már csak néhány szerény maradvány látszik, amelyet a gótikus festőművész (a régebbi rétegre ráfestve) az északi oldalon helyezett el.

szent-miklos-kortemplom-nagytotlak
szent-miklos-kortemplom-nagytotlak

Hol találom?

Érdemes felkeresni, Selo település Őriszentpétertől 20 perc autóútra, 18 km távolságra, Velemértől 10 km távolságra fekszik. Magyarszombatfa határátkelő irányából, a főúton, Pártosfalva után érünk Nagytótlakra, a körtemplomhoz az utat táblával jelzik. Látogatható, nyáron: 13:00-17:00 között, de még télen is, 12:00-16:00 között. Belépődíjas.

Közelében van egy kis látogatóközpont is, ahol magyar nyelvű írásos információs anyagokat találunk.