• baden-bei-wien

2021.07.25.

UNESCO világörökség lett a Bécs melletti fürdőváros, Baden

UNESCO világörökségi helyszín lett Baden bei Wien, Bécs déli, a monarchia hangulatát még ma is őrző előkelő elővárosa. Baden a hazai utazók számára is kedvelt célpont, leginkább rózsaparkja, biedermeier stílusú belvárosa, tündéri múzeumai és termálfürdői miatt látogatjuk.

baden-bei-wien

Kurpark

A Badenben feltörő kénes gyógyforrások vizét már a rómaiak is ismerték, ennek köszönhető az aranykora is, az 1800-as évek elején az egész Habsburg birodalom legdivatosabb üdülővárosának számított, még Ferenc József is itt töltötte a nyarait. A legenda szerint szívesen időzött itt maga Mátyás király is. Később gyakori vendég volt Badenben Mozart, Schubert, Beethoven, majd az operettkirály, Strauss is. 1820-ban itt nyílt meg Európa első szabadon álló gyógyszállodája, a város 1870-re világszínvonalú fürdővé vált.

Baden bei Wien egyedülállóan gazdag 18.-19. századi fürdőkultúráját és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát (szállodák, a kaszinó, színházak, parkok, sétányok) ismerték el a világörökségi helyszín címmel, ezek miatt „kivételes egyetemes értéknek” számít.

badener-rosarium- baden-bei-wien

Doblhoffpark

baden-bei-wien

Bádent tíz másik gyógyüdülőhellyel (többek között Karlovy Vary) együtt vették fel az UNESCO világörökségi listára, „Európa nagy fürdővárosai” címmel. A döntést az illetékes bizottság 44. ülésén hozták meg a kínai Fuzhou-ban- írja a standard.at.