• szerelemlakat-sopron

Vajon hová kerülnek a szerelemlakatok kulcsai Sopronban?

Sopronban is van szerelemlakat-fa, méghozzá illusztris helyszínen, a Tűztorony tövében, ahonnan az egykori várfal vagy Előkapu sétány indul.

A szerelemlakat, a „Love Lock” nem mai keletű dolog, hanem egy ősi kínai hagyomány, de meglehet inkább, hogy a szokást a szerbiai Vrnjačka Banja városának boldogságot kereső leányai, avagy egy tiszt és egy tanítónő beteljesületlen, tragikus végű szerelemi története hagyta ránk.

Akárhogyan is van ez a legenda, a romantikus lakatolás központi eleme a világ minden pontján a szerelem. A lakat a pár szerelmét őrzi, így sokan a monogramjukat is felvésetik rá, a kulcsot pedig a szerelmespár közösen dobja be a közeli folyóba, ezzel is biztosítva egymást arról, hogy szerelmük útjába senki nem állhat. Így a szerelem örökre lakat alatt marad, amit úgy kell érteni, hogy a párok örökre együtt maradnak. Legalábbis ez történik a hagyományok szerint.

tuztorony-szerelemlakat-sopron

A soproni fára az első, aki lakatot akasztott, maga az önkormányzat volt évekkel ezelőtt, mikor a VOLT fesztivál szervezői és egy üzleti vállalkozás közös akciójaként felállították a szerelmesek összetartozásának jelképét.

Azóta is szépen „virágzik” a fa, valóságos turisztikai attrakció. Folyó azonban egyáltalán nincs a közelben, legfeljebb az Ikva patak, úgy hogy hová kerülnek a lakatkulcsok, csak maga a szerelmespár tudhatja.

szerelemlakatok-sopron
szerelemlakat-sopron