• szerelemlakat-sopron

Vajon hová kerülnek a szerelemlakatok kulcsai Sopronban?

A szerelemlakat nem mai keletű dolog, hanem ősi kínai hagyomány, de meglehet inkább, hogy a szokást a szerbiai Vrnjačka Banja városának boldogságot kereső leányai, avagy egy tiszt és egy tanítónő beteljesületlen, tragikus végű szereleme hagyták ránk.

Akárhogyan is van ez a legenda, a lakatolás központi eleme a világ minden pontján: a szerelem. A szerelmüket őrző lakatba sokan a monogramjukat is felvésetik, a kulcsot pedig a szerelmespár közösen dobja be a közeli folyóba, ezzel is biztosítva egymást arról, hogy szerelmük útjába senki nem állhat.

Sopronban is van szerelemlakat-fa, méghozzá illusztris helyszínen, az egykori várfal vagy Előkapu sétány és a várostorony tövében.

tuztorony-szerelemlakat-sopron

Az első, aki lakatot akasztott rá, maga az önkormányzat volt évekkel ezelőtt, mikor a VOLT fesztivál szervezői és egy üzleti vállalkozás közös akciójaként felállították a szerelmesek összetartozásának jelképét.

Azóta is szépen “virágzik” a fa, valóságos turisztikai attrakció, mivel sokan hoznak magukkal Sopronba lakatot szerelmük megpecsételése érdekében.

Örök titok marad, hogy vajon hová kerülnek aztán a szerelemlakatok kulcsai, miután folyó egyáltalán nincs a közelben. Legfeljebb az Ikva patak.

szerelemlakatok-sopron
szerelemlakat-sopron

Fotók frissítve: 2022.02.13.