• vasvorosvari-erdody-kastely - schloss rotenturm

Vasvörösvári Erdődy-kastély (Schloss Rotenturm)

A kevésbé ismert gyönyörű kastély (Schloss Rotenturm) az Erdődyek egykori kastélya Vasvörösváron, ma a dél-burgenlandi Rotenturm an der Pinkán. Csak a történelemrajongók tudják róla, hogy a kastély tornyában őrizték II. Rákóczi Ferenc titkos levelezését, valamint az Erdődyek levéltárát. Egy sajnálatos 1924-es tűzvészben azonban mindkettő megsemmisült.

A grófi család a XVI. században kezdte el használni az Erdődy nevet a Bakócz helyett. Az egyik legnevezetesebb Bakócz-ős a családi vagyon megteremtőjének tekintett Bakócz Tamás (1442–1521) esztergomi érsek volt. Vörösvár az érsek közreműködésével került az Erdődyek birtokába.

A korai időkből származó várkastélyt a 19. század elején bontották le, a hosszú, egyemeletes ún. régi kastélyszárny 1830 körült épült. Egy új kastélyhoz először gróf Erdődy Ferenc megbízásából az egyébként ismeretlen Philipp Schmid készített tervet 1858-ban. A terv lőréses tornyú, téglavörös épületet álmodott meg, a régi kastélyszárny folytatásaként.

Erdődy Ferenc halálával (1859) azonban fia, gróf Erdődy István (1813-1896) elvetette az apai elképzelést, és 1860 körül Ybl Miklóshoz fordult új tervekért. Ybl elutasította a felkérést és maga helyett Weber Antalt ajánlotta.

Az új kastély Weber tervei nyomán 1862-66-ben épült fel, szép példája a romantikus historizmusnak. 

A kastély építésén és felszerelésén többnyire hazai iparosok dolgoztak, az építéshez szükséges meszet a vörösvári község ingyen adta.

Vörösvár különben a kiegyezés után a politikai életben aktív részt vállaló Erdődyek nyári és őszi tartózkodási helye volt, nagy vadászatok zajlottak itt.

rotenturm-erdody-kastely

wikipedia

A kastély tornyában őrízték II. Rákóczi Ferenc titkos levelezését, valamint az Erdődyek levéltárát. A vártoronyban helyezték el a levéltárat, mely ritka pontosággal van leltározva s elrendezve” – írta Pulszky Ferenc, régész, műgyűjtő 1877-ben.

Az évszázadokig várból várba menekített, ki-be falazott és a császári kopók elől eltitkolt levéltár zöme egy sajnálatos tűzvészben, 1924-ben azonban megsemmisült. A legjelentősebb Rákóczi-hagyaték akkor került az Erdődy családhoz, amikor Erdődy György László a Rákócziak egyetlen örökösét, Rákóczi Erzsébetet vette feleségül.

Erdődy István Aspremont Mária grófnőnek, azaz Rákóczi Júlia dédunokájának a fia és felmenői hosszas kutatómunkával gereblyézték össze az iratokat az ország különböző pontjairól. A legenda szerint egy részét kifalazták az ónodi vár tornyából, ahonnan az Aspremontok Trencsén megyei fészkébe, a Vág menti Lednicrónára (Rovnyéba), onnan a vasi Gyepüfüzesre, majd pedig ide, az éppen megépített vasvörösvári kastélyba szállították és helyezték el az iratokat, az Erdődyek levéltárával és 22 darab eredeti Árpád-kori oklevéllel együtt.

A kastély földszintjén többek között a könyvtár, annak előszobája, az úriszoba, az emeleten a kis ebédlő, a nagy szalon és a kis szalon helyezkedett el. Egyes szobákban az ajtók feletti lunettákban Lotz Károly falképei – más forrás szerint pannói – díszelegtek.

A család (mai burgenlandi) birtokaihoz a monyorókeréki (Eberau) kastély, Gyepűfüzes (Kohfidisch) és Vasvörösvár (Rothenturm) tartoztak. Vörösvár – a kiegyezés után a politikai életben aktív részt vállaló – Erdődyek nyári és őszi tartózkodási helye volt, ahol alkalmanként nagy vadásztársaságok jöttek össze.

A kastélyban született 1886-ban Erdődy Tamás, akit gyermekkorától haláláig szoros barátság fűzött az utolsó magyar királyhoz, IV. Károlyhoz. Az uralkodó személyes titkos futára volt, ő volt az, aki 1921-ben az első restaurációs kísérletnél Magyarországra vitte a császárt. 1921-ben, Trianon után rövid ideig a rongyos gárda aktív tagjaként részt vett a harcokban, majd a határok véglegesítését követően minden politikai tevékenységét befejezte, Kőszegen élt nyugodt életet 1930-ban bekövetkezett haláláig.

Trianon és a tűzvész után nem sokkal a kastélyt dobra verték, lakott benne cseh hegedűművész, majd 1945 áprilisában bevonuló Vörös Hadsereg katonái foglalták el. Az 1928 óta műemléki védettségű, de rendkívűl leromlott állapotban lévő kastélyt aztán egy bécsi ingatlanszakértő vásárolta meg, 2009 és 2016 között a Szövetségi Műemléki Hivatallal együttműködve és az ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) támogatásával újították fel.

Gyönyörű az angolparkja is, jelenleg exkluzív rendezvényhelyszín.

Hol találom?

Dél-Burgenland Vas megyével határos, Rotenturm an der Pinka Szombathelytől alig több mint fél óra autóútra található. Közelében Oberwartot (Felsőőr) tudjuk meglátogatni. A lankás domvidék csodálatos tájain vezet át egy kiváló kerékpáros útvonal, a Paradicsom kerékpárút (Paradiesroute) neve alapján is biztosak lehetünk benne, hogy szép élményeket takar, különösen az e-bike használók kedvelik.