• fertorakos-kofejto-barlangszinhaz

A legtöbben Sopront, Hegykőt és Fertőrákost választják

Egyre több a vendég Sopronban és a Fertő-tájon, ahol a legtöbben Hegykőn és Fertőrákoson foglaltak szállást.

Mindez 2023. május hónapjára igaz, a turisztikai ügynökség legrissebb adatközlése alapján.

A Sopron-Fertő turisztikai térség szálláshelyein 2023. májusában 21 ezer vendég 48 ezer vendégéjszakát töltött el, így a végeredmény szempontjából elmondható, hogy a vendégek száma 8%-kal növekedett az előző év azonos hónapjához képest.

Egyébként a belföldi forgalom éllovasai között Sopron rendre ott van, tavaly az összes vendégéjszakák alapján a 22. helyet foglalta el, míg Hegykő a 61. a listán.

Idén májusban a vendégforgalom 66%-át a belföldiek adták, ám míg a hazai vendégek száma  7%-kal, a külföldiek száma 11%-kal növekedett az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A térségben Sopron szálláshelyein regisztrálták a legtöbb, 31 ezer vendégéjszakát, ezután Hegykő 11 ezer, és Fertőrákos 1500 vendégéjszakával következett a sorban.

puspoki-kastely-fertorakos

Fertőrákos

A látogatók a szállodákban foglaltak leginkább, ez teszi ki a vendégéjszakák 41%-át. Ezután a magán- és egyéb szálláshelyeket választották legtöbben, ez a vendégéjszakák 23%-át teszi ki. A panziókban 14%-os, az üdülőházakban 5%-os, a közösségi szálláshelyeken pedig 4%-os volt az eltöltött éjszakák száma.

A szobakapacitás-kihasználtság összességében 25%-os, a szállodákban 35%-os volt májusban a Sopron-Fertő turisztikai régióban.

A bevételek is jól alakultak: összesen 767 millió forint bevétel keletkezett, ami 33%-kal magasabb, mint 2022. májusában volt.

Talán nem meglepő, hogy a vendégek nagy része az idősebb korosztályhoz tartozik: 65 évet betöltöttek aránya volt a legnagyobb (20%). Őket a 45-54 évesek (19%), majd a 18 évet még be nem töltöttek (17%) követik.

Fedezzen fel velünk több száz látnivalót Sopronban, a Fertő tónál és Burgenlandban:

Külföldről a legtöbb vendég a régióba Németországból érkezett, akik 5,500 vendégéjszakát töltöttek el. Ezután következik Ausztria, Csehország, Szlovákia és Lengyelország. A hazai vendégek legnagyobb része (31%) a fővárosból jött.

Az adatok az NTAK 2023. június14-i lekérdezéséből származnak.

Kapcsolódó tartalom: