• hotel-hegiq-hegyko

2023.03.20.

Több a vendég Sopronban és a Fertő-tájon

Sopron és a Fertő-táj (Sopron-Fertő turisztikai térség) szálláshelyein 2023 januárjában a vendégek száma 12%-kal nőtt, bár a vendégéjszakáké kissé, 1,6%-kal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. Viszont több mint 50 százalékkal magasabb lett a bevétel.

hotel-hegiq-hegyko

A Fertő part első négycsillagos szállodája Hegykőn, a vadonatúj HOTEL HEGIQ. (Címlapképünkön is.)

2023 januárjában 18 százalékkal több vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, a tavalyi januárhoz képest. De a Sopron-Fertő turisztikai régióban is nőtt a hazai és a külföldi vendégek száma, és nagyot ugrott a bevétel is tavaly januárhoz képest – röviden ez derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség idei januárra vonatkozó trendriportjából.

A Sopron-Fertő turisztikai térség szálláshelyein 2023 januárjában 9,5 ezer vendég 21,6 ezer vendégéjszakát töltött el.

A régióban Sopron szálláshelyein regisztrálták a legtöbb, 16 ezer vendégéjszakát, ezután Hegykő 3,7 ezer, Röjtökmuzsaj 590 és Fertőszentmiklós 350 vendégéjszakával következett a sorban.

A szálloda a menő

A legtöbben szállodákban foglaltak: itt regisztrálták a vendégéjszakák felét, a magán- és egyéb szálláshelyek részesedése 24%-os, a panzióké 15%-os volt. A kempingek 5%-ot, az üdülőházak 6%-ot, a közösségi szálláshelyek pedig 1%-ot adtak. A szobakapacitás-kihasználtság összességében 15%-os, a szállodákban 24%-os volt.

Több külföldi vendég jött

A hazai vendégek száma januárban 10%-kal emelkedett, míg a vendégéjszakáik száma 3%-kal csökkent az előző évhez képest. Több külföldi vendég is érkezett, számuk 15%-kal, vendégéjszakáik száma pedig 2%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Osztrák vendégek vezetik a listát

A régió legfontosabb küldőpiaca Ausztria, 2,9 ezer vendégéjszakával. A további fontosabb küldőországok Németország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország voltak.

Nagyot nőtt a bevétel

A térség szálláshelyein 2023 januárjában összesen 384 millió forint bevétel keletkezett, 52%-kal magasabb, mint 2022 év elején. Ebből mintegy 34 millió forintot SZÉP Kártyáról fizettek a vendégek.

Januárban a hazai vendégek legnagyobb része a fővárosból (30%) és Pest vármegyéből (16%) érkezett a Sopron-Fertő turisztikai térségbe, a küldőterületek közül Győr-Moson-Sopron (9%) és Veszprém (4%) vármegye emelkedett még ki. A vendégek korcsoportos megoszlása szerint januárban a 45-54 év közöttiek aránya volt a legnagyobb (24%), ezután a 35-44 éves (17%) és a 65+ éves (13%) korosztály következett.

Az adatok az NTAK 2023. február 15-i lekérdezéséből származnak.

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség