• bezeredj-palota-sopron

Bezerédj palota

A terrakottára színezett Templom utcai épület Sopron legszebb rokokó palotája, történetéből kiemelkedik az 1840-es esztendő. Ekkor adott a palotában házi koncertet Liszt Ferenc, és ebben esztendőben látta meg a napvilágot a házban Bezerédj Pál, a hazai selyemhernyó-tenyésztés és selyemgyártás mentora. 

Ennek előtte pedig reformer szellemű soproni hazafiak találkahelye volt. A palota a Festetics-család tulajdonában állt, tőlük vásárolta meg a Bezerédj-család.

Híressé talán akkor vált, amikor a már Európa szerte híres virtuóz, Liszt Ferenc házi koncertet adott itt, majd a zongorán felejtette (vagy szándékosan hagyta) a kesztyűjét. A legenda úgy szól, hogy a kesztyűre egyik lelkes rajongója azonnal lecsapott, ám nem volt egyedül, az ereklye a többi hölgynek is kellett. A nagy perpatvarban Liszt kesztyűjét a vérmes hölgyek darabokra szaggatták szét.

Ezen a koncerten jelen volt Petőfi Sándor is, aki ebben az időben éppen Sopronban katonáskodott és kiszökve a laktanyából, civil „álruhában” hallgatta meg Liszt koncertjét.

A középkori eredetű lakóházat a 17. – 19. századokban sokszor átépítették. Mai barokk palota homlokzatát a díszes, hullámzó szemöldökpárkányokkal, leveles díszítésekkel, füzérekkel a 18. század elején nyerte el. Ekkori tulajdonosa a pénzügyekhez értő Schilson báró volt.