• Bezerédj-palota

    Sopron – Belváros

Viharos sikerű koncertet tartott itt Liszt Ferenc

Ez a vörösre színezett Templom utcai épület Sopron legszebb rokokó palotája, melynek történetében az 1840-es esztendő rendkívülinek volt mondható. Ekkor adott a palotában házi koncertet Liszt Ferenc és ebben esztendőben látta meg a napvilágot a házban Bezerédj Pál, a hazai selyemhernyó-tenyésztés és selyemgyártás mentora. 

Ennek előtte pedig reformer szellemű soproni hazafiak találkahelye volt. A palota a Festetics-család tulajdonában állt, tőlük vásárolta meg a Bezerédj-család. Híressé talán akkor vált, amikor a már Európa szerte híres virtuóz, Liszt, házi koncertet adott itt, majd a zongorán felejtette (vagy hagyta) a kesztyűjét. A legenda úgy szól, hogy a kesztyűre egyik lelkes rajongója azonnal lecsapott, ám nem volt egyedül, az ereklye a többi hölgynek is kellett. A nagy perpatvarban Liszt kesztyűjét a vérmes hölgyek darabokra szaggatták. Ezen a koncerten jelen volt Petőfi Sándor is, aki ebben az időben éppen Sopronban katonáskodott és kiszökve a laktanyából, civil “álruhában” hallgatta meg Liszt koncertjét.

A középkori eredetű lakóház a 17.-19. századokban sokszor át lett építve.  Mai barokk palota homlokzatát a díszes, hullámzó szemöldökpárkányokkal, leveles díszítésekkel, füzérekkel a 18. század elején nyerte el. Ekkori tulajdonosa a pénzügyekhez értő Schilson báró volt.

Sopron, Templom utca 6.


Instagram