• cezar-haz-sopron-belvaros

Sopron – Látnivalók

Cézár (Caesar) ház

Sopronban e falak között ülésezett az 1681. évi főrendiházi nádorválasztó országgyűlés, itt választották Esterházy Pált nádorrá. Ettől kezdve hívták – pozsonyi mintára –  “Zöld háznak” az épületet, melyet különben mindig is városi kamarások, tisztségviselők, vagy gazdag kereskedőcsaládok laktak. 

Az épület 1952-ig a Caesar család otthona volt, innen az épület elnevezése is, mely aztán a köznyelvben Cézár-házra egyszerűsödött. A pinceszinten működik ma is egy klasszikus borozó, azaz  “Buschenschank”  – Cézár Pince néven.

Mai barokk formáját az 1676 évi, a gótikus Sopront felemésztő nagy tűzvész után nyerte el, de már a 15. – 16. században emeletes volt, mindkét szárnyában jó nagy borospincével.

Utcai homlokzatát köténydíszes ablakok, hengeres, zárt sarokerkély dísziti. Kapuja toszkán pilléres, kapupárkány felett fekvő volutákkal. A homlokzat emeleti szakaszának lizénás tagolása azonban már 18. századi. Az épület belső udvara gyönyörű, toszkán oszlopos, árkádos kiképzésű. A műemléki helyreállításakor feltárták a gótikus állapotának sok szép részletét: az északnyugati oromfalat, az emelet egy-egy gótikus ablakát, a kapualj kőhevederét, a pincébe vezető kőkeretes ajtókat és az épületnek az egykori várfalszorossal való kapcsolatát.

A ház történetéhez kapcsolódik egy gyilkosság is. A városi tanácsnak egykor nem volt saját városháza, ezért a városbíró háza volt egyben a városi főhivatal is. Így volt ez egy bizonyos Schadendorfer Mátyás városbíró idejében is. Ezért 1420. márciusában a Caesar-ház helyén álló épületben tárgyalta a városi tanács egy bizonyos Nicky Benedek, környékbeli nemesember vagy inkább rablólovag ügyét, akit nem csak halálra ítéltek, de a ház udvarán ki is végeztek. Az már csak hab a tortán, hogy az önkényes ítélkezésért Zsigmond király 3000 forint pénzbírsággal jól megbüntette Sopront.

A házban született a gázálarc és a gulyáságyú feltalálója, Mártonyi Károly és itt nyílt meg az első soproni leányközépiskola is 1871-ben.

Az épület emeleti szintje ma Soproni Horváth József (az akvarell poétája) Munkácsy-díjas festőművész gyűjteményének ad otthont.

Hol találom?

A soproni történelmi belvárosban a Szent György utca és a Hátsókapu sarkán.