• cezar-haz-sopron-belvaros

Cézár (Caesar) ház

Sopronban 1681-ben ebben a házban ülésezett a főrendiházi nádorválasztó országgyűlés, itt választották Esterházy Pált nádorrá. Ettől kezdve hívták – pozsonyi mintára –  „Zöld háznak” az épületet, melyet különben mindig is soproni városi kamarások, tisztségviselők, vagy gazdag kereskedőcsaládok laktak. 

A Hátsó kapu 2. szám alatti épület a múlt század közepéig a Caesar család otthona volt, innen a ház elnevezése is, mely aztán a köznyelvben Cézár-házra egyszerűsödött. Az épület emeleti termeiben általában tavasztól-őszig Soproni Horváth József festőművész életmű kiállítása tekinthető meg, a pinceszinten pedig ma is egy híres, ismert borozó (Buschenschank) működik, Cézár Pince néven.

A Hátsókapu és a Szent György utca sarkán álló épület mai barokk formáját az 1676 évi, a gótikus Sopront felemésztő nagy tűzvész után nyerte el, de már a 15. – 16. században emeletes volt, mindkét szárnyában jó nagy borospincével.

A Cézár-ház gyönyörű utcai homlokzatát köténydíszes ablakok, és a hengeres, zárt sarokerkély adja. Kapuja toszkán pilléres, a párkány felett fekvő volutákkal. A homlokzat emeleti szakaszának lizénás tagolása 18. századi. Az épület belső udvara is gyönyörű, toszkán oszlopos, árkádos kiképzésű. Egy műemléki helyreállítás során feltárták az épület gótikus állapotának sok szép részletét: az északnyugati oromfalat, az emelet egy-egy gótikus ablakát, a kapualj kőhevederét, a pincébe vezető kőkeretes ajtókat és az épületnek az egykori várfalszorossal való kapcsolatát.

A ház történetéhez egy gyilkosság is kapcsolódik.

Egykor Sopron városának még nem volt saját hivatali épülete, ezért a városbíró háza szolgált városházaként. Így volt ez egy bizonyos Schadendorfer Mátyás városbíró idejében is. 1420. márciusában a Caesar-ház helyén álló épületben tárgyalta a városi tanács egy bizonyos Nicky Benedek, környékbeli nemesember (a valóságban inkább rablólovag) ügyét. A tanács nem csak halálra ítélte Nicky Benedeket, hanem a ház udvarán ki is végeztette. Ez bizony önkényes ítélkezésnek számított, így Zsigmond király 3000 forint pénzbírsággal büntette meg Sopront.

Az épületet 1774-től a Mártonyi család birtokolta, itt született a sűrített levegős légzőkészülék, a gázálarc és a gulyáságyú feltalálója, Mártonyi Károly.  1871-ben pedig itt létesült az első soproni leányközépiskola.

Az épület emeleti szintje ma Soproni Horváth József Munkácsy-díjas festőművész gyűjteményének ad otthont.

A kiállítás péntek, szombat és vasárnap 10 és 14 óra között látogatható.

Hol találom?

A soproni történelmi belvárosban a Szent György utca és a Hátsókapu sarkán.