• lajta-hegyseg-naturpark-donnerskirchen

Fertő tó – Lajta-hegység Natúrpark

A Kisalföld és az Alpokalja között húzódik a Naturpark Neusiedler See-Leithagebirge (Fertő tó–Lajta-hegység Natúrpark) Ausztria Burgenland tartományában, a Fertő tó nyugati oldalán. 

A Fertő nádasa és a Lajta-hegység enyhe lejtőinek átmenete jellemzi ezt a vidéket, melyen öt, történelmi múltjában gazdag és borkultúrájáról híres község hozott létre natúrparkot: Breitenbrunn am Neusiedler See (Fertőszéleskút), Donnerskirchen (Fertőfehéregyháza), Jois (Nyulas), Purbach am Neusiedler See (Feketeváros) és Winden am See (Sásony).

A natúrpark a Fertő kultúrtáj világörökség része, Ramsar- és Natura 2000-területen fekszik. Egyediségét az adja, hogy Közép-Európában egyedül itt található ilyen szűk területen és csupán 400 méternyi tengerszint különbségen belül ilyen sokféle élettér. Mészhomokkőn megtelepedett erdők, tarka szárazgyepek, nedves rétek, a tó hatalmas nádasterületei, az érintetlen kis folyó-deltatorkolatok, a szőlőskertek és maga a páratlan szépségű Fertő.

A Burgenlandra jellemző bor- és gyümölcskultúra itt is megtalálható, a natúrparkban számos cseresznyevirágfa és keskeny szőlőparcella fedezhető fel, előbbiből annyira sok van, hogy a környék kiérdemelte a „cseresznyevirág-régió” jelzőt.  A Lajta-hegység, illetve az előtte fekvő magaslatok, Hackelsberg és Jungerberg ideális erdőjáró kirándulóhelyek. Aki nem szeretne hegyet mászni, választhatja a szárazfű- vagy szórvány-gyümölcsösmezők megtekintését vagy elmehet a Fertő tóig.  Az állat- és növényrajongók leginkább a meleget kedvelő egyedekre bukkanhatnak itt, rovarok főleg Hackelsbergen fordulnak elő, eddig több mint ezerféle pillangót figyeltek meg a hozzáértők.

A natúrparkot jó minőségű kerékpárúton ( B12 / Cseresznyevirág) lehet legjobban megismerni, és a Lajta-hegység mentén vezet a Cseresznyevirág túraút (Kirschblütenweg) is.

A kerékpárútról itt olvashat részletesen.

(Fotók: natúrpark közösségi oldala)