• cseresznyevirag-kerekparut-burgenland

Kerékpártúrák a Fertő-tó osztrák oldalán

Cseresznyevirágzás kerékpárút

Talán a legszebb kerékpáros útvonal a Fertő-tó partján, csodálatos panorámával, festői kis falvak, cseresznyefák és szőlőültetvények között a B12 jelű burgenlandi Cseresznyevirágzás (Kirschblütenradweg) kerékpárút, mely a Fertő tó–Lajta-hegység Natúrparkon át halad.  

kerekpartura-burgenland

Christine Halbauer/Burgenland 

Az útvonal több ezer cseresznyefa között vezet, ezért talán április közepe-vége felé érdemes ide túrát szervezni, mert ekkor csodálatos, virágzó fák környezetében kerekezhetünk. Aki lekésik e főszezonról, annak kárpótlásul ott lehet május és június között maga a gyümölcs, ráadásul cseresznyéből készített lekvárt vagy virágmézet bárhol lehet vásárolni. Az apró piros gyümölcsökből több mint 40 féle terméket készítenek a burgenlandi gazdák az ínyencek számára, melyek helyi termék boltokban is kaphatók.

A Lajta-hegység lankáin a 18. században kezdtek cseresznyefákat ültetni, majd a termést elsősorban Bécs piacain adták el. Elsősorban a korai érésű fajták domináltak, ezek gyümölcsei ugyanis jól bírták a szállítást. Míg a második világháborút követő években mintegy 15 ezer cseresznyefa állt a régióban, addíg ma már „csak” 10-12 ezer a számuk. 

cseresznyeviragzas-kerekparut-burgenland

A Fertő nyugati oldalán, a Lajta-hegység telepített szőlői között, részben mezőgazdasági, de aszfaltozott úton, részben elkülönített kerékpárúton vezet a Cseresznyevirágzás útvonal, amely rácsatlakozik a Fertő-tó kerülő (B10) kerékpárútvonalra. Dimbes-dombos, emelkedőkben is bővelkedő a terep, legalábbis a Fertő-táj viszonylatában. Közepes nehézségűnek minősített, ellenben fantasztikus a kilátás a Fertőre és a Kisalföldre.

Cseresznyevirágzáskor nem csak a kerékpárosok, hanem a gyalogos túristák is nézelődnek errefelé és szinte ellepik a vidéket.

breitenbrunn-burgenland
cseresznyevirag-kerekparut-burgenland

A Fertő tavat nyugaton a 440 méteres magasságot elérő Lajta-hegység határolja, mintegy 30 km hosszan. A Kisalföld és az Alpokalja között húzódik a Naturpark Neusiedler See-Leithagebirge (Fertő tó–Lajta-hegység Natúrpark), amely valójában öt romantikus és hangulatos településből áll, a történelmi múltjában gazdag és borkultúrájáról igen csak híres Breitenbrunn am Neusiedler See (Fertőszéleskút), Donnerskirchen (Fertőfehéregyháza), Jois (Nyulas), Purbach am Neusiedler See (Feketeváros) és Winden am See (Sásony) falvakból.

A natúrparkról itt olvashat bővebben.

Ezeken a falvakon keresztül halad az emelkedőkkel tarkított kerékpáros útvonal is, közel 44 km hosszan. Ha a klasszikus B 12-es útvonalon tekerünk, akkor Jois településről indulunk és Breitenbrunn – Purbach – Donnerskirchen – Purbach – Winden am See – és újra Jois vonalon megyünk végig.

Az útvonalat nagyjából 3 és fél óra alatt lehet megtenni. Figyeljünk a szélviszonyokra, mert enyhe szellővel szemben is kimerítő lehet a kerékpározás. Mivel ez valójában körtúra, legjobb az aktuális szélirány alapján megválasztani az irányt.

lajta-hegyseg-naturpark-donnerskirchen

Forrás: Welterbe Naturpark Neusiedler See – Leithagebirge közösségi oldal

ferto-to-breitenbrunn-seebad

A Fertő Fertőszéleskútnál, háttérben a Lajta-hegység.

Látnivalók útközben

Jois (Nyulas)

Bortanösvény: a kerékpártúra egyik csúcspontja a bortanösvény. A tanösvény 10 állomásán a régióra jellemző érdekességeket tudhatunk meg. Az egyes állomásokat speciális, fémből készült, egyedi kivitelű nagyméretű borospoharak jelzik, ezek mellett padokon pihenhetünk meg. Érdemes pihenőt tartani a Hexenbründl-nél, mely egy szép kialakítású kút a kerékpárút mellett Jois és Winden között. Körülbelül 4 kilométer után utunk a modern alkotásokat felvonultató Winden-i szoborpark mellett halad el.

Breitenbrunn (Fertőszéleskút)

Feltétlenül nézzük meg a település jelképének számító  Török-tornyot, Burgenland talán legrégebbi toronyórájával, valamint a történelmi pincesort, és ha időnk engedi, tekerjünk ki a Fertő partján a modern strandra is.

 Fertőszéleskútról itt olvashat, a strandjáról pedig itt.

Purbach (Feketeváros)

A Kellergasse-n ötven – egykor terményraktárnak, borospincének kialakított föld alatti pince áll. Itt van a natúrpark turisztikai és információs központja, a Haus am Kellerplatz, ahová érdemes betérni, ha frissítőre, borkóstolóra, helyi termékre vagy csak információra vágyunk.

 Feketevárosról itt tudhat meg többet.

A kerékpárút térképe:

cseresznyevirag-kerekparut-burgenland

Megközelítés Sopronból és a Fertő-tájról

Egy nagyobb kerékpártúrával Sopronból is eltekerhetünk a Cseresznyevirgzás kerékpárútra. A városból a Tómalom érintésével Fertőrákosig haladjunk, ahol a Kőfejtő és Barlangszínház mellett balra nyílik egy aszfaltozott kerékpárút Mörbisch (Szentmargitbánya) felé. A Mithrász-szentélynél lépünk át a határon. Innen a Fertő-tó kerülő B10 úton haladhatunk Purbach településig, de ha már itt kerekezünk, útközben térjünk be Rusztra!

Ha a tó magyar oldaláról indulunk, Hegykőről vagy Fertődről, akkor kicsivel többet kell tekernünk. Haladhatunk Podersdorf irányába és akkor északról érintve érjük el Jois települést, de akár kompozhatunk is Illmitzről Mörbischre és onnan tovább a fent említett útvonalon.

A Cseresznyevirágzás kerékpárútról pontos térképet és további infókat itt talál.

A burgenlandi kerékpárutakról pedig itt olvashat.