• frauenkirchen-boldogasszony-bazilika

Bazilika, Frauenkirchen (Boldogasszony)

Frauenkirchen (Fertőboldogasszony) a Fertő tó keleti, osztrák, burgenlandi oldalán a régió egyik kulturális, turisztikai, de leginkább spirituális központja, a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park kapujában.

Évszázadok óta zarándokutak metszéspontjában áll, már 1335-ben ismert búcsújáró hely volt. 

Boldogasszony első okleveles említése 1324-re tehető. Egy kápolna állt itt akkor, fatáblára festett kegyképe, a „Madonna lactans”, a szoptató Madonna vonzotta a zarándokokat.

 Frauenkirchen központjában, a Fő-tér délkeleti sarkában magasodik a barokk Mária Mennybemenetele Bazilika, Burgenland egyetlen „basilica minor” rangú szent helye. 

frauenkirchen-boldogasszony-bazilika

A bazilika Burgenland legszebb barokk templombelsőjét rejti, mennyezetét gyönyörű stukkókeretes festmények díszítik. A búcsújáró templomot évente több tízezer zarándok látogatja ma is.

A szentélyben jobbról Szent István, balról Szent László király szobra áll. A falakat és a mennyezetet díszítő, ferences szenteket ábrázoló freskók egyikén ott van a nándorfehérvári ostromban a kereszteseket vezető Kapisztrán Szent János is.

frauenkirchen-boldogasszony-burgenland
frauenkirchen-boldogasszony-burgenland
frauenkirchen-boldogasszony-burgenland
frauenkirchen-boldogasszony-burgenland

Ami a történetét illeti, ahogy ez a Fertő tó partján gyakorta megtörtént, a mai templom elődjét 1529-ben a török seregek földig lerombolták. Az emlékezet szerint, a környék ura Esterházy Pál herceg 1656. szeptember 8-án délután, ima közben azt az indítást kapta, hogy Fraknói várából vigye a Mária képet a Fertőn túlra, a boldogasszonyi templomba, amely akkor romokban hevert. A herceg fogadalmat tett, hogy fölépíti a templomot és ferences kolostort is létesít. Esterházy 1661 Kisboldog­asszony ünnepén ünnepélyesen átvitte a kegyképet az újra felépített templomba, a fraknói várból Boldogasszonyba. A templomhoz ma is egy ferences kolostor csatlakozik.

1683-ban azonban a törökök ismét jöttek és ismét lerombolták a templomot. Felújítására 1702-ben került sor, az újjáépített templomot, melyet mai formájában is látunk, ekkor szentelték föl. Ekkor készült el Francesco Martinelli kéttornyú remeke is.

A kolostort a magyar ferencesek 1938-ban hagyták el, főünnepe szeptember 8-a, Kisboldogasszony napja.

A templom mellett áll egy Kálvária-domb is, mely Krisztus szenvedéstörténetét bemutató stációsorból áll.

A boldogasszonyi bazilika 1990-óta viseli a „basilica minor” rangot. A Fertő-tó térségében a Közép-Európán átívelő, Mária-kegyhelyeket összekötő zarándokút, a Mária út egyik végpontja.

A templom ingyenesen látogatható, adományokat (3-4 euro) szívesen fogadnak. Vannak vezetett templomtúrák is, melyek a kolostor pincéjében tartott borkóstolóval zárulnak.