• ruszt-halasztemplom-burgenland

Halásztemplom – Ruszt

Ruszt (Rust) város legismertebb műemléke a románkori eredetű Halásztemplom (Fischerkirche), amely még 1400 előtt épült. 

Ruszt Burgenland tartományban, Kismartontól (Eisenstadt) alig 20 km-re fekszik a Fertő-tó partján. Ma is Ausztria legkisebb önálló közigazgatási egysége, miközben a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városaként tartják számon.  Régi magyar neve Szil volt.  Történelmi óvárosa UNESCO világörökségi védelem alatt áll, polgárházai a 16. és 19. század között épültek reneszánsz, barokk stílusban.

A Halásztemplom Ruszt egyik legrégebbi építménye. A templom a történelmi óvárosban áll, egy kis dombtetőn, bejárata és gótikus szentélye a piactér felé fordul. A templomhoz két kápolna, a 13. század végéről származó Szent Pongrác-kápolna és a Szűz Mária-kápolna tartozik.

A Mária-kápolnát Nagy Lajos király idősebb lánya, Anjou Mária királynő építtette. A legenda szerint annak emlékére, hogy menekülés közben a viharos Fertő tóból a helyi halászok kimentették.

A templomot 1529-ben a törökök lerombolták, majd az újáépítés után alakult ki mai alakja. Ekkor a kis kápolnákat kereszthajóval kötötték össze és egy orgonakarzatot emeltek. Itt áll még ma is Burgenland legrégebbi, 1705-ből származó orgonája.

A templomot egy 17. században épített lőréses erődfal veszi körbe. Templomtornya azért nincs, mert a meglévő úgy megromlott, hogy a 19. században elbontották.

A Halásztemplomot kulturális célokra használják, a nyári hónapokban koncerteket rendeznek itt, belépővel megtekinthető.

Merre találom?

Keressük a történelmi belvárost és a Rathausplatzot. Parkolni is jól lehet a környéken, de legokosabb kerékpárral érkezni Rusztra, illetve vizen is át tudunk hajózni magyar oldalról, a Fertőrákosi öbölből.