• ruszt-halasztemplom-burgenland

Halásztemplom (Fischerkirche) – Ruszt

A burgenlandi Ruszt (Rust) városka legértékesebb műemléke a románkori Halásztemplom (Fischerkirche), amely a 14. század végén épült.  

A Fertő-tó ausztriai oldalán álló Ruszt a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa volt egykor, hangulatos történelmi óvárosa rendkívűl értékes, UNESCO világörökségi védelem alatt áll, polgárházai a 16. és 19. század között épültek reneszánsz, barokk stílusban. Leginkább a nemes borok és a gólyák városaként tartjuk számon.

A Halásztemplom Ruszt (régi magyar nevén Szil) vélhetően egyik legrégebbi építménye. A templom a történelmi óvárosban áll, egy kis dombtetőn, bejárata és gótikus szentélye a piactérről nyílik. A templomhoz két kápolna tartozik, még korábbról – a 13. század végéről –  származó Szent Pongrác-kápolna és a Szűz Mária-kápolna. E két kápolnát egy kereszthajóval kötötték össze.

halasztemplom-ruszt

A legenda szerint a Mária-kápolnát Nagy Lajos király leánya, Anjou Mária, a középkori Magyarország egyetlen királynője építtette, hálából, hogy menekülés közben a viharos Fertőből a ruszti halászok kimentették.

A Halásztemplom a vidék legjelentősebb középkori freskóit, egy 14. századból való kőből faragott Pieta és egy faragott Madonna szobrot őríz.

A templomot 1529-ben a törökök lerombolták, mai alakját az újáépítés után nyerte aztán el. Ekkor a kis kápolnákat kereszthajóval kötötték össze és egy orgonakarzatot is emeltek. Orgonája 1705-ből származik, ma Burgenland legrégebbi egyházi hangszereként tartják számon.

A templomot egy 17. században épített lőréses erődfal veszi körbe. Templomtornya azért nincs, mert a megromlott tornyot a 19. században elbontották és már nem építettek újat rá. A kis templom Burgenlandon túl az 1950-es években szerzett ismertséget, ugyanis ekkor egy restaurálás során gyönyörű freskók kerültek napvilágra. (Sajnos ezeket nem lehet fényképezni.)

A Halásztemplomot kulturális célokra használják, a nyári hónapokban koncerteket rendeznek itt. Nincs mindig nyitva, általában délelőtt és délután 1-1 órára nyitják meg a látogatók előtt, és 2-4 eurós belépődíjat szednek.

Merre találom?

Ruszt Ausztria Burgenland tartományában, Kismartontól (Eisenstadt) alig 20 km-re fekszik a Fertő-tó partján. Keressük a történelmi belvárost és a Rathausplatzot. Parkolni is jól lehet a környéken, de legokosabb kerékpárral érkezni Rusztra, melyet érinti a Fertő-tó kerüló B10 kerékpárosútvonal.