• rust-burgenland

Burgenland – Települések

Ruszt (Rust)

Az ausztriai Ruszt (Rust) egykor a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa volt, hangulatában sokan Kőszeghez hasonlítják. Műemlékvédelem alatt álló patinás házai, fantasztikus történelmi borai, az óvárosi házak kéményein tanyázó gólyái méltán tették a Fertő part legkedveltebb városává Burgenlandban.

Amúgy is szép helyen fekszik: egyfelől a ruszti hegyvonulat mentén lévő szőlőskertek, másfelől pedig a széles nádövezettel körülvett Fertő tó határolja.

Ruszt óvárosa évszázadok óta érintetlen, s ennek okán az Európa Tanács modellvárossá nyilvánította 1975-ben, a Műemlékgondozás Nemzetközi évében. Gyönyörű polgárházai reneszánsz és barokk stílusúak.

A szőlő és bor alakította évszázadokon keresztül a település történelmét, már 1479-ben különböző borkereskedelmi privilégiumot kapott. Neve is utal a borászatra, hiszen a város régi magyar neve a szilfa elnevezésből keletkezett Szil, ennek fordítása a német rust. A nemes nedűt kiváló minőségű szilfahordókban tárolják.

1524-ben Habsburg Mária “különös királynéi kegybül”  vám- és adómentes kiváltságot adott a rusztiaknak, akik innentől minőségi boraik hordóira a város kezdőbetűjére utaló “R” jelet égették. Az idestova 500 éves, hosszú lábú “R” betű a minőségi ruszti bor jele, ma is megtaláljuk a védjegyet a palackok címkéjén, dugóján. Valódi borkülönlegesség a ruszti aszú, az Ausbruch.

Nem véletlen, hogy az óvárosban, a történelmi légkörű Seehof-ban kapott helyet az Osztrák Borakadémia Központja.

A település magjában találjuk a magaslaton fekvő, egykori középkori plébániatemplomot, a Fischerkirche-t (Halásztemplom). Rusztot, mint fontos vásárhelyet 1612-1614-ben vették körül bástyákkal kialakított fallal, amely még ma is jórészt fennmaradt. A város 1681-ben kapott szabad királyi város rangot.

Ruszt központi tere a Rathausplatz, érdemes nézelődni a Conradplatzon, sétálni a Kirchengassén és a hangulatos, díszes homlokzatú polgárházakkal tarkított Hauptstrassén is, mindenhol hangulatos, klasszikus kis heurigerekre, buschenschankokra lelhetünk. A magyar emlékeket őrző Halásztemplomot feltétlenül nézzük meg.

Ruszt azon szerencsés Fertő-parti település, mely közvetlen a tó partján fekszik. Kiváló kerékpárút is átvezet rajta,  menetrendszerű járattal, magyar oldalról pedig Fertőrákosról lehet áthajózni ide, egy jó kis gasztronómiai élménytúrával egybekötött tartalmas kultúrsétára.

Kapcsolódó tartalom: