• rust-burgenland

Rust (Ruszt)

Az ausztriai Ruszt (Rust) egykor a történelmi Magyarország legkisebb, egyben Sopron vármegye harmadik szabad királyi városa volt, kedves, történelmi hangulatot árasztó Fertő parti városka. Műemlékvédelem alatt álló patinás házai, fantasztikus, rangos borai, az óvárosi házak kéményein tanyázó gólyái méltán tették a tópart egyik legkedveltebb városává. 

Ruszt amúgy is szép helyen fekszik: egyfelől a ruszti hegyvonulat mentén lévő szőlőskertek, másfelől pedig a széles nádövezettel körülvett Fertő tó határolja.

Ruszt óvárosa évszázadok óta érintetlen, s ennek okán az Európa Tanács modellvárossá nyilvánította 1975-ben, a Műemlékgondozás Nemzetközi évében. Gyönyörű polgárházai reneszánsz és barokk stílusúak.

A kitűnő állapotban megőrzött homlokzatok, csodaszép ablak- és ajtókeretek, erkélyek, címerek és stukkódekorációk adják az óváros különleges hangulatát. A település is 2001 óta része a Fertő-Neusiedler See kultúrtáj UNESCO világörökségnek.

rust-burgenland
ruszt-burgenland
rust-burgenland
rust-burgenland
rust-burgenland

A szőlő és bor alakította évszázadokon keresztül a település történelmét, már 1479-ben borkereskedelmi privilégiumot kapott. A Rust körül ma is mintegy 380 hektárnyi szőlőtermő terület található. Neve is utal a borászatra, hiszen a város régi magyar neve a szilfa elnevezésből keletkezett Szil, ennek fordítása a német rust. A nemes nedűt kiváló minőségű szilfahordókban tárolják.

1524-ben Habsburg Mária „különös királynéi kegybül”  vám- és adómentes kiváltságot adott a rusztiaknak, akik innentől minőségi boraik hordóira a város kezdőbetűjére utaló „R” jelet égették. Az idestova 500 éves, hosszú lábú „R” betű a minőségi ruszti bor jele, ma is megtaláljuk a védjegyet a palackok címkéjén, dugóján. Valódi borkülönlegesség az édes ruszti aszú, az Ausbruch.

Nem véletlen, hogy az óvárosban, a történelmi légkörű Seehof-ban kapott helyet az Osztrák Borakadémia Központja.

rust-burgenland

A település központjában találjuk a magaslaton fekvő, egykori középkori plébániatemplomot, a Fischerkirche-t (Halásztemplom). Rusztot, mint fontos vásárhelyet 1612-1614-ben vették körül bástyákkal kialakított fallal, amely még ma is jórészt fennmaradt. A város 1681-ben kapott szabad királyi város rangot a soproni országgyűlésen, I. Lipót császártól.

Ruszt központi tere a Rathausplatz, érdemes nézelődni a Conradplatzon, sétálni a Kirchengassén és a hangulatos, díszes homlokzatú polgárházakkal tarkított Hauptstrassén is, mindenhol hangulatos, klasszikus kis heurigerekre, buschenschankokra lelhetünk. A magyar emlékeket őrző Halásztemplomot pedig feltétlenül nézzük meg.

rust-burgenland
rust-burgenland
rust-burgenland

Rusztot leginkább kerékpárral érdemes meglátogatni. Sopronból a Fertő irányába, Fertőrákosnál tekerjünk át a határon Mörbischre (Fertőmeggyes), innen a B10-es jelű kerékpárúton, szép szőlőskertek között jutunk át Rusztra.

A Fertő tavi hajóráratokról itt tudhat meg többet.

Kapcsolódó tartalom: