• kugler-henrik

Híres soproniak: Kugler Henrik cukrász

Kugler és a zserbó – ezek a fantasztikus cukrászsütemények Kugler Henrik nevéhez kötődnek. Kugler 1830. július 10-én született Sopronban.

Nagyapjának, Kugler Jakabnak volt egy 1788-ban nyitott cukrászdája Sopronban, amit aztán apja, Kugler Antal vett át. 1847-ben a család Budapestre költözött, hogy ott nyissanak üzletet. Henrik még a soproni üzletben kezdte kitanulni a cukrászatot, majd külföldi vándorútján svájci, német, angol és francia mesterektől tanult. Tizenegy városban járt, köztük Párizsban is tanulta a mesterséget, majd hazatérve, 28 évesen fogott bele az üzletvezetésbe.

kugler-henrik-es-csaladja

Kugler Antal cukrász és családja az 1860-as években. Az eredeti felvétel a Magyar Történeti Fényképtár gyűjteményében található. A képen a bal szélen Kugler Henrik. / Budapest – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum / europeana.eu

Habos, csokoládés kávéja, különleges likőrjei, cukor-bonbonjai vonzották a közönséget. Az apró Kugler-torták és a mignonok, (amit akkor kuglerként ismertek) nagyon keresettek voltak. Ez utóbbi készítését ő honosította meg Magyarországon, és ezeket nála csomagolták először papírtálcára. Nagy újító volt: Pest legjobb fagylaltját nála lehetett elsőkét az üzlet elé, az utcára helyezett asztaloknál fogyasztani. Jegeskávéjának és fagylaltkelyheinek nem volt párja.

kugler-henrik

 1869-ben megkapta a „Kugler Henrik czukrász Magyar királyi udvari szállító czimet”, 1873-ban pedig a Koronás Arany Érdemkeresztet. / wikipedia

Kugler Henrik olyan csodareceptet talált ki az omlós teasüteményhez, amivel senki nem tudott versenyre kelni. Budapesten a mai Vörösmarty tér az akkori “város közepe” volt, a “Kuglert” felkeresni a legelőkelőbb magyar körökben is népszerű lett és maradt egy fél évszázadon keresztül. Ez lett kicsivel később a mai Gerbaud-ház. Naponta uzsonnázott itt idősebb gróf Andrássy Gyula, Deák Ferenc “a haza bölcse”, gróf Zichy Jenő, de Erzsébet királyné és Liszt Ferenc is többször betért.

Kugler Henrik 1882-ben Párizsban ismerte meg a svájci származású Gerbeaud Emilt, s mivel utóda, akinek átadhatta volna híres cukrászdáját, nem volt, két év múlva Budapestre hívta őt, mint leendő üzlettársát. A nőtlen és gyermektelen Kugler akkor a jól menő Gizella téri cukrászatának működtetéséhez keresett méltó utódot. Megtalálta. Gerbeaud feltalálta a konyakos meggyet, a macskanyelvet, a csokoládés drazsét, szabadalmaztatott egy instant kávéport, forgalmazott több száz féle bonbont, teasüteményt, párizsi krémmel töltött édes süteményt, vitte termékeit Európa szerte, sőt még a török szultán háremébe is. A Zserbó fogalom lett, s ma is az a magyar cukrászat történetében.

Kugler Henriket 1905-ben érte a halál, a budapesti Fiumei úti sírkertben temették el.

kugler-henrik

Budapest, Vörösmarty (Gizella) tér, Gerbeaud cukrászda. A felvétel 1890 után készült. Fortepan/Budapest Főváros Levéltára