• golyakamera-ostffyasszonyfa 

2021.04.24.

Így gyarapodik a gólyacsalád – egy új kamerán figyelhetjük őket

Új gólyakamerával örvendeztet meg bennünket az Időkép a Nyugat-Dunántúlon. 

A fertőhomoki gólyafészket is nagy figyelem kíséri ebben a régióban, ezért is jó hír, hogy április eleje óta van egy új is: a Vas megyei Ostffyasszonyfa településen elhelyezett gólyafészek-figyelő webkamera. A gólyapár érkezésétől kezdve egész a fészekrendezés és a tojásrakás folyamatait lehet itt nyomon követni, pár hét múlva pedig a gyereknevelés kezdeti nehézségeinek is tanui lehetünk.

A település és környéke kiváló hely a gólyáknak, a Rába völgyében, a Lánka-patak mellett, a Cser északnyugati pereménél fekszik. Az itteni lapályos ártéren leginkább rétek, legelők és szántóföldek találhatók, míg a Rábát sűrű erdősáv és árvízvédelmi töltések kísérik.

Valamikor volt egy régi vár is ezen a területen, melyet vélhetően Kígyókő-várnak hívtak. Különben Ostffyasszonyfa a Kemenes-vidék történelmi emlékekben egyik leggazdagabb települése.

Az április végén felvett képeken éppen a fészekrakás és 4 tojás is látható az új fészekben.

golyakamera-ostffyasszonyfa 
golyakamera-ostffyasszonyfa 

Időkép – 2021.04.24.

Szabó Bea meterológus azt írja az Időkép weboldalán, (itt nézhetők élőben a gólyák) hogy az első fióka érkezése május 12-13-a környékén várható. Testvérei pedig pár nappal később láthatják meg a napvilágot.