• Kobersdorf – Burgenland

    kobersdorf-kabold-vizivar

A kaboldi várkastély

Ahol elárulták Zrínyit és Frangepánt

Ez a festői szépségű várkastély a középkori Magyar Királyság legnyugatibb csücskében, a mai burgenlandi Kobersdorf (Kabold) település közepén áll. 

Kabold a környék egyik legrégebbi vára, kezdetben stratégiai szerep is jutott neki, aztán az idők során feledésbe merült. Közel sem ismerjük annyira, mint az ide nem messze fekvő Fraknó, vagy Lánzsér várát, pedig sok évszázados történetében van egynéhány említésre méltó érdekesség.

kobersdorf-kabold-vizivar

A soproni Pousa nemesi família által az 1220-as években építhetett várat a Bécs ellen vonuló törökök először 1529-ben rombolták le. Ezután reneszánsz stílusban újraépítették, majd rablóvárként, hamis pénzverdeként híresült el, udvarán 1599-ben boszorkányt is égettek. Említésre érdemes esemény talán még, hogy 1620-ban egy időre Bethlen Gábor serege foglalta el. A várkrónika szerint történt itt a környéket egy időre lázban tartó, elhíresült gyilkosság is: 1629-ben a várúr fia lelőtte sógorát, bizonyos Zay Zsigmondot.

A magyar történelem szempontjából szomorú esemény helyszíne 1670-ben lett: Zrínyi Péter horvát bán és Frangepán Ferenc, Bécs felé tartva, vesztükre a várban éjszakáztak. A két úr tisztázni szerette volna a császár előtt a Wesselényi-összeesküvésben vállalt szerepét. Azonban Kabold ura, Kéry Ferenc, megsértve a vendégjogot, elárulta és feladta őket. A császár elleni rendi szervezkedéssel megvádolt, fogságba ejtett Zrínyit és Frangepánt egy évvel később, 1671 április 30-án Bécsújhelyen kivégezték, Kéry jutalma pedig grófi cím lett.

1683-ban újra jött a török és a várat teljesen lerombolta.

A stratégiai szerepét vesztett várkastély később Esterházy birtok lett, s annak ellenére, hogy 1704-ben kicsit rendbe szedték, a hercegi család nemigen foglalkozott vele, a közeli Lakompakon, később Kismartonban rendezték be uradalmi központjukat.

Az egészen romos, valamikor reneszánsz és barokk stílusban átépítgetett, elhanyagolt várkastélyt 1963-ban a Bolldorf-Reitstätter család mentette meg a lebontástól, megvásárolták és rendbe tették. A várat körülvevő árkot a kis Schwarzbach patak tölti fel vízzel, innen kaphatta a vízivár jelzőt.

A várkastély udvarán júliusban és augusztus Kobersdorfi Kastélyjátékokat tartanak, a freskóteremben és a kastély kertjében lévő gótikus kápolnában pedig koncerteket, esküvőket és pincéjében alkalmakkor borozni is lehet.

Kabold közelében találjuk Doborjánt (Raiding) Liszt Ferenc szülőházát, valamint Lakompakot (Lackenbach), az Esterházy kastélyt és Lánzsér (Landsee) várát is. Kicsit távolabb pedig a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyt.

  • Ausztria, 7332 Kobersdorf, Neugasse 3.

  • www. schloss-kobersdorf.at


Instagram