• kobersdorf-kabold-vizivar

Kaboldi várkastély (Kobersdorf, Burgenland)

Ez a festői szépségű várkastély a középkori Magyar Királyság legnyugatibb csücskében, a mai Burgenland Kobersdorf (KABOLD) település közepén áll. Itt árulták el Zrínyit és Frangepánt.

Kabold a környék egyik legrégebbi vára, kezdetben stratégiai szerep is jutott neki, aztán az idők során ezt elveszítette és majdnem feledésbe is merült.

Közel sem ismerjük annyira, mint az ide nem messze fekvő Fraknót, vagy Lánzsér várát, pedig sok évszázadon átívelő történetében van egynéhány említésre méltó érdekesség.

kobersdorf-kabold-vizivar

Kaboldon a soproni Pousa nemesi família által az 1220-as években építhetett várat a Bécs ellen vonuló törökök 1529-ben lerombolták. Ez azért lényeges, mert ezt követően reneszánsz stílusban építették újjá, s ennek vannak látható nyomai ma is.

A vár a török időkben rablóvárként, hamis pénzverdeként híresült el, udvarán 1599-ben még boszorkányt is égettek. 1620-ban egy időre Bethlen Gábor serege foglalta el, és a várkrónika szerint történt itt a környéket egy időre lázban tartó, elhíresült gyilkosság is: 1629-ben a várúr fia lelőtte sógorát, bizonyos Zay Zsigmondot.

Mindezek mellett lényegesebb az 1670-ben történt esemény, különösen, ha Madarász Viktor festményére gondolunk, melyen Zrínyi és Frangepán búcsúzik egymástól a bécsújhelyi börtönben. A két hazafit ugyanis itt, a kaboldi várban ejtették fogságba.

Zrínyi Péter horvát bán és Frangepán Ferenc, Bécs felé tartva, vesztükre a várban éjszakáztak. A két úr tisztázni szerette volna a császár előtt a Wesselényi-összeesküvésben vállalt szerepét. Azonban Kabold ura, Kéry Ferenc, megsértve a vendégjogot, elárulta és feladta őket.

A császár elleni rendi szervezkedéssel megvádolt, fogságba ejtett Zrínyit és Frangepánt börtönbe vetették és egy évvel később, 1671 április 30-án Bécsújhelyen kivégezték. Kéry jutalma pedig grófi cím lett.

Ezt követően már nemigen történt a várral kapcsolatos, említésre méltó esemény. 1683-ban újra jött a török és Kaboldot szinte a földig lerombolta.

A stratégiai szerepét vesztett várkastély később Esterházy birtok lett, s annak ellenére, hogy 1704-ben kicsit rendbe szedték, a hercegi család nemigen foglalkozott vele, a közeli Lakompakon (ami egy ideig nádori székhely is volt), később Kismartonban rendezték be uradalmi központjukat.

Az egészen romos, a reneszánsz és barokk stílusban átépítgetett, elhanyagolt várkastélyt 1963-ban a Bolldorf-Reitstätter család mentette meg a lebontástól, megvásárolták és rendbe tették. A várat körülvevő árkot a kis Schwarzbach patak tölti fel vízzel, innen kaphatta a vízivár jelzőt.

A várkastély udvarán júliusban és augusztus Kobersdorfi Kastélyjátékokat tartanak, a freskóteremben és a kastély kertjében lévő gótikus kápolnában pedig koncerteket, esküvőket, pincéjében pedig alkalmakkor borozni is lehet.

Kabold közelében találjuk Doborjánt (Raiding) Liszt Ferenc szülőházát, valamint Lakompakot (Lackenbach), az Esterházy kastélyt és Lánzsér (Landsee) várát is. Kicsit távolabb pedig a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyt.