• Kismarton

    Eisenstadt-Burgenland

    Kismartoni Esterházy-kastély

Kismartoni Esterházy-kastély

A kismartoni kastély nagyjából 300 évig volt Magyarország leggazdagabb és legbefolyásosabb családja, az ESTERHÁZY család uradalmi központja.

A 16. században a kastély helyén egy vár állt, még a Kanizsai család tulajdonában. Miután a birtokot megszerezte, ezt építette át a 17. század közepe táján az egyik leghíresebb Esterházy, Pál herceg (1635-1713).

A kastély szíve a középkori vár, amelyet körbe ölel a palota, ma is meg van a hajdani vár toronylépcsője, ami a pincétől a padlásig vezet.

esterhazy-kastely-eisenstadt

A kastély többszöri átalakítását követően  Esterházy (II) Miklós (1765-1833) herceg nyúlt erőteljes kézzel az épülethez: klasszicista stílusban építette át a kastély északi részét és északi tornyát, valamint modern angolparkot alkotott a kastély kertjéből.

Kismarton francia megszállása és a napóleoni háborúk miatt az átalakítás azonban félbe maradt.

Még Esterházy Antal idejében, az 1700-as évek végén épült a kastély mai bejáratával szemben elhelyezkedő két szimmetrikus épület, a hercegi istálló- és főőrségi épület.

eisenstadt-esterhazy-kastely
esterhazy-kastely-kismarton
kismarton-eisenstadt-schlosspark

A kastély helyzete amúgy nem volt egyszerű, hiszen a saját jogokkal rendelkező Kismarton szabad királyi város szívében helyezkedett el. Így a terjeszkedés, a vásártartás és sok minden más dolgában rendszeresen egymásnak feszült a hercegi család és a szabad királyi város.

Az Esterházy-család tagjai köztudomásúlag nagy pártolói voltak a tudománynak és művészetnek, főképp a színháznak és a zenének.

A kastély legcsodálatosabb terme még ma is a világ egyik legjobb akusztikájával rendelkező koncerttermeJoseph Haydnról kapta a nevét, miután Haydn évtizedekig állt a hercegi család alkalmazásában.

esterhazy-kastely-kismarton
esterhazy-kastely-kismarton

Az épület déli főhomlokzatán (a főbejáratnál), az alsó és emeleti szint ablaksora között egy 18 alakból álló mellkép sorozatot csodálhatunk meg, melynek 16 alakja a magyar királyság és honfoglalás előtti idők történelmi szereplőit örökíti meg.

A pantheon-tengelyen a kor két legfontosabb Esterházy hercegét, Miklós és Pál színezett mészkő mellszobrait láthatjuk.

kismarton-esterhazy-kastely
esterhazy-kastely-kismarton
kismarton-esterhazy-kastely
kismarton-esterhazy-kastely

A II. világháború után a kastélyban működött Burgenland tartományi kormánya.

Ma az Esterházy-kastély  Burgenland egyik legjelentősebb kulturális központja, számos koncertet és programot rendeznek itt.

Déli homlokzata mögött egy hatalmas, 50 hektáros kertet találunk ma is, melyet érdemes bejárni. 


Instagram