Írottkő Natúrpark

A teljes nevén Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark az osztrák-magyar határon átnyúló első natúrpark. Vas megye északnyugati részén, teljes egészében az Alpokalján fekszik, lefedi a Kőszegi-hegység magyar oldalának egészét és a Vasi-dombvidék kisebb hányadát. Természeti, kultúrtörténeti látnivalók garmadáját kínálja, nem csoda, hogy élménydús túrautak vezetnek benne és át rajta.  

Ezt a vidéket elsősorban gyönyörű látnivalóiről (gondoljunk csak a csodás Kőszegre) és túraútvonalairól ismerjük, a legfontosabbakat említsük is meg: a Vasfüggöny túraútvonalat, a Kék túrát vagy az alpannonia Semmeringtől Kőszegig vezető útvonalait. Ezeken túl több tucat kisebb körtúrát is kialakítottak light és hard kategóriában, szóval lehet könnyed kirándulást és kemény kihívást jelentő túrákat is szervezni ide, bármelyik korosztály számára.

irottko-kilato
irottko-kilato-geschriebenstein
A natúrpark a nevét az Írottkő kilátóról kapta, amelyet pont kettészel az államhatár, így az épület másik fele Ausztriába, a Geschriebenstein (Geschriebenstein, azaz „Megírt kő”) Natúrpark területére esik. Az Írottkő (Szálkő) nem csak a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, hanem a Dunántúl, illetve Burgenland csúcspontja is. 

Ami a történetét, egyben jelentőségét illeti, elsőként, 1996-ban az osztrák részen a Geschriebenstein Natúrparkot hozták létre, ezt követte egy évvel később, az ország első natúrparkjaként az Írottkő Natúrpark megalakulása.

Aki járt már Kőszeg környékén, magától is tudja: a natúrpark egyik fontos vonzereje a szemet gyönyörködtető, lelket nyugtató táj. Az erdő borította hegyoldalakat a hegyalja ligetes gyümölcsösei és szőlőültetvényei szegélyezik, területének mintegy fele természeti terület, egynegyede pedig Natura 2000 terület. Sok a szelídgesztenye, az alma, az aszalt gyümölcsök, no és a bor.

A natúrparkot ma 18 település, közöttük Bozsok, Cák, Velem alkotja, központja pedig Kőszegen van.

Több kisebb mesterséges tava mellett 2010-ben épült meg a Kőszeg közeli Lukácsházi Víztározó, egyébként a natúrparkban 16 foglalt forrás található.

albert-tavak-lukacshaza
Lukácsháza, Abért-tó

 Gyöngyös-patak

Mik a legfontosabb látnivalók?

A natúrpark vonzó látnivalói között Kőszeg hangulatos történelmi belvárosa, a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont, mellette a Chernel-kert, az Írottkő kilátó, a Kálvária-hegy, a Hétforrás, az Óház-kilátó, a Stájer-házak, Szent Vid kápolna, a Cáki pincesor, a Velemi vízimalom és hát Velem és Bozsok, a bozsoki Sibrik-kastély ismertek leginkább.

kalvaria-templom-koszeg-
Kőszeg, Kálvária templom

Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont

cak-pincesor