Frissítve: 2021.05.08.

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Menetrend és jegyárak 2021-ben

A nagycenki kisvasúttal utazni az egyik legizgalmasabb program, ha a közeli Sopronban vagy a Fertő-tájon kirándulunk. A Széchenyi Múzeumvasút Nagycenk és Fertőboz között, 3,5  km hosszú vonalszakaszon közlekedik. 

nagycenki-muzeumvasut

Érkezhetünk „nagyvasúttal” is Budapestről Győrön át, vagy Sopronból. Fertőboz állomásig váltsunk jegyet, ahol átszállhatunk a kisvasútra. Kerékpárosoknak jó hír, hogy a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton is lehet kerékpárt szállítani, de ezt a GYSEV vasúttársaság az aktuális üzemi viszonyoktól teszi függővé. 

A GYSEV vasúttársaság weboldalán található információk szerint kötelező a maszk, vagy az orr és a száj takarására alkalmas egyéb textil használata. A vonaton, illetve az állomások területén a közös háztartásban élők kivételével egymástól 1,5 m távolságot kell tartani. A múzeumvasúton védettségi igazolvány megléte nem szükséges.   

Nagycenken, a múzeumvasút Kastély-állomásán találunk egy tematikus játék- és fitneszparkot, és egy mozdonyskanzent, ahol régi mozdonyokat és vasútikocsikat lehet megnézni közlekedési napokon 8 és 18 óra között.

nagycenki-vasut-es-jatek-park
nagycenki- muzeumvasut

A park és a skanzen csak akkor tart nyitva, mikor a kisvasút is közlekedik.

A 2021-es szezon május 22-én kezdődik és október 24-ig tart.

Fontos tudni, hogy szombatonként és vasárnap, illetve ünnepnapokon várja a látogatókat a kisvasút, de vannak pénteki közlekedési napok is. 

Ezek a pénteki napok a következők:

2021. június 11., 25.

2021. július 9., 23.,

2021. augusztus 13.,20., 27.

2021. szeptember 10., 24.

Nem csak dízel, hanem gőzös és egy újonnan forgalomba állított, teljes felújításon átesett Dmot motorkocsi vontatta járatokkal is utazhatunk. András egy gőzős, ami a 20. század elején készült és 1972 őszén, a balinkai bányavasút felszámolásával került Nagycenkre. A Kiscenk viszont az egykori Balatonfenyvesi Gazdasági Vasútról érkezett C–50 típusú fürge dízelmozdony.

Gőzmozdonyos közlekedési napok:

2021. június 19, 20,

július 3., 4.,

augusztus 21., 22.,

szeptember 18.

október 23., 24.

A Széchenyi Múzeumvasút útvonala, GYSEV

Árak:

Menettérti teljes árú jegy: 1150 Ft, gyermek (3-14 év): 650  Ft, családi jegy: 2 felnőtt és 2 gyermek együttes utazása esetén 3050 Ft.

Egy útra (Kastély-Barátság-Kastély) : gyermek 450 Ft, teljes áru: 650 Ft, családi jegy 1850 Ft.

Kerékpárviteldíj: 1 útra 450 Ft, menettérti útra 650 Ft.

nagycenki-szechenyi-muzeumvasut-menetrend

A pontos menetrendről és a koronavírus miatti utazási szabályokról a vasúttársaság oldalán lehet tájékozódni.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút pályájának első része az egykori nagycenki cukorgyári iparvágány helyén épült Fertőboz és Barátság állomások között vezet. Itt van a legszebb szakasz is: az Ikva fölött átívelő háromnyílású híd. A vonalon két épület áll: Nádtelep megállóhely és az aprócska Barátság állomás. Fertőboz állomáson a fűtőház mellett egy külön vágányra állított nyolcüléses sínautó is látható, mellyel egykor a Határőrség a közúton nem megközelíthető laktanyáit látogatta. A vonalhálózat folytatása Nádtelep mellett ágazik ki az elsőként épült szakaszból és szép vonalvezetéssel, gazdasági vasúthoz illően számos kanyarral 2400 m hosszan ér vissza a Széchenyi Kastély állomáshoz.