Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Tudnivalók és menetrend 2020-ban

A nagycenki kisvasúttal utazni az egyik legizgalmasabb program, ha a közeli Sopronban vagy a Fertő tájon kirándulunk. A Széchenyi múzeumvasutat a GYSEV Zrt. működteti a Nagycenk és Fertőboz közötti, mindössze 3 és fél km vonalszakaszon. A szolgálatot gyermekvasutasok látják el. 

Július és október között, a nyári hétvégéken András és a Kiscenk rója a köröket és húzza a kocsikat a 760 mm szélességű sínpáron. András egy gőzős, ami a 20. század elején készült, és 1972 őszén, a balinkai bányavasút felszámolásával került Nagycenkre. A Kiscenk az egykori Balatonfenyvesi Gazdasági Vasútról érkezett C–50 típusú fürge dízelmozdony.

A pálya első része az egykori nagycenki cukorgyári iparvágány helyén épült Fertőboz és Barátság állomások között vezet. Itt van a legszebb szakasz is: az Ikva fölött átívelő háromnyílású híd. A vonalon két épület áll: Nádtelep megállóhely és az aprócska Barátság állomás. Fertőboz állomáson a fűtőház mellett egy külön vágányra állított nyolcüléses sínautó is látható, mellyel egykor a Határőrség a közúton nem megközelíthető laktanyáit látogatta.

nagycenki-muzeumvasut

A vonalhálózat folytatása Nádtelep mellett ágazik ki az elsőként épült szakaszból és szép vonalvezetéssel, gazdasági vasúthoz illően számos kanyarral 2400 m hosszan ér vissza a Széchenyi Kastély állomáshoz.  

A nagycenki Kastély-állomáson egy tematikus játék- és fitneszpark van, és egy mozdonyskanzen, ahol régi mozdonyokat és vasútikocsikat lehet megnézni közlekedési napokon 8 és 18 óra között.

A park és a skanzen csak akkor tart nyitva, mikor közlekedik a kisvasút.

Nézzük a hasznos információkat:

Menettérti teljes árú jegy: 1050 Ft, gyermek (3-14 év): 550  Ft, családi jegy: 2 felnőtt és 2 gyermek együttes utazása esetén 2750 Ft.

Egy útra (Kastély-Barátság-Kastély állomások) : gyermek 350 Ft, felnőtt: 550 Ft, családi jegy 1550 Ft.

Az idei szezon október 25-ig tart.

Fontos tudni, hogy szombatonként és vasárnap várja a látogatókat a kisvasút, de vannak pénteki közlekedési napok is. 

Ezek a pénteki napok a következők:

2020. július 10, július 24., valamint 2020. augusztus 7., szeptember 4. és 11.

A gőzmozdonyos közlekedési napok:

2020. július 4., 5., 18., 19., valamint augusztus 21., 22., szeptember 19., 20., október 17., 18.

nagycenki-kisvasút-menetrend

A pontos menetrend itt a vasúttársaság oldalán.

Kép forrása ez a video