• Mattersburg

    szent-marton-templom-nagymarton

Nagymartoni Szent Márton-templom

Mattersburg (NAGYMARTON) Burgenland tartományi székhelyétől, Eisenstadtól (Kismarton) és Soprontól alig 20-30 km-re, a Vulka-völgyben, szép hegyes-völgyes vidéken fekszik.

A várost nyugatról a Rozália-hegység, délről pedig a Soproni-hegység övezi. Régi vásártartó hely, a Nagymarton nevet Szent Mártonról, a település védőszentjéről kapta. A helységet Villa Martini néven 1202-ben említették először az írott források, melyek szerint Imre király Benedek vajdának adományozta a falut, amely korábban a budai káptalané volt. 1314-ben – Kismartontól való megkülönböztetésül – Villa Martini Maior-ként említik már.

A Szent-Márton templom dombtetőn áll, ahova hosszú lépcsősor vezet fel. Védőfal övezi és körülötte ma is láthatók a kuruc harcok során emelt sáncok nyomai.

Régen több kutató feltételezte, hogy ezen a dombon állt a 12. században a környéket birtokló Nagymartoni grófok első vára. Sokkal valószínűbb azonban a legújabb elmélet, amely szerint itt a nagymartoni templomdombon csak egy megerősített háza állt a grófi családnak.

A Szent Márton tiszteletére szentelt római katolikus plébániatemplom eredetileg gótikus stílusú, 1390-ben már állt, más források szerint 1404-ben építették.

1659-ben barokk stílusban építették át, majd a 18. században három hajósra bővítették.  Tornyát villám sújtotta, amit 1907-ben állítottak helyre, erről magyar nyelvű tábla is tanúskodik.

1960-ban a templomot kívülről renoválták és 1975-ben belsejét is megújították. Figyelemre méltó művészi munka a Mária oltár 1736-ból, a szószék 1700-ból. Két kórusszéke 1774-ből való, az aranyozott apostol-szobrok és a jobboldali hajó díszes gyóntatószéke a 18. század közepén készültek.

(Forrás: wikipédia, Juhász László:Burgenland)

Merre találom?

Már messziről felfedezhetjük a templom tornyát a dombtetőn, Nagymarton déli részén, a temető mellett. Látogatását érdemes összekötni várlátogatással, Fraknó vára néhány km-re fekszik Mattersburgtól. Nagymartonban vessünk egy pillantást a templomtól nem messze álló a viaduktra, és a zsidó temetőre.

Kapcsolódó tartalom:

A nagymartoni viadukt