• nagymartoni-zsido-temeto

Nagymartoni (Mattersburg) zsidó temető

Nagymartonba Bécsújhelyről érkeztek az első zsidók a 16. század elején, majd az 1670-es kiutasításuk után az Esterházyak hívására jöttek vissza és vásárolták meg a telket temetőjük számára. A temetőbe a bécsújhelyi zsidók is temetkeztek, így ezt többször is bővítették.

A mai Burgenland területének középső és északi részén a zsidó közösségek az Esterházy család birtokain, Kismarton (Eisenstadt), Nagymarton (Mattersburg), Kabold (Kobersdorf), Lakompak (Lackenbach), Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Fertőboldogasszony (Frauenkirchen) és Köpcsény (Kittsee) településeken éltek. A mai Dél-Burgenland területén pedig a nyugat-magyarországi birtokokkal rendelkező Batthyány család uradalmához tartozó Rohoncon (Rechnitz), Szalónakon (Schlaining) és Németújváron (Güssing) alakultak zsidó közösségek. Burgenlandban ezeken a településeken számos zsidó emlék található.

A nagymartoni zsidók 1694-ben kaptak un. védlevelet és ekkor vették meg a telket is a temető számára. A zsidónegyed 1871-ben lett önálló, majd 1903-ban egyesült Nagymartonnal.

A hitközségnek 1932-ben 600 tagja volt, de többségük a második világháború áldozata lett. 1940-ben felrobbantották zsinagógájukat, a temetőt pedig szétrombolták, és a kövekből házakat és utat építettek.

Ma 150 sírkövet láthatunk a temető területén, melyeket az osztrák Shalom egyesület állított helyre, a megmaradt sírkőtöredékekből pedig egy emlékfalat emeltek.