• nezsider-neusiedler-am-see-tabor-ruine

Nezsider, Tábor várrom (Tabor Ruine)

Neusiedler am See (Nezsider) település Burgenlandban, a Fertő tó északi partján kedvelt üdülőövezet és turistacélpont. Itt áll Tábor négyzetes alaprajzú, középkori eredetű várromja, Nezsider fő utcája fölött, a Wagram-magaslaton.

Valójában nem sokat tudunk az építményről, melyről kezdetben azt gondolták, hogy a római korból maradt meg és egy őrtorony maradványa. Későbbi kutatások azonban azt mondják, hogy annak a 12.-13. században épült királyi várnak a maradványa, amely 1308-tól 1310-ig az utolsó Árpád-házi király, III. András feleségének, Habsburg Ágnes magyar királynénak a lakóhelye, özvegyi rezidenciája volt. 

Tábor várának (Tabor Ruine) megmaradt romja vélhetően egy lakótorony lehetett.

nezsider-neusiedler-am-see-tabor-ruine

Mivel a nezsideri Tábor várának megmaradt tornya nem a dombtető közepén, hanem annak egyik szélén áll, feltételezhető, hogy a lakótorony szomszédságában több épület is állhatott. Mindenesetre a romba épített vaslépcsőkön fel tudunk menni a rom tetejére, ahonnan csodálatos a panoráma a Fertőre és a burgenlandi tájra. Nyilvánvaló, hogy a nezsideri vár Pozsony, Bécs és a Fertő tó között egy jól védhető hely volt. Egyes források szerint 1440-ben, a Szent Korona ellopása után, Cillei Erzsébet özvegy királyné a csecsemő V. Lászlóval és Kottaner Ilonával Magyaróvárról Sopronba tartó útján itt, Nezsiderben szállt meg.

Ami azonban bizonyos, a kuruc háborúk idején itt volt a Fertő tavat a Dunával összekötő védelmi vonal, az Öreg Sánc (Alte Schanze) déli hídfője. A török végvári harcok idején a toronyból füstjelekkel figyelmeztettek a törökre és a feljegyzések szerint Tábor védői 1708-ban hosszabb ideig ellen is tudtak állni a kurucok támadásának.

Tábor várának romjai 3 m vastag falakkal rendelkeznek, a földszinti részen egy terem lehetett, boltíves mennyezetének nyomai jól láthatók a bejárati és a szemben lévő fal belső oldalán.

A Tabor Ruine Nezsider (Neusiedler am See) ikonikus látnivalója, az elénk táruló kilátás miatt érdemes felkeresni. A várrom ingyenesen látogatható, néhány lépcsőn kell bejutni a kapuján, este pedig szép látvány, mikor megvilágítják a falakat.

Hol találom?