• nezsider-neusiedler-am-see

Neusiedler am See (Nezsider)

Neusiedl am See (Nezsider) az osztrák Fertő tó régió egyik legnépszerűbb üdülőhelye. Április elejétől október végéig a település egy üdülőcentrum, ahová a Fertő és a vízisportok miatt érkeznek a vendégek. 

Nezsider kiváló közlekedési csomópontban fekszik. Bécs, valamint Kismarton (Eisenstadt) Burgenland tartományi fővárosa, és a szinte szomszédos Pozsony közelsége, kiváló közlekedési kapcsolatai miatt is kedvelt üdülőhely. Nezsidertől Bécs–Schwechati nemzetközi repülőtér 20 percre, a Pozsonyi repülőtér 30 percre található. Egyszóval bármely irányból könnyen elérhető, akár vasúton is. A kisvárosban alig több mint 8000 lakos él.

Nezsider rövid története

A települést eredetileg gyepűvédő besenyők laktak, de ez a falu a tatárjárás során elpusztult. Története tipikus Fertő-parti településtörténet: török dúlás, vad kuruc harcok, Bethlen, Bocskai, Napóleon seregei a faluban, amely a kuruc háborúk idején a Fertő tavat a Dunával összekötő védelmi vonal, az Öreg Sánc (Alte Schanze) déli hídfője volt.

Fordulatos történetéből feltétlenül ki kell emelnünk az 1440-es esztendőt, amikor a Szent Korona ellopása után, Cillei Erzsébet özvegy királyné a csecsmő V. Lászlóval és Kottaner Ilonával Magyaróvárról Sopronba vezető útján itt, Nezsiderben szállt meg.

Az elmúlt évszázadokban a település lakosainak a szőlőtermesztés és borkészítés volt a megélhetési forrása, miután közismert, hogy a Fertő adta klíma nagyon kedvez a szőlőtermesztésnek. A nezsideri bor mindig is kiváló volt, a középkorban számos országba szállították a borukat, s ma is részben ők a burgenlandi bor nagykövetei. Ebből adódóan Nezsiderben számos helyen lehet kiváló bort kóstolni ma is. 

Nezsideri strand

Nezsidert mondják a Fertő (mármint az osztrák oldal) fővárosának is, mindenestre strandot már 1927-ben építettek a tóra. A nyílt víztükörhöz egy másfél km-es töltésút vezet ki a településről. Régen a bécsiek kedvenc „tengeri” fürdő és vitorlás helye volt, de ma is sok itt a bécsi. A strandon játszótér, gyerekmedence, csúszda, homokozó van, és számos pályán (4 strandröplaba pálya, kosár) lehet elütni a szabadidőt. Nezsiderben persze minden van, ami a vízi élményeket illeti, lehet szörfözni, vitorlázni, csónakázni, és van itt számos iskola is. Egy szörfközpont is található itt, itt van Union Yachtclub Neusiedler See székhelye, egy nagyon komoly vitorlás kikötő és kemping.

Neusiedler am See-ben hajókikötő is működik, információk itt találhatók.

A fedett sport- és élményfürdő (Hallenbad) egész évben működik. Van egy 25 m hosszú fedett úszómedencéje, kültéri medencék, sodrócsatorna és masszázs- és szaunarészleg. És ami a legkedveltebb: egy 50 méter, és a 100 méter hosszú óriáscsúszda, amely szinte egész évben használható. A Hallenbadnak kültéri strandrésze is van.

Látnivalók Nezsiderben

Történelmi látnivalói között a legjelentősebb a település központi része feletti Wagram-magaslaton álló, 12-13. századi királyi vár maradványa, amely valójában egy lakótorony romja: A Tábor-romot sok helyen láthatjuk, Nezsider város jelképe. A tóra néző szépkilátás miatt érdemes felmenni ide.

A faluban áll egy hagymakupolás plébániatemplom, melyet Szent Miklós püspök, a halászok védőszentje tiszteletére emelték. Ebben áll egy „halász- szószék”, melynek kosara hajó formájú. A templom főoltára az 1700-as évekből való, látható rajta a korabeli Nezsider látképe. Evangélikus templom is épült Nezsiderben, ezt a Seestrasse-n találjuk.

A tópartra tartva találjuk a Seemuseumot (Tómúzeum), ahol a Fertő tó növény- és állatvilágával lehet ismerkedi.

nezsider-neusiedler-am-see-tabor-ruine