• oggau-burgenland

Oggau am Neusiedler See (Oka)

Mint a Fertő tó nyugati partján szinte minden település, OGGAU AM NEUSIEDLER SEE, azaz Oka is híres bortermelő hely, különösen vörösbora híres, túlzás nélkül lehet mondani, hogy világhírű. Az oggaui kékfrankos borok az egész világon ismertek és kaphatók.

A bor miatt, pontosabban a szőlő miatt háborúskodott egymással évszázadokon át az okai és a szomszédos ruszti lakosság, miután a szőlőkertek és a nádasok határosak voltak, és ez állandó konfliktust szült a gazdák körében.

Okát először 1344-ben említi egy okmány, villa Zaka néven. A falu többször elpusztult a török háborúk idején, majd a kurucfelkelés során 1705-ben.

Az Unesco világörökségi Fertő-Neusiedlersee kultúrtájhoz tartozó Oggau különleges látványossága a fertőmelléki dombsor északi végében elhelyezkedő szírt, a Hölzelstein, amely egy hatalmas mészkőtömb. Egy helyi legenda szerint boszorkányok laknak benne, és első látásra olyan, mintha a szikla az égből pottyant volna ide.

Oka dombos környéke kiváló kirándulóhely. Nem csak kerékpárosoknak és lovasoknak kiváló, hiszen a környező falvakat (Rust  és Mörbisch) településeket egy változatos, 50 km-es nordic walking túraútvonal is összeköti, mely  a szőlőültetvényeken és Haidenen át vezet a Fertő tóra néző kilátással.

Oggau központjától mintegy másfél km-re találunk egy turistaparadicsomot: kiváló a kempingje: a 7 hektáros területen 155 kempinghely és 370 mobilház áll. A kemping mellett van egy 25 méteres medencés, vízicsúszdás, napenergiával fűtött vízű uszoda, teniszpályája és vitorlás kikötő.

A települést jellegzetes L-alakú udvarházak (szalagtelkes, kereszt-csűrös és zárt udvarok) jellemzik, és a keskeny, valamikori belső major mentén helyezkednek el. Látni még néhány, a 19. században épült oromzatos, stukkódíszítésű házat. A homlokzatok zömét felújították, de a régi hátsóudvarok gyakran változatlanul maradtak meg és a csűrök feltűnően szabályos, egyöntetű elrendezésben sorakoznak.

Merre találom?

Oggau néhány km-re fekszik Ruszttól, kedvelt kerékpáros pihenőhely a Fertő tó kerülő (B10) útvonalon, a tó és a szőlőkertek övezte panorámás útvonallal.

oggau-burgenland

Kilátóterasz a borvidékre és a Fertő-tóra  (Oggau Facebook)

Kapcsolódó tartalom