• Oggau -Burgenland

    oggau-burgenland

Burgenland – Települések

Oggau am Neusiedler See (Oka)

Mint a Fertő tó nyugati partján szinte minden település, OGGAU AM NEUSIEDLER SEE, azaz Oka is híres bortermelő hely, különösen vörösbora híres, túlzás nélkül lehet mondani, hogy világhírű. Az oggaui kékfrankos borok az egész világon ismertek és kaphatók.

A bor miatt, pontosabban a szőlő miatt háborúskodott egymással évszázadokon át az okai és a szomszédos ruszti lakosság, miután a szőlőkertek és a nádasok határosak voltak és ez állandó konfliktust szült a gazdák körében.

Okát először 1344-ben említi egy okmány, villa Zaka néven. A falu többször elpusztult, a török háborúk idején, sorrendben ezekben az években 1529, 1532, 1683, majd a kurucfelkelés során 1705-ben.

A település különleges látványossága a fertőmelléki dombsor északi végében elhelyezkedő Hölzelstein, amely egy 10-szer 20 méter nagyságú mészkőtömb. Egy helyi legenda szerint boszorkányok laknak benne.

A terep nem csak kerékpárosoknak és lovasoknak kiváló. A környező falvakat (Rust, Oggau és Mörbisch) településeket egy változatos, 50 km-es nordic walking túraútvonal is összeköti, mely  a szőlőültetvényeken és Haidenen át vezet a Fertő tóra néző kilátással.

Oggau központjától mintegy másfél km-re találjuk a turistaparadicsomot: kiváló a kempingje, a 7 hektáros területen 155 kempinghely és 370 mobilház elhelyezésére van lehetőség. A kemping mellett van egy 25 méteres medencés, vízicsúszdás, napenergiával fűtött vízű uszoda, teniszpályája és vitorlás kikötő.

Az oggau-i jellegzetes falusi L-alakú udvarházak (szalagtelkes, kereszt-csűrös és zárt udvarok) a keskeny, valamikori belső major mentén helyezkednek el. A homlokzatok zömét felújították, de a régi hátsóudvarok gyakran változatlanul maradtak meg és a csűrök feltűnően szabályos, egyöntetű elrendezésben sorakoznak.

Merre találom?

Oggau néhány km-re fekszik Ruszttól, kedvelt kerékpáros pihenőhely a Fertő tó kerülő (B10) útvonalon, a tó és a szőlőkertek övezte panorámás útvonallal.

oggau-burgenland

Kilátóterasz a borvidékre és a Fertő-tóra  (Oggau Facebook)