• fertomeggyes-morbisch-am-see

Mörbisch am See (Fertőmeggyes)

MÖRBISCH am See (Fertőmeggyes) közvetlenül szomszédos Fertőrákossal, a Fertő tó partján fekszik, UNESCO világörökségi területen. 

A néhány ezres lakosú burgenlandi falut ma leginkább világhíres, Európa egyik legnagyobb szabadtéri víziszínpadáról és nyári fesztiváljáról (Seefestspiele Mörbisch) ismerjük, de kiváló a bora,  jó a strandja, és különös hangulatú utcácskái vannak. 

És egy fontos hajókikötője, ahonnan a Fertő másik partjára, Illmitzre indulnak menetrendszerű hajójáratok, pontosabban kerékpárszállító kompok.

mörbisch-fertomeggyes-strand
seefestspiele-morbisch-viziszinpad

A hajókikötő.

A szőlőművelés és bortermelés hosszú-hosszú évszázadokra nyúlik vissza a Fertő tájon, így Fertőmeggyesen ma is a lakosok nagy részének ad ez megélhetést. A turizmus fellendülése akkor kezdődött, amikor 1954 és 1957 között a tó feltöltésével megépült a Fertő-tavi mesterséges strand, majd pedig 1957-ben, a „Cigánybáró” című operettel először rendezték meg a Herbert Alsen operaénekes által alapított Mörbischi Ünnepi Játékokat (Seefestspiele Mörbisch) a vízre épített mesterséges színpadon.

morbisch-neusiedlersee

Mörbisch látképe a Fertő felől.

Mamma Mia színpadkép 2023-ban.

A település története

1951-ben egy régészeti kutatás során régi római telep nyomaira bukkantak itt, a falu határában pedig – szinte az országhatáron, de hazai oldalon – a római kor egyik legnevezetesebb Fertő parti emlékét találták meg, a misztikus Mithras-szentélyt.

Mörbischt először egy IV. Béla által kiadott okmány említi „possessio Megyes” néven. Vélhetően állt itt egy vár is a település határában, a mai Katzendorf-hegy környékén: a hírhedt Macskakő vára, amely rabló cseh lovagok központja volt. 1465-ben pusztult el, ma a várnak nincs már nyoma.

A falut Mária királynő 1385-ben adományozta Sopronnak, amely egészen 1848-ig a soproni uradalomhoz is tartozott.

Fertőmeggyes fő látnivalóját a Hofgasse (úgynevezett udvar-közök) adja. A hosszú keskeny udvarok két párhuzamos utcát kötnek össze, egyikből át lehet sétálni a másikba.

Az udvarokban több ház épült egymás mögé udvarnyi teljes hosszban, ezért tűnnek utcának, valójában nem azok. A fehérre meszelt, oromzatos-oszlopos tornácú házak kukorica- és paprikafüzérrel, rengeteg virággal festői látványt nyújtanak. Ezekből a legtöbb a Hauptstrasse-n található.

És akárcsak a közeli Ruszt városában, Fertőmeggyes házainak kéményén is gólyapárok fészkelnek.

A víziszínpadról itt olvashat.

Kis bortermelő község kedvelt nyaraló-és kirándulóhely, szolárfűtésű élményfürdővel.

A strandról pedig itt.

Amit érdemes megnézni Fertőmeggyesen:

Katolikus plébániatemplom (A Szent Kereszt Felemelésének Temploma), Hauptsrasse

Református templom

Tájház – Falumúzeum Heimathaus, Hauptsrasse 55.

Merre találom?

Mörbisch kerékpárúton és gyalogosan is megközelíthető Fertőrákosról, itt vezet át a Fertő tó kerülő (B10 jelű) kerékpárút. A Barlangszínház előtt kell rátérni az útra, ide azonban autóval nem lehet behajtani. Hajóval jelenleg nem lehet átjutni magyar oldalról, a fertőrákosi öbölből.

Kapcsolódó témák

Kisokos Fertő tavi hajókirándulásokhoz