• Burgenland

    fertomeggyes-morbisch-am-see

Mörbisch am See (Fertőmeggyes)

MÖRBISCH AM SEE (Fertőmeggyes) Kismartontól 20 km-re keletre a Fertő tó partján fekszik, Fertőrákossal szomszédos burgenlandi település.

A szép, rendezett és hangulatos burgenlandi falut ma jó boráról és világhíres vízi színpadáról, rangos operett-előadásairól ismerjük.

Ami Fertőmeggyes múltját illeti, már a csiszolt kőkorszakban is éltek itt emberek. 1951-ben egy régi római telep nyomira bukkantak, a falu határában pedig – szinte az országhatáron áll – a római kor egyik legnevezetesebb emléke, a Mithras-szentély.

Mörbischt először “possessio Megyes” néven egy IV. Béla által kiadott okmány említi. Valószínűleg a határában, a mai Katzendorf-hegy környékén állt egykor Macskakő vára, a rabló cseh lovagok központja, amely 1465-ben pusztult el. Ma a várnak nincs már nyoma.

A falut Mária királynő 1385-ben Sopronnak adományozta és egészen 1848-ig tartozott a soproni uradalomhoz.

Mörbisch egy keskeny, valamikori belső major köré épült, legősibb része a főút mentén húzódik. Szabályos L-alakú udvarházakat (hézagosan zártsorú beépítés) láthatunk szalagtelkekkel, istállókkal és csűrökkel.

Fő látnivalóját a Hofgassek (udvar-közök) adják. A hosszú keskeny udvarok két párhuzamos utcát kötnek össze, egyikből át lehet sétálni a másikba.

Az udvarokban több ház épült egymás mögé udvarnyi teljes hosszban, ezért tűnnek utcának. A fehérre meszelt, oromzatos-oszlopos tornácú házak kukorica- és paprikafüzérrel, rengeteg virággal festői látványt nyújtanak.

Akárcsak Ruszton, itt is számos gólyapár fészkel a házak kéményein.

A bortermelés ma is a lakosok nagy részének ad megélhetést. A turizmus fellendülése akkor kezdődött, amikor 1954 és 1957 között a tó feltöltésével megépült a Fertő-tavi mesterséges strand, majd pedig 1957-ben megrendezték a Herbert Alsen operaénekes által alapított Mörbischi Ünnepi Játékokat (Seefestspiele Mörbisch) a vízi színpadon. Ez ma nemzetközi hírű esemény.

Látnivalók:

Katolikus plébániatemplom (A Szent Kereszt Felemelésének Temploma), Hauptsrasse

Református templom

Tájház – Falumúzeum Heimathaus, Hauptsrasse 55.

Merre találom?

Mörbisch kerékpárúton és gyalogosan is megközelíthető Fertőrákosról. A Barlangszínház előtt kell rátérni egy útra, ide azonban autóval nem lehet behajtani. Hajóval a fertőrákosi öbölből, autóúton pedig Sopronból a Páneurópai Piknik emlékhelynél nyíló Fertőrákos-Szentmargitbánya (St. Margarethen) határátkelőnél lehet átjutni Burgenlandba.