• fertomeggyes-morbisch-am-see

Burgenland – Neusiedler See – Települések

Mörbisch am See (Fertőmeggyes)

MÖRBISCH szomszédos Fertőrákossal, a burgenlandi tartományi fővárostól, Eisenstadttól (Kismarton) 20 km-re keletre a Fertő tó partján fekszik, UNESCO világörökségi területen. 

A néhány ezres lakosú, rendezett burgenlandi falut ma leginkább világhíres, Európa legnagyobb szabadtéri víziszínpadáról és rangos operettelőadásairól ismerjük, de kiváló a bora, jó strandja és hangulatos utcácskái vannak. 

És egy fontos hajókikötője, ahonnan a Fertő másik partjára, Illmitzre indulnak menetrendszerű hajójáratok, pontosabban kerékpárszállító kompok.

mörbisch-hajoallomas-

A település története

1951-ben egy régészeti kutatás során régi római telep nyomaira bukkantak itt, a falu határában pedig – szinte az országhatáron, de hazai oldalon – a római kor egyik legnevezetesebb Fertő parti emlékét találták meg, a misztikus Mithras-szentélyt.

Mörbischt először egy IV. Béla által kiadott okmány említi “possessio Megyes” néven. Vélhetően állt itt egy vár is a település határában, a mai Katzendorf-hegy környékén: a hírhedt Macskakő vára, amely rabló cseh lovagok központja volt. 1465-ben pusztult el, ma a várnak nincs már nyoma.

A falut különben Mária királynő 1385-ben adományozta Sopronnak, amely egészen 1848-ig a soproni uradalomhoz is tartozott.

Fertőmeggyes fő látnivalóját a Hofgasse ( úgynevezett udvar-közök) adja. A hosszú keskeny udvarok két párhuzamos utcát kötnek össze, egyikből át lehet sétálni a másikba.

Az udvarokban több ház épült egymás mögé udvarnyi teljes hosszban, ezért tűnnek utcának, valójában nem azok. A fehérre meszelt, oromzatos-oszlopos tornácú házak kukorica- és paprikafüzérrel, rengeteg virággal festői látványt nyújtanak.

És akárcsak Ruszton, itt is számos gólyapár fészkel a házak kéményein.

A szőlőművelés és bortermelés hosszú évszázadokra nyúlik vissza a Fertő tájon, így Fertőmeggyesen ma is a lakosok nagy részének ad ez megélhetést. A turizmus fellendülése akkor kezdődött, amikor 1954 és 1957 között a tó feltöltésével megépült a Fertő-tavi mesterséges strand, majd pedig 1957-ben, a “Cigánybáró” című operettel először rendezték meg a Herbert Alsen operaénekes által alapított Mörbischi Ünnepi Játékokat (Seefestspiele Mörbisch) a vízre épített mesterséges színpadon.

A víziszínpadról itt olvashat.

Kis bortermelő község kedvelt nyaraló-és kirándulóhely, szolárfűtésű élményfürdővel.

A strandról pedig itt.

Amit érdemes megnézni Fertőmeggyesen:

Katolikus plébániatemplom (A Szent Kereszt Felemelésének Temploma), Hauptsrasse

Református templom

Tájház – Falumúzeum Heimathaus, Hauptsrasse 55.

Merre találom?

Mörbisch kerékpárúton és gyalogosan is megközelíthető Fertőrákosról. A Barlangszínház előtt kell rátérni egy útra, ide azonban autóval nem lehet behajtani. Hajóval jelenleg nem lehet átjutni magyar oldalról, a fertőrákosi öbölből. Viszont autóúton igen: leggyorsabban Sopronból a Páneurópai Piknik emlékhelynél nyíló Fertőrákos-Szentmargitbánya (St. Margarethen) határátkelőnél.

Kapcsolódó témák

Kisokos Fertő tavi hajókirándulásokhoz