• autopalya-matrica-ausztria
Friss infó:

Osztrák autópályamatrica-infók – 2023

Az autópályamatrica Ausztriában az A jelzésű autópályák és az S jelzésű gyorsforgalmi utak használatához szükséges. Lehetnek még ezen felül plusz költségeink, ugyanis bizonyos útszakaszok, hágók vagy alagutak külön díjfizetés ellenében vehetők csak igénybe. Ezeket is meg lehet vásárolni előre, online.

Városlátogatás vagy síelés céljából általában a legrövidebb időszakra szóló, 10 napos matricát vásároljuk. Ezzel felszerelkezve, egy 3,5 tonnát meg nem haladó járművel legfeljebb tíz egymást követő naptári napig használhatjuk az autópályákat. A lyukasztás napja értelemszerűen az első nap,  a 10 napos matrica a tizedik érvényességi nap leteltéig érvényes, a kéthónapos pedig naptól napig, tehát például május 15-től július 15-ig.

Az autópályamatrica bármelyik hazai, az osztrák határ közelében fekvő benzinkútnál beszerezhető. Turisták számára talán ez a legkézenfekvőbb.

Az autópályamatricát a szélvédőre kell ragasztani, színe 2023-ban lila. Nézzük a 2023-as évre vonatkozó árakat:

 asfinag.at

Személygépkocsik esetében:

Tíznapos matrica: 9,90 euró
Kéthavi matrica: 29 euró
Éves matrica: 96,40 euró

Motorkerékpárok esetében:

Tíznapos matrica: 5,80 euró
Kéthavi matrica: 14,50 euró
Éves matrica: 38,20 euró

 asfinag.at

A hagyományos mellett, digitális matricát is vásárolhatunk, az árakban nincs különbség.

A digitális matricát online, az Osztrák Autópálya-Kezelő Rt, az asfinag.at honlap shopjában (magyar nyelvű) vehetjük meg utazásunk előtt, de telefonos applikáción keresztül is. A fogyasztóvédelmi előírások miatt, ha az Asfinag honlapján vásárolunk e-matricát, azt az utazásunk előtt legalább 18 nappal meg kell tennünk.

A vállalkozások esetében a digitális matrica azonnal érvényes lesz.

Azonnali érvényességű digitális matricát az ÖAMTC bázisokon vagy határállomásokon személyesen is vásárolhatunk, ez esetben fogyasztóvédelmi időszak nincs.

Az éves matrica 14 hónapig érvényes.

Ausztriában bizonyos útszakaszokon – az autópályadíjakon felül – minden jármű esetében speciális útdíjat kell fizetni. 

Ezek a következők:

Arlberg-alagút, Brenner-autópálya, Dachstein út, Felbertauern út, Gerlos alpesi út, Großglockner alpesi út, Maltatal-Hochalm út, Nockalm út, Pyhrn autópálya (Gleinalm alagút), Pyhrn-autópálya (Bosruck alagút), Silvretta alpesi út, Tauern-autópálya (Tauern és Katschberg alagút), Timmelsjoch alpesi út, Villachi alpesi út – Dobratsch, Karawanken alagút.

A fizetős útszakaszokról ezen a linken lehet tájékozódni.

Ezek az útszakasz díjak is megvásárolhatók interneten itt.

Néhány szabály, amit Ausztriában (is) be kell tartani:

A nem rögzített matrica nyilván érvénytelen. Matricamanipuláció esetén (pl. átragasztás, sérült matrica) borsos helyszíni bírság jár. Hiányzó vagy nem megfelelően felhelyezett matrica esetén nyilván pótdíjat kell fizetni.

Csak jó téli felszereléssel ajánlatos utazni.


A téli gumiabroncsokra vonatkozó követelmény november 1-jétől április 15-ig érvényes az olyan autókra, amelyek kifejezetten „téli körülmények között”  („bei winterlichen Verhältnissen”) közlekednek. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy ebben az időszakban kell a téligumi, mert az utak havasak, jegesek vagy néhol sárosak is lehetnek.

Személyautón a matricát klasszikusan a szélvédő belső oldalára, a bal felső sarokba vagy a visszapillantó tükör mögötti részre célszerű felragasztani. Figyeljünk arra, hogy a matricát semmi ne takarja ki, hogy jól látható, azonosítható legyen.

Olvassa oldalunkat és keressen látnivalókat!