• papkert-hidegseg

Papkert, Hidegség

Van egy igazán gyönyörű hely a Fertő tájon: a Papkert, Hidegség községben. Botanikus kertnek is nevezhetnénk, de annál is még szebb, „Lelki fürdő az élő vizek kertjében” – mondja magáról, és nem fogunk csalódni, ha egy kevéske időt eltöltünk itt.

Hidegség néhány száz fős település a Fertő – UNESCO világörökségi kultúrtájon, a Fertő kerülő B10 jelű kerékpárút átvezet rajta. A település közepén találjuk a Papkertet, amely 2 hektáros, növényvilága okán védetté nyílvánított szakrális és meditációs kert.

Hidegség a nevét az egykori Dézsma-pincében fakadó hideg vizű forrásról kapta. Évszázadokon keresztül ez a forrás látta el a falu lakosságát ivóvízzel, ma már ez nincs meg, de a név átalakulva megmaradt.

A Papkertben is van 21 időszaki forrás, amelyek lassú csordogálását kis gátakon, kanyarokon, tavakon keresztül követhetjük és közben botanikai különlegességeket szemlélhetünk meg, ugyanis számos védett növény- és állatfaj él ebben a természeti környezetben. A növényállománya mesterséges eredetű, a helyiek mellett messziföldről származú bambuszcsoportok is vannak.

A kerten egy kövekkel lerakott gyalogút, ösvények, többek között mezitlábazható Kneipp-ösvény, és fahidak vezetnek át, melyeket bibliai idézeteket tartalmazó táblák szegélyeznek. A Papkertet érinti a Mária-zarándokút is, a hely egyben szerves egységet alkot a Hidegség fölé magasodó, dombon álló középkori eredetű plébániatemplommal, a Szent András-templommal. A kert szívében található kis Mária barlang fontos kegyhely. 

A Papkertet eredetileg Katona Farkas atya, aki 1976-tól 2007-ig szolgált lelkipásztorként a településen keríttette körbe és nyilváníttatta védetté, 2020-ban egy pályázat segítségével újították meg.

Hol találom?

Hidegség a Sopron–Fertőd autóút mentén, közvetlenül a nagycenki leágazónál fekszik, Fertőboz és Fertőhomok települések között. A Papkert kiváló pihenőhely kerékpárosturistáknak. Belépőjegyet a kis becsületkasszás ládába kell fizetni, a paplakban mosdó is van.