• hidegseg-szent-andras-templom

Látnivalók – Fertő-tó

Szent András templom, Hidegség

Hidegség fölötti dombon áll a Szent András templom, amelynek körkápolnája a 12. században épült, szentélyét a tatárjárás után készült freskók ékesítik. A templom több átalakítása ellenére is Nyugat-Magyarország és a Fertő-táj kiemelkedő értékű műemléke, egyrészt építészettörténeti jelentősége, másrészt a megmaradt falképei okán.

Hidegségről tudni kell, hogy IV. Béla idejében, a király egyik kedvelt embere, aki soproni várispán volt, itt tartott fenn udvarházat és birtokközpontot. A körtemplomot ekkor ékesítették freskókkal.

Az eredetileg szabadon álló, 30-40 főt befogadó rotunda (körtemplom) építészeti kialakítása különleges, mert a belül köralaprajzú főteret és a szintén körívvel szerkesztett patkó alaprajzú apszist négyszögűre falazott hasábokba foglalták be.

A körtemplomot a török által elüldözött magyar lakosság helyébe telepített horvát lakosok nagyobbították meg 1660 körül. Ennek fél-kupolájába újabb apostolsort festettek, már reneszánsz stílusban. A templom tornyát 1748-ban emelték, ebben két harang kapott helyet, a régebbit 1777-ben öntötte Köchel János György Sopronban. Az 1930-as években bővítették az épületet, majd Az 1970-es években a körtemplomot leválasztották a háromhajós templomtól.

A rotundához kisméretű apszis csatlakozik, annak boltozatán középen Krisztus alakja látható, mandula formájú keretben. Őt az evangélisták szimbolikus alakjai veszik körül: Lukács ökör, Márk oroszlán, János sas, Máté pedig angyal formájában.

Az apszis középső részén, a 12 apostolt emelt ívű árkádsorban ábrázolták. A falképek a szakértők szerint dél-tiroli, karintiai, bambergi hatást mutatnak.

Az átalakítások miatt sajnos több ábrázolás is elpusztult. Az ablaktól balra Bertalan, Pál és Péter, az ablak után András, János, idősebb Jakab, Tamás és Fülöp alakja ismerhető fel. A rotunda jobb oldalán Krisztus látható az Olajfák hegyén. A kupolán a 17. századi apostolgaléria tekinthető meg. Az 1780 körül kőből készített keresztelőkút fafedelén elhelyezett szoborcsoport pedig Krisztus megkeresztelését ábrázolja.

Hol találom?

Hidegséget autóval a Fertő parti úton érjük el, kerékpárral pedig a Fertő tavat megkerülő út érinti a települést. A Szent András templom a falu fölött, a temető mellett áll, ahol egy kialakított kerékpáros pihenőhelyet (padokkal, asztallal) is találunk. Innen ráláthatunk a Fertő tájra is. A hidegségi templom a Sacra Velo határon átnyúló kerékpáros zarándokútvonal egy pontja is, ha a Szentek útján útvonalon haladunk.