• hidegseg-szent-andras-templom

Fertő-tó – Látnivalók

Szent András-templom, Hidegség

Hidegség fölötti dombon áll a Szent András-templom, amelynek körkápolnája a 12. században épült, szentélyét a tatárjárás után készült freskók ékesítik. A templom több átalakítása ellenére is Nyugat-Magyarország és a Fertő-táj értékes műemléke, egyrészt építészettörténeti jelentősége, másrészt a megmaradt falképei okán.

Hidegségen IV. Béla idejében, a király egyik embere, a soproni várispán tartott fenn udvarházat és birtokközpontot. A körtemplomot ez idő tájt ékesítették freskókkal, még az is elképzelhető, hogy a várispán utasítására.

A rotundát 1274-ben említi okirat először, de kutatók szerint a templom már korábban is állt. A fal külső részeinek kövei vélhetően a Hidegséghez közeli fertőrákosi kőfejtőből származnak.

Az eredetileg 30-40 fő befogadására alkalmas körtemplomot a török által elüldözött magyar lakosság helyébe telepített horvát lakosok nagyobbították meg 1660 körül. 1713-ban villámcsapás érte, ezt követően építettek a szentély fölé a barokkos tornyot. A toronyban két harang kapott helyet, a régebbit 1777-ben öntötte Köchel János György Sopronban. Az 1930-as években bővítették az épületet, majd az 1970-es években az eredeti román kori részeket, a körtemplomot az Országos Műemléki Felügyelőség, Sedlmayr János építész tervei alapján rekonstruálta és leválasztotta a templom többi részéről, a freskókat (melyeket az idők során le is meszeltek) pedig újra helyreállították.

A ma látható templom keleti végében áll a speciális, kívül négyszög, de belül kör alaprajzú rotunda.

Ha belülről is lesz módunk megtekinteni, akkor a rotunda boltozatán középen Krisztus alakját láthatjuk, mandula formájú keretben. Őt az evangélisták szimbolikus alakjai veszik körül: Lukács ökör, Márk oroszlán, János sas, Máté pedig angyal formájában. Az apszis középső részén, a 12 apostolt emelt ívű árkádsorban ábrázolták. A falképek a szakértők szerint dél-tiroli, karintiai, bambergi hatást mutatnak.

Az átalakítások miatt sajnos több ábrázolás is elpusztult. A templom középkori és 17. századi falképeit Stornó Ferenc fedezte fel az 1860-as évek elején.

Hol találom?

A Sopron és Fertőd között fekvő Hidegséget autóval a Fertő parti (Balfi) úton érjük el, kerékpárral pedig a Fertőt kerülő út érinti a települést. A falu központjából keskeny, meredeken emelkedő utca vezet fel a Szent András-templomhoz, mely a falu fölött, a temető mellett áll (a településen táblák mutatják az utat), ahol egy kialakított kerékpáros pihenőhelyet (padokkal, asztallal) is találunk. Innen ráláthatunk a Fertő tájra is. A hidegségi templom a Sacra Velo határon átnyúló kerékpáros zarándokútvonal egy pontja, a Szentek útján útvonalon. Kívűlről szabadon, belülről Völgyi József vezetésével látogatható. (+36 20 32 54 237)