• poderdorf-strandbad-burgenland

Burgenland – Települések

Podersdorf am See (Pátfalu)

A Fertő-tó osztrák oldalának egyik legkedveltebb üdülőtelepülése Podersdorf am See (Pátfalu), melynek kifejezetten tengerparti üdülőhely fílingje van. Ezt annak köszönheti, hogy egyedülálló a Fertő-tónál abban, hogy nem választja el nádasövezet a települést a parttól és itt van a leghosszabb Fertő-parti strand.

Mindezekből következik, hogy Pátfalu, az egykori mezőváros és jó bortermelő hely, ma alapvetően a turizmusból él.

Pátfalut az évszázadok során többször kellett újraépíteni: pusztított itt a tatár, a török, a Rákóczi-szabadságharc, a napóleoni háborúkat követő kolera és éhínség. Ezért nem is akad történelmi látnivaló a városban. De ez nem is hiányzik itt senkinek, miután elsősorban nyaralók és a vízisportot kedvelők járnak ide.

Egyetlen látványossága a Szélmalom, mely az utolsó megmaradt szélmalom a Fertő parton.

A Fertő Európa legnyugatibb sztyepptava, egyben Ausztria legnagyobb tava is. A tó sekély, átlagos mélysége 1,5 m, a szélviszonyok kiválóak, enyhe pannóniai éghajlat uralkodik – ezek együtt teszik a víz szerelmeseinek és a kikapcsolódásra vágyók üdülőparadicsomává Pátfalut is. Tegyük mindjárt hozzá, hogy a rengeteg program, a jó bor és kiváló gasztronómia mellett.

Podersdorf stradja 1.4 kilométer hosszan fekszik a tó partján, nagyjából 15 hektárnyi területen. A strand mellett találjuk a Mini-Max szabadidőparkot, amely egy igazi vízparti vidámpark. 2021-ben pedig 18 ezer négyzetméternyi területen megnyitottak egy egyedülálló gyermek élménykalandparkot is, melyen óriás, tavirózsát és madarakat formázó mászókák, 57 méter hosszú mászópálya és egy hatalmas homokozó van.

Van egy kiváló kemping is itt, saját stranddal, közvetlenül a Fertő partján, lakóautók és sátorozók számára is kialakított helyekkel. Szörf, wakeboard, vitorlázás, kerékpározás, lovaglás, nordic walking, teniszezés, horgászás, szinte minden sportra lehetőség kínálkozik.

A stég végében álló,  az északi-tengeri világítótornyokra hajazó piros-fehér festésű világítótorony Pátfalu jelképe, de olyan kedvelt fotós hely, hogy tulajdonképpen az egész Fertő part jelképe is. A torony különlegessége, hogy a csupán 12 méteres magassága ellenére a Fertő medencéjéből minden pontról jól látható a jelzése.

Hol találom?

A városba komppal is érkezhetünk a tó nyugati partján található Mörbischből (Fertőmeggyes). Pátfalun a térség egyik legnépszerűbb kerékpárútja, a B10 is keresztülhalad.

A Fertő tavi hajójáratokról itt olvashat.