• poderdorf-strandbad-burgenland

Podersdorf am See (Pátfalu)

A Fertő-tó osztrák oldalának egyik legkedveltebb üdülőtelepülése Podersdorf am See (Pátfalu), melynek kifejezetten tengerparti üdülőhely fílingje van. Podersdorf az egyetlen olyan település a tónál, melyet nem választ el nádasövezet a parttól, ráadásul itt van a leghosszabb Fertő-parti strand.

Mindezekből következik, hogy Pátfalu, az egykori mezőváros és jó bortermelő hely, ma alapvetően a turizmusból él.

Településtörténet dióhéjban

Pátfalut az évszázadok során többször kellett újraépíteni: pusztított itt a tatár, a török, a Rákóczi-szabadságharc, a napóleoni háborúkat követő kolera és éhínség. Ezért nem is akad történelmi látnivaló a városban. De ez nem is hiányzik itt senkinek, miután elsősorban nyaralók és a vízisportot kedvelők járnak ide.

Egyetlen látványossága a Szélmalom, mely az utolsó megmaradt szélmalom a Fertő parton.

A Fertő Európa legnyugatibb sztyepptava, egyben Ausztria legnagyobb tava is. A tó sekély, átlagos mélysége 1,5 m, a szélviszonyok kiválóak, enyhe pannóniai éghajlat uralkodik – ezek együtt teszik a víz szerelmeseinek és a kikapcsolódásra vágyók üdülőparadicsomává Pátfalut is. Tegyük mindjárt hozzá, hogy a rengeteg program, a jó bor és kiváló gasztronómia mellett.

Podersdorf strandja

Podersdorf stradja 1.4 kilométer hosszan fekszik a tó partján, nagyjából 15 hektárnyi területen. A strand északi és déli strandra osztódik, a két részt egy szabadon járható móló választja el, amely 200 m-re nyúlik a tóba. Ennek végén áll a tó egyik legjobb szelfipontja, a 12 m magas világítótorony.

A déli strand mellett találjuk a Mini-Max szabadidőparkot, amely egy igazi vízparti vidámpark. 2021-ben 18 ezer négyzetméternyi területen nyitottak egy egyedülálló gyermek élménykalandparkot, melyen óriás, tavirózsát és madarakat formázó mászókák, 57 méter hosszú mászópálya és egy hatalmas homokozó is van. A strandfürdő a “Podo Beach” vagy “Podo Play” nevű stranddal bővült. Az északi rész évek óta a kite-szörfösök paradicsoma, egy modern, változatos és jól átgondolt játszótérrel és egy a motorikus képességeket fejlesztő, ún. motorikparkkal szerelték fel.

A belépő ára felnőtteknek 6.90 euro, (az abendkarte 16 órától érvényes és 4,50 euro), gyermekeknek 15 éves korig 4,90 euro (abendkarte 2,50 euro).

Van egy kiváló kemping is itt, saját stranddal, közvetlenül a Fertő partján, lakóautók és sátorozók számára is kialakított helyekkel. Szörf, wakeboard, vitorlázás, kerékpározás, lovaglás, nordic walking, teniszezés, horgászás, szinte minden sportra lehetőség kínálkozik.

A stég végében álló,  az északi-tengeri világítótornyokra hajazó piros-fehér festésű világítótorony Pátfalu jelképe, de olyan kedvelt fotós hely, hogy tulajdonképpen az egész Fertő part jelképe is. A torony különlegessége, hogy a csupán 12 méteres magassága ellenére a Fertő medencéjéből minden pontról jól látható a jelzése.

Hol találom?

A városba komppal is érkezhetünk a tó nyugati partján található Mörbischből (Fertőmeggyes). Pátfalun a térség egyik legnépszerűbb kerékpárútja, a B10 is keresztülhalad.

A Fertő tavi hajójáratokról itt olvashat.