• poderdorf-strandbad-burgenland

Burgenland – Települések

Podersdorf am See (Pátfalu)

A Fertő-tó osztrák oldalának egyik legkedveltebb üdülőtelepülése Podersdorf am See (Pátfalu), melynek kifejezetten tengerparti üdülőhely fílingje van. Ezt annak köszönheti, hogy egyedülálló a Fertő-tónál abban, hogy nem választja el nádasövezet a települést a parttól és itt van a leghosszabb Fertő-parti strand.

Mindezekből következik, hogy Pátfalu, az egykori mezőváros és jó bortermelő hely, ma alapvetően a turizmusból él.

Pátfalut az évszázadok során többször kellett újraépíteni: pusztított itt a tatár, a török, a Rákóczi-szabadságharc, a napóleoni háborúkat követő kolera és éhínség. Ezért nem is akad történelmi látnivaló a városban. De ez nem is hiányzik itt senkinek, miután elsősorban nyaralók és a vízisportot kedvelők járnak ide.

Egyetlen látványossága a Szélmalom, mely az utolsó megmaradt szélmalom a Fertő parton.

A Fertő Európa legnyugatibb sztyepptava, egyben Ausztria legnagyobb tava is. A tó sekély, átlagos mélysége 1,5 m, a szélviszonyok kiválóak, enyhe pannóniai éghajlat uralkodik – ezek együtt teszik a víz szerelmeseinek és a kikapcsolódásra vágyók üdülőparadicsomává Pátfalut is. Tegyük mindjárt hozzá, hogy a rengeteg program, a jó bor és kiváló gasztronómia mellett.

Podersdorf stradja 1.4 kilométer hosszan fekszik a tó partján, nagyjából 15 hektárnyi területen. A strand mellett találjuk a Mini-Max szabadidőparkot, amely egy igazi vízparti vidámpark. 2021-ben 18 ezer négyzetméternyi területen nyitottak egy egyedülálló gyermek élménykalandparkot, melyen óriás, tavirózsát és madarakat formázó mászókák, 57 méter hosszú mászópálya és egy hatalmas homokozó is van. A strandfürdő a “Podo Beach” vagy “Podo Play” nevű stranddal bővült. A tágas strandfürdőt, amely mar évek óta a kite-szörfösök paradicsoma, egy modern, változatos és jól átgondolt játszótérrel és egy a motorikus képességeket fejlesztő, ún. motorikparkkal szerelték fel.

Van egy kiváló kemping is itt, saját stranddal, közvetlenül a Fertő partján, lakóautók és sátorozók számára is kialakított helyekkel. Szörf, wakeboard, vitorlázás, kerékpározás, lovaglás, nordic walking, teniszezés, horgászás, szinte minden sportra lehetőség kínálkozik.

A stég végében álló,  az északi-tengeri világítótornyokra hajazó piros-fehér festésű világítótorony Pátfalu jelképe, de olyan kedvelt fotós hely, hogy tulajdonképpen az egész Fertő part jelképe is. A torony különlegessége, hogy a csupán 12 méteres magassága ellenére a Fertő medencéjéből minden pontról jól látható a jelzése.

Hol találom?

A városba komppal is érkezhetünk a tó nyugati partján található Mörbischből (Fertőmeggyes). Pátfalun a térség egyik legnépszerűbb kerékpárútja, a B10 is keresztülhalad.

A Fertő tavi hajójáratokról itt olvashat.