• podersdorf_am_see_vindmühle

Szélmalom Podersdorfban

Fertő tó osztrák oldalának egyik legkedveltebb üdülőtelepülése PODERSDORF AM SEE, magyar nevén Pátfalu.

Szélmalom (WINDMÜHLE) a tó környékén egyedül itt maradt fenn, ez tehát az utolsó megmaradt, amelyről egészen pontosan nem tudjuk, mennyi idős, de nagyjából 170 éves lehet.

Miután más energiaforrás nem nagyon volt, az itt élő emberek a Fertő-parti sík területen jellemző erős szelet fogták munkára. Eredetileg 7 szélmalom működött a környéken, a Fertőzugban, ezek közül csupán a pátfalui maradt fenn.

A malom ma is működőképes lenne, családi tulajdonban van, műemléki épület, ipari örökség.

Családi tulajdonba 1849-ben került, így biztosan lehet tudni, hogy ekkor már működött. Törzse 14 méter magas, az ide közeli Szent-Margitbányáról származó mészkőből építették. Alakja több változáson is átesett az idők során. 1898-ban gőzgépet is vásároltak hozzá, hogy a szélmentes napokon is munkára foghassák.

1926-ban a tulajdonosok teljesen leállították a gabona őrlését, 1940-ben pedig végleg a szélmalom működését, és biztonsági okokból megrövidítették a széllapátokat is. A II. világháborúban a szövetséges haderők bombázták, azt gondolva, hogy fegyverraktárként használják. Ekkor a malom teteje és a lapátok is megsérültek.

1975-1980 között állították helyre és ekkor helyezték műemléki védelem alá.

Ma múzeumként működik, de csak időszakosan látogatható.

  • 7141 – Podersdorf am See, Hauptsraße 10.