• podersdorf_am_see_vindmühle

Szélmalom Podersdorfban

Fertő tó osztrák oldalának egyik legkedveltebb üdülőtelepülése PODERSDORF AM SEE, magyar nevén Pátfalu.

Szélmalom (WINDMÜHLE) a tó környékén egyedül Podersdornál  maradt fenn, ez tehát az utolsó megmaradt, amelyről egészen pontosan nem tudjuk, mennyi idős, de nagyjából 200 éves lehet.

A Fertő ezen, keleti partja Európa egyik legszelesebb területe. Miután más energiaforrás nem nagyon volt, az itt élő emberek a Fertő-parti sík területen jellemző erős szelet fogták munkára. Eredetileg 7 szélmalom működött a környéken, a Fertőzugban, ezek közül csupán a pátfalui maradt fenn.

A malom ma is működőképes lenne, családi tulajdonban van, műemléki épület, ipari örökség.

A szélmalmot valószínűleg 1800 körül építette a Lentsch család, és ma is az övék. Egy 1820-ban kelt írás, a heiligenkreuzi kolostor egyik dokumentuma megemlíti, hogy létezik.

Törzse 14 méter magas, a Fertő tó másik oldalán elhelyezkedő Szent-Margitbányáról származó mészkőből építették. Alakja több változáson is átesett az idők során. 1898-ban gőzgépet is vásároltak hozzá, hogy a szélmentes napokon is munkára foghassák.

1926-ban a tulajdonosok teljesen leállították a gabona őrlését, 1940-ben pedig végleg a szélmalom működését, és biztonsági okokból megrövidítették a széllapátokat is. A II. világháborúban a szövetséges haderők bombázták, azt gondolva, hogy fegyverraktárként használják. Ekkor a malom teteje és a lapátok is megsérültek. Egyébként négy szintje van, mely ma is bejárható.

1975-1980 között állították helyre és ekkor helyezték műemléki védelem alá.

Ma múzeumként működik, de jobbára csak a nyári időszakban látogatható.

  • 7141 – Podersdorf am See, Hauptsraße 10.