• podersdorf-am-see

Világítótorony, Podersdorf am See (Pátfalu)

Az északi-tengeri világítótornyokra hajazó piros-fehér dizánj is különlegessé teszi az osztrák Fertő-part egyik szimbólumát, a Podersdorf am See (Pátfalu) település kikötőjében álló világítótornyot (Leuchtturm).

podersdorf-patfalu-vilagitotorony

Pátfalu a Fertő tó osztrák oldalának egyik legkedveltebb üdülőtelepülése, hatalmas, modern, mindenki számára élvezhető strandokkal, hajókikötővel, ezernyi sportolási lehetőséggel, kempinggel, kiépített kerékpárutakkal, egyszóval mindennel, ami a tó partján az aktív, idegnyugtató pihenéshez kell.

Világítótornyok, illetve jelzőtornyok vannak a Fertő partján, például Breitenbrunnban (Fertőszéleskút) vagy Mörbisch településen (Fertőmeggyes) is, de a pátfalui a leglátványosabb, és az egyik legkiválóbb szelfipont a tó környékén. Különlegességét az adja, hogy bár csak mindösssze 12 méter magas, fekvése miatt mégis a tó medencéjének minden pontjáról jól látható a jelzése. Fémrészekből szerelték össze, anno az 1990-es évek vége felé, mikor a stéget építették.

A világítótorony szabadon megközelíthető a stégen, s bár azt gondolnánk, hogy csak nyáron szép a tó panorámája innen, ez egyáltalán nincs így, sőt télen a jeges Fertő talán itt mutatja legizgalmasabb arcát. (Világítótorony csak jelzéseket ad a tavon tartózkodó vitorlásoknak, kompoknak, úszóknak és szörfösöknek, a kis toronyba nem lehet felmenni.)

podersdorf-am-see

Hol találom?

Podersdorf am See településen bőségesen találunk autóparkolót, ha gépkocsival látogatunk ide. A parkolóktól nyílik a stég, néhány perc alatt ezen kiérünk a világítótoronyhoz. A stégen gyalogosan és kerékpárral is közlekedhetünk.

Mit nézzünk meg a környéken?

Érdemes felkeresni a település szélén álló, nagyjából 200 éves szélmalmot (WINDMÜHLE), a Fertő tó környékén ugyanis egyedül itt láthatunk ilyent. A közelben találjuk Boldogasszonyt, (Frauenkirchen) ahol a bazilikát látogathatjuk meg, Halbturnt (Féltorony), ahol egy csodás kastély és egy szép park található. Illmic (Illmitz) település kicsit délebbre fekszik, itt az osztrák nemzeti park (Neusiedler See- Seewinkel (Fertő tó-Fertőzug) látogatóközpontjában nézhetünk meg egy kiállítást.