• Burgenland

    purbach-am-neusiedler-see

Purbach (Feketeváros)

A Fertő parti FEKETEVÁROS neve nem Mikszáth regényét idézi, inkább a török időket, mivel a török seregek többször elfoglalták, felgyújtották, s nyomukban csak a fekete, üszkös romok maradtak. Innen a név.

A világörökséghez tartozó Fertő kultúrtáj egyik különleges hangulatú települése PURBACH AM NEUSIEDLER SEE, lenyűgöző pincesorával, évszázados épületeivel és bortermelő kultúrájával. 

Még a hallstatti-kultúrából maradt fenn egy árokrendszerrel megerősített földvár a településtől észak-nyugatra a Lajta-hegységben, melyet ma Burgstall néven ismerünk. Ezt a területet a középkorban árok-és sáncrendszerrel erősítették meg, ez lett a környék legnagyobb és legvédetettebb vára a korban.

Feketevárost először “castrum”-ként (katonai tábor, római erőd) említi egy 1270-es okmány. Ebből a korból származik az első hír a feketevárosi borról, ami azt jelzi, hogy ennek már akkor komoly értéke volt.

Feketeváros 1515-ben került a kismartoni uradalomhoz és néhány évvel később már piactartási jogot is kapott. A török seregek azonban 1529-ben és 1532-ben lerombolták.

A török idők nyomát mindenhol megtaláljuk, de nagyban érintették a Habsburg-ellenes magyar felkelések is, ezért a vidék földbirtokosa, Esterházy Miklós 1630-ban engedélyezte egy háromkapus védelmi városfal felépítését.

Feketevárost ma is ez a védelmi fal veszi körbe, melynek nagy része szépen fennmaradt. Három kapuja van, a Török-, a keleti oldalról a Brucki-, a déli oldalon pedig a Ruszti-kapu áll még ma is.

A Török-kapuval szemben induló utcában találjuk a burgenlandi Fertő-part legrégebbi és talán legjellegzetesebb történelmi pincesorát.

A Kellergasse-n ötven – egykor terményraktárnak, borospincének kialakított föld alatti pincét találunk. Az első pincéket az 1850-es években építették, ma áprilistól októberig kínálnak itt híres purbachi borokat.

Merre találom?

Purbach a burgenlandi “Cseresznyevirágzás” turisztikai régió szívében fekszik, kiépített kerékpárúton, hajójárattal, vagy autóval az 50-es jelzésű főúton közelíthetjük meg.

Medencével rendelkező strandja van, ahol a kajakozástól a vitorlázáson át, az összes vízi sportot ki lehet próbálni.