• Burgenland

    purbach-am-neusiedler-see

Purbach (Feketeváros)

A Fertő-tó osztrák oldalán található FEKETEVÁROS neve nem Mikszáth regényét idézi, inkább a török időket, mivel a török seregek többször elfoglalták, felgyújtották, s nyomukban csak a fekete, üszkös romok maradtak. Innen a név.

A világörökséghez tartozó Fertő kultúrtáj egyik különleges hangulatú burgenlandi települése PURBACH AM NEUSIEDLER SEE, lenyűgöző pincesorával, évszázados épületeivel és bortermelő kultúrájával. 

purbach-am-neusiedler-see
burgenland-purbach

 A Török-kapuval szemben induló utcában találjuk a burgenlandi Fertő-part legrégebbi és talán legjellegzetesebb történelmi pincesorát.

A Kellergasse-n ötven – egykor terményraktárnak, borospincének kialakított föld alatti pince áll. Az első pincéket az 1850-es években építették, Lajta mészkőből, melyet a közeli bányából hoztak. Ma a pincesoron áprilistól októberig kínálnak híres purbachi borokat.

Leginkáb a Fertő-tavat megkerülő kerékpártúra során érkeznek látogatók a településre, de medencével rendelkező strandja is van, ahol a kajakozástól a vitorlázáson át, az összes vízi sportot ki lehet próbálni.

Borozni vagy fröccsözni szinte kötelező itt, de érdemes betérni a Lajta-hegység Natúrpark turisztikai és információs központjába, a Haus am Kellerplatz Purbachba, amely egy valóságos borszaküzlet, naponta 64 különböző bort nyitnak fel és ajánlanak kostolásra.

Purbach történetében több érdekesség is van. Még a hallstatti-kultúrából maradt fenn egy árokrendszerrel megerősített földvár a településtől észak-nyugatra a Lajta-hegységben, melyet ma Burgstall néven ismerünk. A területet a középkorban árok-és sáncrendszerrel erősítették meg, ez lett a környék legnagyobb és legvédetettebb vára a korban.

Feketevárost már „castrum” néven (katonai tábor, római erőd) említi egy 1270-es okmány is. Ebből a korból származik az első hír a feketevárosi borról, ami azt jelzi, hogy ennek már akkor komoly értéke volt.

Feketeváros 1515-ben került a kismartoni uradalomhoz és néhány évvel később már piactartási jogot is kapott. A települést a török seregek azonban 1529-ben és 1532-ben is elfoglalták és lerombolták. Ebből az időből maradt emlék a Türkenstrasse 9. számú ház kéményén látható török szobor. A hagyomány szerint egy részeg és hosszasan alvó törököt itt hagyott a csapata. Mikor felébredt, a helyiektől való félelmében a kéménybe rejtőzött el, ahonnan azonban kifüstölték a feketevárosiak. A török végül itt maradt, felvette a keresztény hitet és szolgaként élt a házban. Halála után a gazda állított mellszobrot a kéményre, amely még ma is ott van.

A török idők nyomát mindenhol megtaláljuk, de nagyban érintették a Habsburg-ellenes magyar felkelések is, ezért a vidék földbirtokosa, Esterházy Miklós 1630-ban engedélyezte egy háromkapus védelmi városfal felépítését.

Feketevárost ma is ez a védelmi fal veszi körbe, melynek nagy része szépen fennmaradt. Három kapuja van, a Török-, a keleti oldalról a Brucki-, a déli oldalon pedig a Ruszti-kapu áll még ma is.

Merre találom?

Purbach a burgenlandi „Cseresznyevirágzás” turisztikai régió és a Fertő tó–Lajta-hegység Natúrpark szívében fekszik, a kerékpáros Fertő tókerülülő nagykör (B10) egyik szép állomása, vagy autóval az 50-es jelzésű főúton közelíthetjük meg.