• soproni-egyetem-ligneum-latogatokozpont

Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpont

A Soproni Egyetem Botanikus kertjében, az egyetemi campus területén áll a Ligneum Látogatóközpont. Az impozáns épület külső megjelenésében, igényes belsőépítészeti és arculatkialakítási megoldásaival is különleges, 2013-ban középület kategóriában Építőipari Nívódíjban részesült, 2014-ben Winkler Oszkár Emléktáblával tüntették ki, szakmai működése alapján 2013-ban pedig elnyerte „Az év ökoturisztikai létesítménye” címet.

A háromszintes, csupa üveg és fa élményközpont a hatalmas ablakfelületein keresztül gyönyörűen illeszkedik a botanikus kert csodálatos természeti környezetébe.

soproni-egyetem-ligneum-latogatokozpont

A látogatóközpontban modern technikával felszerelt konferencia és oktató termek vannak, melyek a szakmai előadások és különféle fórumok kedvelt helyszínei, így az épület rendezvényház is. Mind a három szintje a liftnek és a tágas tereknek köszönhetően babakocsival és kerekesszékkel kényelmesen bejárható. 2023 tavaszától egy kávézó is működik az épületben.

A Ligenum valójában az egyetem tudományos-turisztikai komplexuma, az erdő alkotóelemeinek interaktív bemutatásán, a benne zajló ökológiai, gazdálkodási folyamatok szemléltetésén kívül foglalkozik a faanyagok különleges tulajdonságaival, sokoldalú felhasználási lehetőségeivel és megújuló energiaforrásként való alkalmazásával.

Ami igazán különleges és egyedi, azaz az egyetem selmecbányai örökségét képező, 1919-ben átmentett Gerinces Állattani Gyűjtemény, melyben több mint 300 kivételes értékű preparátum látható és ismerhető meg. A gyűjtemény tárlatvezetéssel látogatható.

A Ligneum látogatóközpont európai uniós forrásból valósult meg, 2012-ben nyitotta meg kapuit.

Hol találom?

A Soproni Egyetem Botanikus Kertjében, érdemes az egyetemi campus főbejárata felől, a főportán át megközelíteni. (Bajcsy-Zs. u. 4.)

Nyitvatartás: Kedd-Péntek: 9.00-17.00, Szombat: 9.00-16.00, Hétfőn és vasárnap zárva. Látogatása belépődíjas.

Az egyetem Botanikus Kertjéről itt tudhat meg többet.