• nagycenk-szent-istvan-plebaniatemplom

Szent István plébániatemplom, Nagycenk

Ybl Miklós tervezte újromán stílusban a Nagycenk központjában, Széchenyi téren álló templomot, mely előtt, Széchenyi István három méter magas kőszobra áll. Mikor a mai templom elődjének leszakadt a plafonja, a helyi plébános írt Széchenyi Istvánnak Döblingbe, és kérte egy új templom építését. A templomot 1864. augusztus 20-án szentelték föl Szent István tiszteletére.

„Imodánk már már ingadozó állapotban van, azért mielőtt késő volna emeljünk egy tisztes templomot Nagy Czenken és pedig első királyunk, Szent István tiszteletére” – írta Tolnay Antal kanokok-plébános Széchenyinek és közben be kellett záratnia a templomot, olyan rossz állapotban volt.

Nem sokkal később Széchenyi a döblingi elmegyógyintézetben 1860. január 7-én ezt írta naplójába: „elhatároztuk, hogy templomot építünk Czenken.” Február elején Döblingbe kérette Ybl Miklóst, akit megbízott a tervek elkészítésével. Cikornyáktól mentes, egyszerű, de mégis tágas épületet akart Szent István tiszteletére.

Széchenyi aztán már nem láthatta a terveket, halála után az építkezés ügyét özvegye és Béla fia vette kézbe. 1860. augusztus 20-án (Szent István napján) tették le a templom alapkövét, majd pontosan négy évre rá szentelhették fel.

A templom díszes főbejáratánál a Széchenyi-család címere és jelmondata: „Ha Isten velünk, ki ellenünk.” Felette egy kerek ablak helyezkedik el, a tetején huszártorony.

Az újromán stílusú templom háromhajós, két kereszthajóval, de a templom belseje középkori jelleget sugall. Nyugati oldalán áll az orgonakarzat, orgonája a bécsi Ficz mestertől származik, egykor a Kartnerthor Theather hangszere volt. A márványozott főoltár közepén Széchenyi István és felesége címere látható. Az oltárkép, mely Blaas Károly műve, Szent Istvánt ábrázolja, amikor felajánlja a koronát Szűz Máriának. A szép faragású padok, bronz csillárok és falikarok az 1800-as évek második feléből valók. Az oltár mellett áll az „Ecce Homo” faszobor, különlegessége, hogy a hársfasor végében álló remetekápolnából hozták át ide.

A szentély vasrácsát és a toronykeresztet a község híres kovácsa, Bokor Nándor készítette. A templom melletti plébániaház a 18. században épült, itt őrzik az anyakönyveket, itt van elhelyezve Tolnay Antal plébános által írt bejegyzés, Széchenyi István haláláról és temetéséről.

Hol találom?

Nagycenk település központjában, a Széchenyi téren áll.