• tuzegmohas-lapret-tanosveny-szoce

Szőcei tőzegmohás láprét és tanösvény

Az Őrségi Nemzeti Park fokozottan védett területe a szőcei láprét és patakvölgy. Mivel az év nagy részében vízzel borított terület, fapallókon járhatjuk végig a 900 méter hosszú tanösvényt.

A Szőce-patak és a rétek, kaszálók különleges természeti értékűek, mert az utolsó jégkorszakhoz köthető növényfajok maradtak meg itt, és a kaszálásra alapozott szarvasmarhatartásnak köszönhetően maradtak fenn. Ezen a viszonylag kis területen mintegy tíz ritka tőzegmohafaj él.

Talán furcsán hangzik, hogy a patakvölgyről a helyiek sokáig nem is sejtették, mekkora természeti értéket képvisel, miközben az állattartással jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy máig fennmaradjon. Különben Szőce címerében is a tőzegmoha látható.

14 hektár a terület legértékesebb része, melyet több kisebb, láncszerűen egymásba kapcsolódó terület alkot a völgy alján. Legjelentősebb rajta a tőzegmohás láp, sok tőzegmoha faj, tőzegeper, vidrafű, a tavasszal virágzó bíborszínű orchidea, a keserűfű, a húsevő kereklevelű harmatfű. Az „aranymoha” (tőzegmoha) az itt élők elbeszélése szerint 30 évvel ezelőtt magas párnákat alkotott még, és nagyobb számban fordult elő, mint ma. Gyűjtötték, alomnak használták az állatok alá. Az állattartásból kihagyott rész idővel aztán beerdősült, a megmaradt terület kezelője pedig az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság lett. Gazdag és értékes a tiszta vízű Szőce-patak élővilága is: számos ritka tegzes és szitakötőfaj él meg itt.

A láprét április-májusban mutatja legvirágosabb és legszínesebb arcát, nemzeti parki vezetéssel vagy szabadon is bejárhatjuk a tanösvényen.

tuzegmohas-lapret-tanosveny-szoce

Tőzegmohás láprét tanösvény

A láprétre tanösvényt építettek, a taposás elleni védelem érdekében pallósort építettek ki, ezeken kell végig haladnunk.

A pallóról lelépni nem szabad!

A nemzeti park biztosít szakvezetést is, bejelentkezés alapján csoportoknak, érdemes igénybe venni.

Állomások:
1. Forrás
2. Égeres
3. A Szőce-patak
4. Rét
5. Mai kezelés
6. Harmatfüves

Merre találom?

Az eredeti kiindulópont a szőcei tőzegmohás láprét északi vége (GPS: 46.899599, 16.572713), végpontja pedig a Lápok Háza (GPS: 46.896654, 16.573792).

Legjobb kerékpáros túrán megközelíteni, de autóval parkolni a Lápok Házánál (Szőce, Ady Endre u. 2.) lehet.

orseg-szalafo-pityerszer