Kerékpárral Sopronból Ausztriába – Túraút Fraknó felé

A Rosalia B32 jelű kerékpárút

A Rosalia B32 elnevezésű kerékpárút egy 58 km hosszú körtúra, amely Burgenlandban a Rosalia-Kogelberg Natúrparkon át vezet, érint egy öreg pálos kolostort, Fraknó várát, egy csodálatos rózsaparkot, eperföldeket, festői gyümölcsösöket, fürdőtavakat, és külön jó benne, hogy Sopronból indulva egy kiépített kerékpárúton tudunk rácsatlakozni erre az osztrák bringaútra.  

Burgenland tartomány nagyon ad a kerékpározásra, így a B32-es Rosalia útvonal is mindenhol számozott és feliratozott táblákkal, valamint az aszfaltra felfestett jelekkel végig jelölve van. Rögtön hozzá kell tenni, hogy Közép-Burgenlandban (ez a Rosalia régió) legalább tizennyolc, kisebb szakaszra bontott, kijelölt kerékpáros túraút van, különböző nehézségi fokozatok, látnivalók és egyéb élmények mentén szakaszolva. A gyors tempójú mountain bike ösvények mellett, számos családbarát útvonalat és tematikus túrautakat is kijelöltek a szabadidős kerékpárosok számára.

Sopronból Ágfalva településre kell átkerékpároznunk egy kiépített aszfaltos, a közúti forgalomtól elkülönített kerékpárúton, innen pedig Schattendorf (Somfalva) falucskában tudunk átjutni Közép-Burgenland Rosalia régiójába, és itt tudunk rácsatlakozni a B32-es Rosalia kerékpártúra útvonalára is. Mivel – mint fent említettük – a Rosalia régióban számos kisebb kerékpárútvonal van, ennek a Sopron-Schattendorf átkötő szakasznak az osztrák számozása B322, amely különben megegyezik a Vasfüggöny kerékpárút (Iron Courtain) útvonalával.

A B32-es Rosalia körtúra a közép-burgenlandi régióról kapta a nevét, épp úgy mint Burgenland legfiatalabb natúrparkja, a Rosalia-Kogelberg Natúrpark is. Az útvonal egy része a natúrparkon át vezet, nagyobb része aszfaltos úton, a kisebb rész csak a földút.

schattendorf-somfalva-burgenland

Látkép a Sopron-Ágfalva útvonalról: Schattendorf (Somfalva) templomtornya.

A B32 útvonal a hivatalos besorolás szerint közepes nehézségű, dombos és sportos, az 58 km-es távot 3,5 óra idősávval jelölik. Vannak az úton erős kaptatók – például emberes emelkedő vezet fel Fraknó várához – így sokan e-bike kerékpárral indulnak útnak, és ez a segéderő tényleg jól jön, mindenkinek ajánljuk, aki nem sportként tekint a dologra.

Települések, melyeket a körtúra érint:

Bad Sauerbrunn (Savanyúkút), Wiesen (Rétfalu), Forchtenstein (Fraknó), Mattersburg (Nagymarton), Walbersdorf (Borbolya), Marz (Márcfalva), Rohrbach (Fraknónádasd), Schattendorf (Somfalva), Baumgarten (Sopronkertes), Draßburg (Darufalva), Antau (Selegszántó), Stöttera, Zemendorf (Zemenye-Selegd), Pöttelsdorf (Petőfalva), Krensdorf (Tormafalu), Sigleß (Siklósd) Pöttsching (Pecsenyéd).

Útközben kis pihenőhelyek, friss vízű ivókutak vannak, az utak mentén pedig kis asztalkákon gyümölcsöket árulnak, illetve a településeken érdemes megállni egy-egy fröccsre, Burgenlandban ugyanis nagyon jó a bor.

Legfontosabb látnivalók az útvonalon

A kerékpárút kulturális tekintetben is figyelemreméltó, hiszen Baumgartenben (Sopronkertes) találunk egy öreg pálos kolostortFraknón az Esterházyak várát a maga egyedi fegyvergyűjteményével és kincstárával, és Bad Sauerbrunnban (Savanyúkút) a gyógyvízéről és rózsakertjéről híres fürdővároskában pedig jó programokat. Megpihenhetünk Mattersburgban (Nagymarton) ahol egy zsidó temető, a Viadukt és a Szent Márton templom érdemes egy rövid megállásra.

A gyalogló és túraútvonalak mentén számos kápolnát (például a Fraknó fölötti Rozália-kápolnát) és útmenti feszületet csodálhatunk meg.

baumgarten-sopronkertes-palos-kolostor

Baumgarten (Sopronkertes pálos kolostor) 

frakno-vara-burgenland

Fraknó vára 

bad-sauerbrunn-rosarium

Bad Sauerbrunn rózsakertje

A kerékpárút egyes szakaszai a Rohrbachi tóvidék természetvédelem alatt álló területén át vezet, itt egész évben olyan botanikus ritkaságokkal találkozhatunk, mint például a tavaszi kökörcsin vagy a kosbor.

Fürdési lehetőségek, strandok, tavak az útvonalon:

Fürdési lehetőségek, strandok, tavak az útvonalon:

Rohrbach (Fraknónádasd) fürdőtó, melyet 1997-ben létesítettek egy 2250 m²-es területen. Vize szinte ivóvíz tisztaságú. .

Loipersbach uszoda

Mattersburg (Nagymarton) – szabadtéri medence

Sigleß (Siklósd) szabadtéri medence

A Römersee Bad Sauerbrunn és Mattersburg között található, a tó körül több mint 100 mobilházzal.