Vonattal a Fertő-táj osztrák oldalára

2024 áprilisától gyakorlatilag körbe vonatozható Sopronból hazánk és Ausztria közös tava, a Fertő tó. Újdonság a tó keleti keleti oldalán, a Soprontól Neusiedl am See (Nezsider) vasútállomásig közlekedő Fertő-táj vonatjárat, mellyel a világörökségi Fertő-Neusiedlersee kultúrtáj osztrák, burgenlandi oldalát fedezhetjük fel igazán.

‍Fertő-táj vonat

A‍ Fertő-táj vonatok nyári, hétvégi járatok. Igazán a kerékpáros kirándulásoknak kedveznek, hiszen a kis falvak vasútállomásaitól meglehetősen nagy távolságra találunk egy-egy látnivalót vagy Fertő tavi strandot, tehát célszerű elsősorban kerékpáros- vagy gyalogtúrát tervezni. Mind a kerékpáros útvonalak, mind az infrastuktúra kiváló ehhez, és élménydús látnivalókban sincs hiány.

A Fertő-táj vonal a GySEV térképén.

Megállók: Sopron, Pinnye, Fertőszentmiklós. Osztrák szakasz: Pamhagen (Pomogy), Wallern im Burgenland (Valla), St. Andrä am Zicksee (Mosonszentandrás), Frauenkirchen (Fertőboldogasszony), Mönchof-Halbturn (Féltorony), Gols (Gálos), Weiden am See (Védeny), Bad Neusiedl am See (Nezsider tópart), (Neusiedl am See) Nezsider.

‍Tudnivalók:

2024. áprilisától augusztus 25-ig, kizárólag hétvégi napokon indít vonatokat a GYSEV vasúttársaság Sopron és Nezsider (Neusiedl am See) között. Ez az útvonal valójában az egykori Fertőmelléki HÉV útvonala, melyet nemrégiben villamosítottak és korszerűsítettek. A csatlakozási lehetőség a Fertő-táj vonatokra a Győr (Budapest), illetve a Szombathely (Szentgotthárd) felől érkező turistáknak is kiváló.

A Fertő-táj járatok minden szombaton és vasárnap naponta kétszer, reggel 9:08-kor, illetve 15:08-kor indulnak Sopronból, majd a pinnyei, fertőszentmiklósi és fertőszéplaki megállás után a Fertő tó keleti oldalán haladva érik el Nezsidert (Neusiedler See). Innen 11:33-kor, valamint 17:33-kor indulnak Sopronba.

A vonaton ingyen szállíthatjuk a kerékpárt, kényelmes, klimatizált, alacsonypadlós szerelvényen lehet utazni, aminek köszönhetően kerékpárral is könnyű a fel- és leszállás.

A járatokat a „Fertő-táj felfedező jegy” vásárlásával lehet igénybe venni. Így a magyar határtól (Pomogy) a burgenlandi Nezsiderig tetszőlegesen szállhatunk le és fel.

Az egy útra szóló felnőtt jegyért 3 eurót, a 24 órás bérletért 6 eurót, a 48 órás bérletért pedig 8 eurót kell fizetni. A 24 órás jegy gyermekek esetében (6–15 év) 3 euróba kerül.

A vonatokat az Interreg Central Europe program által támogatott SUSTANCE projekt keretében indította a vasúttársaság.

S‍trandok – fontosabb látnivalók a Fertő keleti oldalán

‍Vonattal a Fertő tó – nyugati oldán

ÖBB vonatokkal az Eisenstadt (Kismarton) – Schützen am Gebirge (Sérc) – Donnerskirchen (Fertőfehéregyháza) – Purbach (Feketeváros) – Winden (Sásony) – Jois (Nyulas) – Neusiedler See – Parndorf (Pándorfalu) vonalon tudunk kerékpárt is szállítani.

Sopronból a Bécs felé közlekedő vonatra kell felszállni, majd Wulkaprodersdorf (Vulkapordány) állomáson átszállni a Nezsiderig közlekedő vonatra. (A kerékpárokat az akadálymentesített peronon a szomszédos sínpárig kell csak áttolni.) Vonatjegyet az ÖBB appban vagy a soproni vasútállomáson is lehet vásárolni.

‍Fontosabb látnivalók a Fertő nyugati oldalán