• fertoszeplak-tajhaz

Tájházak, Fertőszéplak

Fertőszéplak szép, rendezett Fertő-parti település, amely UNESCO világörökségi területen, a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban fekszik, és egykor a Széchényi család uradalmi központja volt. A kiépített Fertő-tó kerülő kerékpárúton sok látogató érkezik ide, és éppen elteker a korabeli barokk parasztházak előtt.

A négy dombra épült Fertószéplak (ősi nevén Siplak) a 13-14. században vámszedőhely volt, melynek legrégebbi birtokosa az Osl nemzetség, de az idők során Zsigmond király, az enyingi Török-család, majd a Nádasdyak, az Esterházyak és a Széchényi-család is birtokolta.

Virágzó időszakát 1682 után élte, a Széchényi-család jelzálogbirtokaként. Széplak a Széchényi-nemzetség lakhelye volt közel egy évszázadon át és ebben az időben a Fertőmellék legnagyobb és leggazdagabb településének számított. Miután a Széchényi család elköltözött innen, Esterházy visszavette a birtokot a jelzálogból, és Eszterházát (ma Fertőd) fejlesztette. Széplak hosszú időre elvesztette régi fényét.

Számos látnivaló van a településen, így érdemes megnézni a fennmaradt barokk tájházakat is.

A település tulajdonképpeni fő utcáján, a Nagy Lajos király utcában álló öt tájház a Fertő menti parasztbarokk építészet emléke.

Az oromfalas, tornácos parasztházak 1860-1870 között épültek, jól szemléltetik, milyen lehetett a fűrészfogas beépítés, amely meghatározta a Fertő parti falu településképet a 19. században. Az épületek téglából épültek, jellegzetességük az utcafrontra néző oldalsó ablak, melyen keresztül a szülők szemmel tarthatták lányukat a szobából, miközben a legény a boltíves, fedett utcai bejáratnál, a „legényfogóban” udvarolt neki.

A Fertőtáj építészeti és néprajzi emlékeit leginkább a Fertőszéplaki Tájházak kiállításán keresztül lehet megismerni. A házak mellett a háztáji gazdálkodás legfontosabb elemeit, épített környezetét is megismeri a látogató.